Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Trampoty s dálkovým ovládáním

9.2.2011, Karel Letko, návod
Dálkové ovládání, žezlo vládce obývacího pokoje, ale také zdroj potíží, nervových vypětí, traumat a sporů. Život bez něj si nedokážeme představit a život s ním se časem stává peklem. Jak vyzrát na poškozený, nebo nefunkční ovladač?
Ano, můžete opět neomezeně ovládat své elektronické miláčky, ale pohled na konferenční stolek se příliš nezměnil. Několik dálkových ovladačů, mezi kterými stále vybíráte ten pravý, přičemž hrozí, že se vlády ujme kdokoliv jiný, a to jen v tom lepším případě. V tom horším postihne stejný problém jiný dálkový ovladač, nemluvě o jeho tajném zmizení pod časopisem v době, kdy jej nejvíce potřebujete. Důstojně ani nevypadá, když ležérním pohybem přepnete program v televizi, místo toho se spustí zapomenuté CD v přehrávači, jako naschvál ještě tak nahlas, jak bylo nastaveno, když jste si užívali domácího klidu a relaxovali u své oblíbené hudby. Trapné, že?


Pán tvorstva v 21. století? :-)

I pro takový případ existuje elegantní řešení. Možná pro jeho volbu budete sbírat nějakou dobu odvahu, možná vás nostalgie, která se váže ke starým ohmataným tlačítkům, bude držet při zemi. Možná i cena tohoto řešení bude způsobovat nespavost. Věřte ale, že mnoho jiných už překonalo tuto prvotní nedůvěru, a dnes si nemohou své rozhodnutí vynachválit. Jejich nadvláda nad obývacím pokojem narostla do téměř neomezených výšin. Ano, je to: Univerzální dálkový ovladač. Na jeho příchod do domácnosti je třeba se připravit, ale výsledek za to bude stát. Můžete mi věřit.

O první kroky v tomto směru se postarali už sami výrobci před jistou dobou. Na dálkových ovladačích k videorekordérům a DVD rekordérům se objevila tlačítka umožňující zapnutí televize. Bohužel bylo nutné mít oba přístroje od stejného výrobce a vybavené navíc zvláštním propojovacím komunikačním kabelem. Vylepšení v tomto směru znamenal příchod rozhraní HDMI (High-Definition Multimedia Interface)a přítomnost jeho komunikačního kanálu CEC (Consumer Electronics Control). O rozhraní HDMI lze napsat celý samostatný článek, nás ale vzhledem k problematice ovládání bude zajímat právě jeden pin v tomto konektoru označený CEC. Umožňuje komunikaci a předávání informací mezi jím propojenými zařízeními. Podmínkou je, aby tato zařízení podporovala danou funkci a i tak není toto rozhraní všemocné. Svůj účel pro jednoduché propojení ovládání splní, ale složitější operace je nutno stále provádět na každém přístroji individuálně.


Opravdovou perličkou, která se objevila na trhu koncem roku 2010, je dálkové ovládání integrované do polštářku na pohovku.

Vraťme se ale k univerzálním dálkovým ovladačům. Stejně snadno, jako jste v internetovém vyhledávači našli firmu, která vám až do domu dodala nový dálkový ovladač, naleznete firmu, která vám stejným způsobem dodá i univerzální ovladač. Stačí si jen vybrat. Společným znakem pro tyto ovladače je možnost ovládat více zařízení najednou, což by nebylo až tak překvapující. Pro konzervativní uživatele jsou v nabídce klasické dálkové ovladače, tak jak je známe, tedy tlačítka, tlačítka a zase tlačítka. Pro odvážnější z vás výrobci připravili i malý informační displej a pro opravdové „dobrodruhy“ jsou připraveny ovladače, které disponují dotykovým displejem.

V případě, že se rozhodnete pro takovéto řešení, na počátku by měl být proveden jednoduchý matematický úkon. Kolik dálkových ovladačů se skrývá na stolku před vámi? Následuje krátké zamyšlení, s další otázkou: Kolik zařízení si ještě chci dokoupit?, případně: Kolik mi jich chybí ke spokojenosti? A máte tady číslo určující, pro kolik zařízení má být nový ovladač určen. Nebudeme-li počítat programovatelné dálkové ovladače pro jedno zařízení (ty jsou vhodné pro případ, kdy originál, náhrada ani replika není k dosažení) máme tady dálkové ovladače, které zvládnou ovládat od pěti různých zařízení až po celých dvacet přístrojů ve vaší domácnosti.



Jednodušší, a tím i levnější typy univerzálních ovladačů vám přímo naprogramují ještě před jejich odesláním k vám, pokud firmě zašlete seznam přístrojů, které jím chcete ovládat. Po určité době, až přijdete takovémuto dálkovému ovladači na chuť, zjistíte, že pohodlnost a ušetřené peníze nebyli asi tím pravým ořechovým. Nepřítomnost displeje, který vás informuje alespoň o přístroji, jenž máte právě navolený pro ovládání, bude asi tím prvním, co vás bude přivádět k myšlence, zda jste se zakoupením univerzálního dálkového ovladače neudělali chybu. O faktu, že kvalita tlačítek je stejná jako u původních ovladačů ani nemluvě. O odolnosti proti pádu, polití vodou nebo dokonce proti dětské zvídavosti nemůže být ani řeč. Rozdělme tedy tyto ovladače do čtyř skupin a podívejme se na ně trochu podrobněji.

Základní (klasické) univerzální dálkové ovladače – jak už jsme zmínili, do této kategorie patří jednoduchá zařízení s klasickou klávesnicí sestávající z gumových tlačítek, bez displeje či dotykové plochy. Tento fakt neubírá na jejich funkčnosti. Pokud si takovýto ovladač zakoupíte, přijde vám domů ve většině případů jako nenaprogramovaný, i když jen zdánlivě. V paměti těchto přístrojů jsou uloženy kódy pro tisíce zařízení a až doma provedete spárování s jednotlivými zařízeními. Na druhou stranu jsou právě tato zařízení nejčastěji dodávána s možností přednaprogramování pro vámi určená zařízení.

Výhodou je především cena, ale i plná funkčnost pro ovládání zařízení. Jako hlavní nevýhodu lze označit nemožnost zpětné kontroly, na které zařízení je dálkový ovladač právě přepnut. Zajímavým v této kategorii je například ELMAK MAXIM. Dálkový ovladač určený až pro 20 různých zařízení, který díky nabité paměti přednaprogramovaných kódů je schopen ovládat třeba i dálkově ovládané stmívání osvětlení v místnosti, ale také starší typy televizorů Tesla. Jednoduchost vyhledávání kódů pro nastavení ovládání a cena z něj činí ve své kategorii opravdový unikát.


Elmak Maxim - příklad jednoduchého univerzálního DO.

Univerzální dálkové ovladače s informačním displejem – vzhledový rozdíl oproti předchozí kategorii je pouze v menším či větším LCD displeji s podsvícením nebo bez něj. Zahrnují v sobě prakticky všechny funkce z předešlé kategorie a navíc umožňují programování jednoduchých maker. Makro je v tomto případě naprogramované pořadí povelů napodobujících postupné stisknutí jednotlivých tlačítek DO v určitém pořadí. Není na škodu mít pod jedním tlačítkem možnost spuštění nahrávání na pevný disk DVD rekordéru z aktuálně sledovaného programu v televizi. Na možnosti využití tohoto jednoduchého programování jistě přijdete sami podle vašich potřeb a zvyklostí. Výběr v tomto segmentu je velice úzký. Výhodou je optická kontrola stavu dálkového ovladače. Jako nevýhodu lze označit omezenou paměť pro vytváření maker.


Podsvícený informační LCD displej značně usnadňuje práci s univerzálním dálkovým ovladačem.

I v této kategorii existují poměrně levné univerzální ovladače, které se tu a tam objevují v mimořádných nabídkách diskontních obchodů za cenu kolem 200 Kč. Jeden z takových levných ovladačů jsme před časem otestovali, jeho recenzi si můžete přečíst zde.