Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rozlišení 8K: narazili jsme na strop?

6.5.2019, Jakub Doležal, článek
Rozlišení 8K: narazili jsme na strop?
Je to nekonečný souboj, ve kterém jsou výrobci televizorů vždy napřed. Zatímco filmy a seriály jsou povětšinou ve Full HD a vzácně ve 4K, na trh míří modely s rozlišením 8K. Vypadá to však, že tentokrát bude limit zcela jinde.
Kapitoly článku:
Změny mezi jednotlivými generacemi televizorů přináší většinou skokové změny parametrů. Ať už je to rozsah jasu, množství barev, nebo rozlišení panelu. Podívejme se například na poslední 3 změny rozlišení, tedy Full HD, 4K a nyní nově příchozí 8K.
 
Srovnání FullHD, 4K a 8K (foto Samsung)
 
Full HD s rozlišením 1920×1080 nabízí okolo 2 milionů obrazových bodů. Následovník 4K však dorazil s rozlišením 3840×2160 a tím pádem disponuje více jak 8 miliony bodů, což je čtyřikrát více.
 
Nejinak tomu je i v případě 8K, které v rámci televizních obrazovek dostalo k dispozici 7680×4320 pixelů a v panelu se tedy nachází neuvěřitelných 33 milionů bodů, které může elektronika samostatně regulovat. Opětovně tedy skáčeme s množstvím o více jak čtyřnásobek.
 
 

Více pixelů potřebuje více dat

 
Pokud umí obrazovka zobrazit více informací, musíte jí tato data někudy dodat. Až donedávna byl jediným řešením HDMI kabel, ale dnes už je situace naštěstí výrazně lepší. Na výběr máte více variant:
 
Více pixelů, více informací, HDMI 2.1 zvládne tok až 48 Gbps (foto HDMI)
 
Tradičním řešením je HDMI, které kvůli 8K povýšilo na verzi 2.1. Oficiálně je prezentována podpora 4K při 120 Hz a 8K při 60 Hz, nicméně specifikace nabízí až 10K při 120 Hz. HDR je již samozřejmostí a aby bylo možné všechna data přenést, je k dispozici až 48 Gbps. Pro srovnání HDMI 1.4 zvládá max 10.2 Gbps. Vše je tedy připraveno, nicméně uvidíme, kolik budou stát 8K přehrávače.
 
Další variantou je online stream ze služeb jako je Netflix, Amazon, YouTube, Vimeo a další. Nespornou výhodou bude integrace přímo do televizoru bez nutnosti dokupovat další zařízení, nicméně můžete narazit na jiný mantinel a tím je rychlost vašeho připojení. Amazon na 4K doporučuje alespoň 15 Mbps, Netflix dokonce 25 Mbps.
 
8K by tedy za stávající situace potřebovalo 60 – 100 Mbps, tedy alespoň 150 – 200 Mbps linku, neboť se určitě nedíváte jen na televizi a ve špičce je potřeba počítat s propady rychlosti. Pokud se neobjeví v dohledné době úsporný video kodek, bude streamování 8K výsadou jen pro lokality s velmi rychlým internetem.

8K videa se postupně objevují, především na YouTube
 
Vzhledem k rošádám na poli video půjčoven a vzniku dalších jako v případech Disney nebo Apple, lze očekávat i návrat k pirátským kopiím, protože jen těžko si lze představit, že si budeme každý platit 4-5 streamovacích služeb naráz.
 
Velikost takzvaných "ripů" záleží na zdroji a pokud je film stažený ze streamovací služby, pak se jeho velikost běžně pohybuje u 4K v rozmezí 5-10 GB. Navýšením do rozlišení 8K se tedy dostáváme někam k 20-40 GB, což je už poměrně dost dat. 
 
Navíc u 8K televize by mohla být přílišná komprimace dat vidět, a tak se dostáváme k ripům z Blu-ray disků, které však již dnes ve 4K mají okolo 50-60 GB a sotva se tedy vejdou na běžně dostupné USB flash disky. S nástupem 8K bychom skočili na těžko představitelných 200 – 250 GB. Stažení i kopírování takto velkého objemu dat bude trvat věčnost a flash disk s podobnou kapacitou má doma málokdo.
 
Poněkud stranou zůstává televizní vysílání, které se v naší kotlině sotva vyškrábalo do úrovně HD a přechod na 4K zabere minimálně dekádu. S 8K televizorem se tak musíte vydat do zahraničí a nejbližší plán je vysílání Olympiády v Tokiu v roce 2020. Na starosti jej bude mít jako obvykle japonská společnost NHK.
 
Vypadá to tedy, že z hlediska obsahu nedává 8K smysl, ale je tu určitá naděje.
 
 

Počítám, počítáš, počítáme

 
Pokud sledujete pozorně novinky napříč spotřební elektronikou, jistě jste si všimli jednoho trendu, který propojuje všechna chytrá zařízení. Výrobci totiž začali narážet na fyzikální limity technologií a vyrobit menší čipy, světelnější objektivy, nebo citlivější snímače a navíc za rozumné částky, je čím dál tím větší problém.
 
Ke slovu se dostává software, který se tyto nedostatky bude snažit kompenzovat, resp. analyzovat scénu a následně ji dopočítat. V minulosti tyto algoritmy spíše škodily, avšak v posledních letech se situace výrazně zlepšila. Viděli jste např. noční fotografie v podání Google Pixel?
 
Umělá inteligence dokáže zázraky, 8K na tom nejspíš bude podobně
(foto Petapixel)
 
Neuronové sítě a umělá inteligence hrají a budou hrát čím dál tím větší úlohu při zpracování dat, a to především u těch obrazových. Dotkne se to všech odvětví a ani televizní obrazovky nezůstanou stranou, ostatně výrobci si to velmi dobře uvědomují a u 8K o to více dávají důraz na schopnost televizoru přepočítat signál na vyšší rozlišení.
 
8K televizory tedy s největší pravděpodobností nebudou spoléhat na tvůrce obsahu, ale díky výkonným čipsetům si zdrojový obraz analyzují a následně přepočítají do svého nativního rozlišení. Z počátku to jistě nebude dokonalé, ale s tím, jak rychle postupuje vývoj neuronek a umělé inteligence se můžeme velmi brzo dočkat „přepočítaného“ obrazu, který již většina lidí uvidí jako „přirozený“ (neupravený).
 
 
Odpadnou tak komplikace s dodáním dat do televizoru ať už lokálně z přehrávačů, nebo přes internet. Na obří datové nároky 8K totiž není většina světa připravena. Puristi budou jistě na vyumělkovaný obraz nadávat, ale pro většinu budoucích majitelů bude dostatečný.