Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Televizory: možnosti příslušenství

28.11.2008, Michal Koláček, článek
Televizní technika nabízí mnoho doplňků. S rozmachem LCD a PDP přijímačů trh zaplavují zejména různé variace stolečků, stěnových držáků a ostatního příslušenství. Dnes se proto zaměříme na vše, co byste mohli ke svému televizoru použít.

Ostatní příslušenství


Ačkoliv je jejich použití vhodné v případě satelitní techniky, i tak je zde pro začátek zmíníme. Jedná se o dekódovací karty pro příjem programového paketu CS Link a kupóny pro aktivaci vybraných programů. CS Link je česká satelitní platforma, jež zhruba v polovině roku 2006 nahradila dřívější Czech Link. Tento paket obsahuje relativně velké množství placených/neplacených programů. K příjmu je potřeba satelitní set top box nebo třeba receiver se satelitním tunerem.


- Karta TT STANDARD -

Dále bychom chtěli krátce pohovořit o převodnících video signálu. Jedná se o netradiční doplněk a někdo by mohl namítnout, že spadají do oblasti kamerových systémů. Nicméně si řekneme, že konvertor je použitelný všude tam, kde je třeba přeměnit obrazové signály z různých zdrojů (DVD/VCR/videokamera/herní konzola/projektor) na VGA signál. Pokud máme být konkrétní, uvádíme značku König a převodník signálu S-Video na VGA. Podporuje rozlišení obrazu 640×480, 800×600 a 1024×768 px při 60 nebo 75 Hz. Umí detekovat normy PAL i NTSC, redukovat šum a odstranit prokládání. Jeho cena se pohybuje do 2 000 Kč. Dostupné jsou i varianty zvládající rozlišení až 1 600×1 200 px.


- König konvertor S-Video na VGA -

Mohlo by se zdát, že pořízení sluchátek je levnou záležitostí, ale pokud chcete alespoň nějakou kvalitu (komfort/výdrž/životnost), budete muset šáhnout hlouběji do peněženky (není problém dosáhnout částky 10 000 Kč). Abychom byli přesní, váš výběr by měl směřovat do oblasti uzavřených sluchátek, a to drátových či bezdrátových. Z důležitých parametrů zmíníme například délku kabelu respektive dosah/rozsah signálu, frekvenční rozsah a typ konektoru.

Dále můžete brát v úvahu design, hmotnost a řadu dalších věcí (RMS výkon, citlivost, zkreslení, stereo/surround zvuk a efekty, průměr membrány, různé přepínače a ovládání, automatické ladění, způsob ukládání a nabíjení sluchátek, typ akumulátoru a provozní výdrž, zvuková či světelná indikace aj.). Zvučnými výrobci jsou v tomto ohledu Beyerdynamic, Creative, Everglide, Genius, Jvc, Koss, Maxell, Panasonic, Philips, Pioneer, Saitek, Sennheiser, Sony, SteelSound, Teac, Technics, Thomson nebo Trust.


- Sennheiser HD 201 (vlevo) a Sony MDR-XD400 (vpravo) -

Hodně muziky za málo peněz představuje drátový model Sennheiser HD 201 (cca 660 Kč). Jedná se o výkonné stereofonní sluchátka s kvalitním potlačením okolního hluku a jsou navíc dle oblíbenosti uživatelů pohodlné. Nabízejí frekvenční rozsah 21 Hz až 18 kHz, délku kabelu 3 metry, robustní koženkové náušníky. Jejich hmotnost se udává na 165 g.

Dražší kousek (cca 2 280 Kč) představuje Sony MDR-XD400. Jde o klasická uzavřená sluchátka s temenním mostem a průměrem reproduktoru 40 mm. Mají volně nastavitelný pásek s paralelním připojením a uretanovou kůží. Zajímavostí je přepínač zvukových režimů pro výběr kvality zvuku (hudba nebo film). Frekvenční rozsah výrobce uvádí od 8 Hz do 25 kHz s citlivostí přibližně 104 dB. Přívodní kabel je zakončen standardním 3.5 mm konektorem.


- Philips SHC 8525 (vlevo) a Panasonic RP-WF6000E-S (vpravo) -

Ukázkou bezdrátových sluchátek je Philips SHC 8525 s cenou cca 1 700 Kč. Mají tvarově polstrované náušníky s výběrem 3 kanálů bezdrátového přenosu. Součástí je dokovací stanice pro uložení a nabití přijímače. Akustický systém je uzavřený. Kmitočtová charakteristika je 10 Hz až 22 kHz a průměr reproduktoru je 40 mm. Dosah až 100 metrů, samozřejmostí je světelná indikace nabíjení a vybitých baterií (2x 1,5 V NiMH). Doba provozu je ±15 hodin.

Panasonic RP-WF6000E-S (cca 6 500 Kč) jsou taktéž bezdrátová ovšem už surroundová sluchátka se základnou s integrovanou nabíječkou baterií (2 kusy). Přenosová frekvence je 2,412 až 2,472 GHz, frekvenční rozsah 10 Hz až 24 kHz a přenosová vzdálenost pouhých 30 metrů. Průměr membrány je 50 mm. DSSS digitální modulace zajišťuje kvalitnější a nerušený přenos signálu. Doba provozu/nabíjení až 8/3 hodin(y).


Kabely, redukce a organizéry


Kabely mohou být prodlužovací (koaxiální k TV, audio jack 3,5 mm, S-Video aj.) nebo propojovací (HDMI-HDMI, S-Video-S-Video, SCART-SCART, RGB-RGB, 3x RCA-SCART atp.). Sortiment je v tomto hodně široký. Dají se zakoupit za desítky i stovky korun. Profesionální kabeláž může stát i kolem tisícovky. Ruku v ruce s nimi jdou redukce (HDMI-DVI, SCART-3x RCA + S-Video, audio jack 3,5 mm-2x audio jack 3,5 mm, audio jack 3,5 mm-2x RCA, SCART rozbočovač aj.) a spojky (audio jack 3,5 mm, 3x RCA, 2x RCA, S-Video, S-Video + 2x RCA atp.), jež se pohybují zhruba do 1 000 Kč (externí HDMI Switch atp.). Poměrně levnou záležitostí jsou organizéry, které představují různé svazovací spirály nebo lištičky pro bezpečný svod kabeláže. Přední dodavatelé jsou Bandridge, Belkin, Hama, Profigold a Qcp.


Reproduktory


Zde záleží čistě na každém z vás a také na prostoru, který v místnosti máte. Možností je opět několik, k sehnání jsou přímo specializované reproduktory pro konkrétní modely přijímačů (postranní či středové), dále jsou to nejrůznější varianty externích soustav (univerzální či pro vybraný typ LCD/PDP televize). Tady bychom chtěli podotknout, že se cena těchto systémů pohybuje hodně vysoko (řádově desítky tisíc korun). Zařadili bychom sem řešení regálové, sloupové, sety pro domácí kino nebo surroundové.


- Pioneer S-H520-W -

Za cenově výhodný se dá považovat nákup kvalitních reproduktorových ("počítačových") sestav s dostatečným RMS (Root Mean Square) výkonem. Jde o okamžitou efektivní hodnotu, nezaměňovat s označením PMPO (Peak Music Power Output)! Příkladem může být Logitech Z-5500 (cca 7 500 Kč) s hardwarovou podporou Dolby Digital ProLogic II i DTS Digital Surround 96/24 a certifikací THX. Digitální ekvalizér aktivně upravuje frekvenční charakteristiku (rozsah 33 Hz až 20 kHz) v reálném čase a zaručuje čistou a věrnou reprodukci zvuku. Současně zvládá až 6 zdrojů. Tím výčet parametrů samozřejmě nekončí, ale my jdeme dál.


- 505W Logitech Z-5500 -

Mezi přední výrobce patří Bose, Canton, Elac, Genius, Heco, Jamo, Jvc, Kef, Logitech, Magnat, Panasonic, Piega, Pioneer, Quadral, Redstar, Sony, Tannoy nebo Yamaha.


Stolky, stojany a podstavce


I tady se dá říci, že záleží na vkusu samotného uživatele. V neposlední řadě je to i otázka designu, protože zakoupený kus "nábytku" by měl "pasovat" do vašeho interiéru. Možností je několik, existují jednoduché stolky, stolky s více poličkami či úložným prostorem, dělají se v různých materiálech a provedení. Dále mohou být pojízdné a mohou také disponovat vlastním uchycením LCD/PDP panelu. Setkat se lze jak s univerzálními, tak i se stolky přímo pro konkrétní modelovou řadu.


- Stolek Sony SU-RG11M -

Prakticky to samé se dá říci o podlahových TV stojanech. Ty jsou však typicky vyráběny pro konkrétní typ. Důležitými parametry jsou u obou nepochybně rozměry a hmotnost, následně druh uchycení (pokud je obsažen).


- Stojan Panasonic TY-S42PX700W -

Regálové podstavce jsou taktéž primárně určeny vždy pro konkrétní série. Umístění je libovolné dle dostupného prostoru. V případě nákupu bychom doporučovali odzkoušení u prodejce, a to zejména kvůli stabilitě.


- Regálový podstavec Panasonic TY-ST58D2-WG -

Na závěr zbývají stojany pro reproduktory. V zásadě mohou být ve formě nástěnných držáků nebo klasických sloupových provedení.


- Stell SHO 1012S (vlevo) a Stell SHO 1011S (vpravo) -

Jako náhled na obě řešení poslouží obrázkový komentář značek Stell a Magnat. Mimo tyto na trhu působí Bose, Hama, Heco, Norstone, Proson, Sony, Usher a řada dalších.


- Stell SHO 1016 (vlevo) a Magnat Unistand 500 (vpravo) -