Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KD-49XD8305: Android TV s HDR za 25 000 Kč?

10.5.2017, Jakub Doležal, recenze
Televizor dnes nepořizujeme jen na sledování digitálního vysílání. Máme zde internet, služby, nebo online videopůjčovny. Jak si poradilo Sony s integrací chytrých funkcí a propojení s domácností? Obstojí řada XD83 se svou výbavou v roce 2017?
Sony XD8305 se nachází v části trhu, kde zuří poměrně tuhá konkurence. Dokáže případnému zájemci nabídnout dostatek argumentů pro koupi, nebo si výrobce až příliš věří? Cenovka je totiž poměrně vysoko a jiní výrobci za podobnou částku nabídnou např. větší obrazovku.

 
Sony patří mezi nejznámější výrobce televizorů s dlouholetou tradicí a i přesto, že si tato společnost prošla těžkými roky, kdy ztratila významnou část trhu i vývojářů, stále dokáže uvádět výrobky, jejichž vlastnosti patří ke špičce trhu. Dnes testovaný model bychom mohli převážně pochválit, byť v několika disciplínách nepodal úplně přesvědčivý výkon.

Začněme u designu a zpracování, které je jako vždy na úrovni. Žádné umělecké výstřelky, ale jednoduchý a účelný vzhled. Oceňuji především tenké rámečky okolo obrazovky, neboť po zapnutí televizoru prakticky zmizí. Vzhled se povedl i u podstavce, jen bych uvítal větší tuhost.

Panel bude pro oko běžného zákazníka působit relativně přirozeně, ale naměřené výsledky neoslní. Respektive v potemnělé místnosti ano, jas je ale místy až zbytečně vysoký a čidlo nereaguje úplně přesvědčivě. Komu by nevyhovovalo základní nastavení, může si parametry nastavit prakticky dle libosti. Kde by Sony mohlo dále zapracovat, je podsvícení. Bohužel se tento nešvar týká prakticky všech výrobců.

Sázka na operační systém Android TV je pro Sony jednoznačnou výhrou a televizor se díky tomu stává plnokrevným multimediálním společníkem. Nemáte dostatek HDR nebo 4K obsahu? Nevadí, stáhněte si patřičné aplikace (YouTube, Amazon Prime, Netflix) a užijte si nekonečné zásoby z online světa.

Kde však inženýři z Japonska poněkud zaspali, je dálkové ovládání. Svůj účel splní, ale spíše při tradičním využití. Na internet a moderní technologie se koncept starý desítky let zkrátka nehodí. Ergonomie nepatří k nejlepším a za citlivost IR snímače by dotyčné oddělení zasloužilo dostat za uši. Ostatně, proč výrobce nevyužije modernější bezdrátové technologie?

Komplikace při záznamu televizního vysílání jsou spíše o volbě kompatibilního pevného disku. Neodpustím si ale drobnou výtku k výkonu čipsetu. Méně náročným uživatelům nabídne XD83 dostatečně rychlé reakce, ale pro náročnější uživatele není 4jádrový Mediatek natolik výkonný a místy se celkem znatelně zasekává.

Sony XD8305 má své nesporné klady a bohužel i několik záporů. Pečlivě je zvažte, ale rozhodně ji nevyřazujte z výběru, protože má co nabídnout.


Televizor je vhodný:


1) Pokud chcete nejnovější technologie
2) Jako rovnocenné multimediální centrum
3) Pro domácnosti s převahou Androidu


Plusy


+ Kvalita 4K obrazu
+ Tenké rámečky, střídmý design
+ Podpora multimediálních formátů
+ Nové technologie (především HDR)


Minusy


- Nerovnoměrná homogenita podsvícení
- Kvalita dálkového ovládání
- Tovární kalibrace
- Komplikace při nahrávání TV stanic
- Nepříliš výkonný čipset

 
Za zapůjčení televizoru děkujeme společnosti Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 25 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: