Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Televizory: možnosti příslušenství

28.11.2008, Michal Koláček, článek
Televizní technika nabízí mnoho doplňků. S rozmachem LCD a PDP přijímačů trh zaplavují zejména různé variace stolečků, stěnových držáků a ostatního příslušenství. Dnes se proto zaměříme na vše, co byste mohli ke svému televizoru použít.
Kapitoly článku:
  1. Televizory: možnosti příslušenství
  2. Dálková ovládání, držáky pro CRT/LCD/PDP
  3. Ostatní příslušenství

Dálková ovládání


U této kategorie jde především o funkčnost a univerzálnost. V druhé řadě jsou to peníze nebo design. Doba, kdy bylo dálkové ovládání vytvarováno do hranatého plastového obdélníku sice ještě přetrvává, ale situace je v tomto ohledu lepší a lepší. Na trhu jsou k dostání všemožné modely, nabízejí elegantní design, možnost naprogramování tlačítek, a to buď přes dotykový LCD panel nebo třeba váš počítač, Setkat se lze i se snímačem náklonu pro automatické rozsvícení nebo dobíjením pomocí kolébky. Příkladem může být high-endový Logitech Harmony 1000.


- Logitech Harmony 1000 -

Jedná se o luxusní programovatelný dálkový ovladač s dotykovým LCD displejem s rozlišením 320×240 pixelů. Mimo výše popsané nabízí 15 tlačítek, interaktivní pozice na displeji a dokáže obsloužit až 15 připojitelných zařízení. Programovatelná makra lze využít až na 255 aktivit. Pro připojení k počítači slouží port USB a nabíjení je realizováno pomocí nabíjecí kolébky. Jak to tak bývá, za kvalitu si připlatíte, a to necelých 10 000 Kč. Jeho rozměry jsou 140 × 104 × 18 mm a hmotnost 193 gramů. Alternativou může být luxusní řada Logitech Harmony 89x.


- Sunwave SRC-3000 -

Jako dalšího potencionálního kandidáta představujeme Sunwave SRC-3000. Vyznačuje se podsvětleným dotykovým displejem s inteligentním rozeznáním okolního osvětlení. V případě nečinnosti se automaticky vypne. Dobrou vychytávkou je odolnost vůči vodě. Výrobce uvádí elegantní a nadčasový design, což se nám moc nepozdává (subjektivní názor). Z dalších funkci je to zvuková indikace, jež se dá vypnout, obsahuje osm maker, pro každé tlačítko lze přiřadit více variant názvů i umístění, obslouží až 8 přístrojů a pro každý si můžete navolit libovolný počet tlačítek (maximum činí 28). Pro spolehlivost má navíc grafickou indikaci stavu baterie (výdrž až 6 měsíců). Rozměry jsou 180 × 82 × 28 mm a hmotnost 220 gramů. Cena přesahuje mírně 4 000 Kč.


- Logitech Harmony 525 -

Oblíbeným produktem je u nás Logitech Harmony 525. Nabízí veškeré potřebné funkce pro pohodlné ovládání (infračervený přenos, možnost využití maker až pro 255 aktivit, podsvícená tlačítka, programovatelný modře podsvícený LCD panel - 4 pozice). Poradí si až s patnácti zařízeními a nabízí 50 tlačítek. Má nízkou hmotnost (164 g) a praktické rozměry (206 × 53 × 25 mm). Výhodou je jednoduché propojení přes USB kabel, díky čemuž lze například využít prostředí Internetu. Cena vychází kolem jednoho tisíce korun. Mezi zaběhnuté značky můžeme zařadit Emgeton, Emtec, Evolve, Genius, Logitech, Philips, Redstar, Sony, Sunwave, Sweex a Thomson.


Držáky pro CRT/LCD/PDP


Zde je výběr opravdu velký a zmiňovat si veškeré varianty by vyšlo na jeden celý článek. Je potřeba napsat, že díky svému odlišnému fyzickému provedení rozlišujeme zvlášť držáky pro CRT a LCD/PDP televizory. Dále se můžeme setkat s nástěnným a stropním provedením (mohou být i kombinované). To je však více obvyklé u projektorů. Existují i speciální stolní držáky, ale ty spadají spíše do oblasti "Stolky, stojany a podstavce", jíž se budeme věnovat za chvíli.

Dále se u CRT přijímačů rozlišuje počet ramen/kloubů. U zbylých technologií mohou být tyto systémy pevné nebo polohovatelné (možnost natáčení do stran, počet kloubů, spodní a horní náklon). U všech typů dále záleží na parametrech jako uchycení VESA (horizontální/vertikální), maximální hmotnost/nosnost, doporučená velikost úhlopříčky aj. Vše je možné doplnit o nejrůznější adaptéry.



VESA FDMI (Video Electronics Standards Association - Flat Display Mounting Interface) je celosvětová rodina standardů stanovená asociací výrobců VESA pro montáž LCD a PDP televizorů. Druh uchycení se zpravidla označuje dvojicí číslic uvádějící šířku a výšku obdélníku tvořeného montážními otvory. V jiných případech se používá označení MIS (Mounting Interface Standard) a příslušné písmeno pro určení standardu (MIS-D/E/F).


- Stell SHO 1034 -

Stěnový držák Stell SHO 1034 představuje ideální a praktickou možnost pro uchycení CRT televizoru na zeď. Dvojice ramen má dosah až 56 cm. Maximální nosnost se udává 40 kg. Je určen pro přijímače s úhlopříčkou 14" až 21" (35 až 53 cm). Z přiloženého obrázku jsou patrné dva klouby pro manipulaci do strany. Jako materiál je použita ocel. Alternativou je Stell SHO 1033. Jejich cena se pohybuje kolem 700 Kč. Dále to může být řada Vogel´s TVB. Například dražší (až 4 500 Kč) TVB 2375 S umožňuje nést maximálně 60 kg, TV s úhlopříčkou v rozmezí 51-82 cm, šířku plošiny lze manuálně nastavit, má 3 klouby a náklon až 5 stupňů. Obvyklé značky Stell a Vogel´s.


- Vogel´s EFW 6405 (vlevo) a EFW 2001 (vpravo) -

Zástupci univerzálních nástěnných pevných držáků mohou být například Vogel´s EFW 6405 a EFW 2001 (oba cca 4 100 Kč). První umožňuje pevnou a spolehlivou montáž blízko stěny, přičemž zůstává dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu a kabeláž. Instalace je velmi jednoduchá a díky rozhraní VESA 950×550 mm vyhovuje většině přijimačů LCD/PDP. Nosnost je dostatečná a činí 100 kg, primárně je určen pro větší panely (40 až 70"). Druhý nabízí uchycení VESA MIS-F (D/E je možné také), doporučená velikost LCD/PDP obrazovky je 55 až 165 cm, nosnost se uvádí 70 kg. Existují i specializované fixní držáky pro konkrétní značku a model televizoru. Typicky se jedná o značky Panasonic, Samsung nebo Sony.


- OmniMount WM4-S200 -

Když se podíváme na situaci kolem nástěnných polohovatelných držáků, zjistíme, že je k sehnání opět široké množství produktů. Pro ukázku vybíráme trojici zastupující nižší, střední a vyšší cenovou skupinu. Začneme u společnosti OmniMount a modelu WM4-S200 (cca 1 000 Kč). Ten si poradí se středně velkými plochými displeji (13 až 30") při nosnosti 18,1 kg. Natočení je možné ve dvou osách, a to nahoru/dolů a vlevo/vpravo. Nabízí podporu standardů VESA 75×75, 100×100 a 100×200 mm. Odstup od stěny výrobce neudává. Náklon možný, a to -5° až +15°.


- Stell SHO 1022 -

Dále se podíváme na výrobek Stell SHO 1022 (zhruba 2 500 Kč). Je určený pro TV s úhlopříčkou 30 až 50" (76 až 130 cm) a maximální nosnost se udává 60 kg. Umožňuje náklon -15° až +5° a natočení ±40°. Odsun od zdi je až 25,4 cm. Provedení je z černé oceli, garantována je podpora standardu VESA.


- Vogel´s EFW 6445 -

S cenou přesahující mírně hranici 10 000 Kč vám pro ukázku nabízíme pohled na Vogel´s EFW 6445. Jde o polohovatelný držák pro velké LCD/PDP zobrazovače. Pro dosažení optimálního pozorovacího úhlu lze TV odtáhnout od stěny a natáčet ji libovolným směrem. VESA standard 950×550 vyhovuje většině produktů. Jeho nosnost je 55 kg, doporučené úhlopříčky jsou 40 až 70", náklon ±15°, natočení ±60°. Použitý materiál je kombinací kovového rámu a plastových krytů. Tento výčet je pouze ilustrační, na trhu je uvedených systémů nepřeberné množství. Známými výrobci jsou Barkan, BC Batteries, B-Tech, Grundig, Hama, Loewe, Mascom, Neovo, OmniMount, Panasonic, Pioneer, Roline, Samsung, Sanus, Sony, Stell nebo Vogel´s.


- Vogel´s TVB 040 B (vlevo) a PFC 918 (vpravo - klikněte pro zvětšení) -

Další užší kapitolou jsou držáky stropní. Začínáme u CRT obrazovek a nám dobře známé značky Vogel´s. TVB 040 B, jenž je vyobrazen výše, nabízí nosnost do 30 kg, natáčení do stran až 180° a náklon 15°. Doporučené úhlopříčky jsou 16 až 21". Jeho cena je necelých 3 000 Kč. Alternativou od stejného výrobce může být dražší PFC 918 (cca 5 000 Kč) nebo naklápěcí stropní provedení Oyster (cena nepřesahuje 1 000 Kč). Uvedeme ještě, že v prvním případě může být provedení i rámové.

Pro LCD/PDP přijímače tedy představujeme PFC 918. Je složen ze stropního úchytu s možností náklonu, výškově nastavitelné tyče až 135 cm dlouhé, polohovací jednotky a jednoho adaptéru pro uchycení vlastního zobrazovače. Kabeláž je vedena uvnitř teleskopické tyče. Nosnost výrobce uvádí 1x 12 kg a 2x 10 kg. Doplňující informace (natočení, náklon atp.) jsou viditelné po kliknutí na obrázek vpravo. Pokud nemáte rádi uvažovanou značku, můžete zakoupit za necelých 1 500 Kč produkt od Hamy (vzhled se příliš neliší, parametry jsou mírně horší).