Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Audio a domácí kina
Kamery
Multimediální centra
Projektory
Streaming videa
Televize
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně  |  Svět audia
Diskuze k článku: Zlatý DVB-T šperk od MSI
12.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Zlato je dnes sice obyčejnou součástí počítačů, ale také může z obyčejné karty udělat neobyčejnou. To je i případ duální DVB-T karty MSI TV@nywhere E-Duo pro rozhraní PCI Express. Přestože jde o běžnou kartu, zlato jí dodává punc luxusu.
Tomáš Pípal | 22.5.20100:00
Citlivost tuneru je dobrá neliší se moc od Terratecu a Averu do ExpressCard slotu ­(A577­).
Tuner je ale dost citlivý na rušení od dalších komponent v počítači. U mě osobně funguje pouze v 1 ze dvou počítačů co mám. Na tom druhém počítači obraz neustále obraz čtverečkuje, nezávisle na síle signálu, narozdíl od Terratecu který v tom samém slotu funguje perfektně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Ing. Josef Vávra | 5.6.20108:39
U DVB­-T tunerů je pro bezchybný příjem nutno zajistit 2 věci.
1­)úroveň signálu cca 4uV, rušení max 0,4 uV. Špatné tunery takto slabý signál nezpracují, většinou ruší samy sebe a potřebují mnohem silnější signál, aby vůbec fungovaly.
2­)všechny nosné musí být konstantní po určitou dobu. Podle typu tuneru od několika vteřin až po tisíciny vteřiny. Důsledek? Některým tunerům vadí strom v cestě i když přímo vidíte na vysílač, jiné zvládnou i vysílač vzdálený 120km za hustého sněžení na trase. Dalším důsledkem je možnost mobilního příjmu. U těch špatných lze koukat jen když zaparkujete. Při rychlosti 5km­/h se příjem rozpadá. Ty dobré zvládnou i 80km­/hod v městských ulicích bez jediné chyby.
Kvalitu každého DVB­-T tuneru lze tedy jednoznačně popsat citlivostí a požadavkem na časovou stálost nosných. Obojí lze objektivně měřit. Stačí k tomu běžný wobler a útlumové články pevné a rozmítané.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 5.6.20109:47
Chybí Vám tam jedna poměrně zásadní věc ­- zdroj konstantního signálu DVB­-T. Anténa není zdroj konstantního signálu, protože závisí na počasí, ročním období atd. atd., rozdíl může být několik dB. Tím to celé padá.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Ing. Josef Vávra | 5.6.201010:27
Zdroj signálu samozřejmě mám, signál z vysílače Praha­-město přímá viditelnost, stabilita nosných v kanálu 0,1 dB, vliv počasí v toleranci 0,5 dB samozřejmě vždy kontrolovaný a započítaný do měření. Během měření signál zhoršuji definovanými parametry tj signál utlumuji tak dlouho, než se objeví kostičky. Pak stačí ubrat další 2 dB a signál se rozpadne úplně. Tím je definována úroveň signálu, od které tuner funguje. Druhé měření spočívá v amplitudové modulaci nosných při kvalitním signálu ­( 300uV­). Stačí rozkmit ­-1 dB a tunery přestávají fungovat. Některé vydrží i ­-20 dB. Ty pak snesou i provoz za stromy při dešti a větru příp. za jízdy.
Samozřejmostí je měření na odolnost rušení v oblasti mezifrekvence, to také bývá problém. Naštěstí je u zákazníka řešitelný úzkopásmovým filtrem na anténním přívodu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 5.6.201015:26
U mě to lítá vlivem počasí o několik dB, takže k měření nepoužitelné. Jsem v podstatě na hraně příjmu, ještě k tomu za kopcem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Tomáš Pípal | 5.6.201016:32
Bohužel pro objektivni posouzení nemám měřicí přístroje. Rád bych to proměřil včetně anténních rozvodů, ale kvůli jednomu měření nebudu kupovat přístroje.
Můžu pouze porvovnávat dvb­-t přístroje z mé sbírky pouze mezi sebou.
Věděl by jste kde zapůjčit měřící přístroj na proměření rozvodů? Rád bych si proměřil úrovně signálů v celém antenním rozvodu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
kolecko (4) | 19.5.201015:06
Vie tato karta zobudit spiace HTPC, pokynom z D.O. ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
afk_cz (3) | 13.5.201018:14
trochu jsem googlil a nasel toto
http:­/­/www.xpmediacentre.com.au­/community­/tuners­/38704­-saa­-7162­-linux.html

je tam napsano:
Here is the v4l­-dvb driver for Leadtek PxDTV1300 T ­(SAA7160ET+TDA10048+TDA18271­) :
http:­/­/tw1965.myweb.hinet.net­/Linux­/v4l­-dvb­/20100226­-SAA716x­/LR6648_LR6686_v4l­-dvb.tar.gz
http:­/­/tw1965.myweb.hinet.net­/Linux.htm
And the TDA10048 firmware:
http:­/­/tw1965.myweb.hinet.net­/Linux­/firmware.tar.gz

neslo by si s tim pohrat ? dle recenze ta karta ma SAA7160ET+TDA10048...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 14.5.20108:32
SAA7162 je zcela jiný čip ­- je to analogový audio­/video demodulátor, takže tento driver podle mne použít nelze. kromě toho, tento driver je přímo z linuxtv.org, který mám nainstalovaný a vůbec to nedetekovalo čip, natož kartu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
afk_cz (3) | 14.5.201022:39
nenech se zmast tim URL se 7162 cipem. ty drivery a linky jsou na 7160, ktery ma tenhle tuner a ty lidi to tam vlozili s tim, ze maji zkusit funkcnost 7160 driveru pro 7162 cip, na ktery nekdo drivery shanel. z toho usuzuju, ze 7160 ma uz fungovat pod linuxem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 16.5.201013:16
Tyto ovladače jsem rozbalil a není v nich ani stopy po nějakém driveru pro 7160. To si jen někdo myslí, že čipy 7160 a 7162 jsou podobné a bude pro ně stejný ovladač. To ale není pravda a je to častá mýlka lidí, kteří si myslí, že čipy s podobným číslem jsou ve stejné řadě a jsou podobné. Často to tak bývá, ale ne v tomto případě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
czbero (1) | 22.7.201016:32
Chipset i demudolátor jsem zprovoznil, jediné co zbývá je tuner. Ovšem nevím, co je to za tuner. Neví to tu někdo?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
me2d09 (1) | 13.5.201012:11
Čekal jsem alespoň základní zhodnocení kvality příjmu signálu. Takto je recenze skutečně jen o tom ovladači.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Aisicek (1) | 13.5.20109:27
A kde je nejake porovnanie? Citlivost na signal? Testy pod Win 64bit? Hodne odflaknuta recenzia
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zumik (1) | 13.5.20109:32
Souhlas, nedeozvěděli jsem se vlastně nic co by se nedalo přečíst ve specifikacích a nebo odhadnout.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 13.5.201016:04
To samé pod každou recenzí ­- chcete abych tam psal ­"citlivost je dobrá­", ­"příjem je dobrý­" a podobné bludy, které závisí na tom, jestli je zrovna ráno, den nebo noc, jestli prší nebo svítí sluníčko, jestli na kopci projel náklaďák nebo zrovna padal prach ze sopky? Pouze u přijímačů s tunery Quantek jsem uváděl, že mají špatnou citlivost, což bylo do očí bijící, ale ty už jsem několik let neviděl. Čekáte, že dnes budou karty nějak odlišné, když jsou všechny postavené na 1­-2 stejných čipech a stejných tunerech podle požadovaných funkcí, které používají všichni výrobci karet? A stejné ovladače, které dodává už výrobce toho čipu, kde si výrobce karty jen upraví případné malé změny v GPIO zapojení, DO apod.? Vítejte v globalizovaném světě.

No možná bych mohl prodat byt, auto, ženu a dítě do otroctví a pak si koupit signálový generátor, pár přesných útlumů a začít citlivost měřit. To ale dělat nebudu... Promiňte, ale psát subjektivní dojmy a výmysly nebudu. Uvádím jen to, co se nechá jednoznačně zjistit, vymýšlet si nebudu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
s0vet (1) | 13.5.201018:02
nabízí se tedy otázka, proč plýtvat časem a vůbec takovéto recenze na tunery tvořit, když jsou všechny skoro stejné
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 14.5.20109:11
Jsou skoro stejné, ale liší se v detailech ­(velikost apod.­), v ovladači, v možnostech, v dodávaném software apod. To jsou věci, které se člověk normálně nedozví. V recenzi se snažím popsat výrobek, tak jak by ho viděl každý po rozbalení a instalaci, aby věděl, co si domů přinese a jak to funguje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Handam (2) | 13.5.201019:57
Koukám, že nejsem sám v kom zanechalo přečtení této ­"recenze­" rozporuplné pocity. Myslím, že udělat screen z dodávané aplikace, změřit zatížení CPU u během sledování tv a nahrávání. Zmíněný dálkový ovladač je sice vychválen do nebes, ale už se nedozvíme, jestli funguje např. i mimo dodávaný SW a lze s ním ovládat i jiné aplikace nebo vypnout celé PC. Napsat o citlivosti, že je jako vždy, to je výsměch. Já jsem se na článek dostal proklikem ze swethardware.cz tudiz jsem zadne prechozi recenze necetl. Přepokládám, že autor již pár karet vyzkoušel, proto by měl mít určitě nějakou přestavu jaká by měla být síla a kvalita signálu. Prodávám set­-top boxy a vysílač nemáme zrovna za rohem, tak vím, že rozdíly jsou mezi nimi velké. Tam kde jeden ­"kostičkuje­" tam druhý šlape jak hodinky.Opravdu si myslím, že kdyby ji autor vydal ve zkrácené formě jako newsku bylo by to lepší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Radek Jahoda (396) | 14.5.20109:45
Je vidět, že jste to nečetl a jen přeběhl očima. Je tam napsáno, co je tam za software a odkaz na jinou recenzi, kde je software popsán velice podrobně ­(mám to překopírovávat do každé recenze znovu a znovu?­). Měření zátěže je sice hezké, ale jen pro toho, kdo má stejný systém a procesor jako já. Toto má smysl u srovnávacích testů, kde se porovná více dekodérů na stejném systému, jinak je nic neříkající. Kromě toho, zátěž při dekódování MPEG­-2 nebo H.264 si může každý vyzkoušet na svém stroji sám i bez karty.

Já jsem se signálem také na hraně a za kopcem a vím, že ty rozdíly jsou mezi kartami dnes minimální. Na starších kartách ­(před 10ti lety­) se také používaly dva tunery ­- Philips a Temic. Měl jsem těch karet spoustu a věděl jsem, že Temic byl o něco mála citlivější než Philips a přesně platilo, že jaký tuner, taková citlivost. Pak jsem se také divil, když jsem četl jinou recenzi, kde vždy autor uváděl nějakou citlivost ­(dobrá­/špatná­) i u karet se stejným tunerem, které jsem také měl, ale byly na tom úplně stejně. Tam pak může hrát roli počasí nebo roční doba. Třeba v zimě je rozdíl mezi nocí a dnem tak veliký, že dělat z toho nějaké závěry podle mé zkušenosti vůbec nejde.

Jednou jsem dokonce chtěl dělat pokus, kdy jsem měl asi 10 různých tunerů a chtěl jsem u nich vyzkoušet citlivost. Znamenalo to vypnout, vložit kartu, boot, nainstalovat ovladače, software a vyzkoušet ­- jedna karta tak na 3­/4­-1 hodinu. Začal jsem ráno a v poledne sem se divil, jak se to pořád zhoršuje a pátá karta má strašnou citlivost. Tak jsem tam zase dal tu první a ta na tom byla najednou taky tak. Tím jsem tyto snahy opustil a když mi dnes někdo něco říká o citlivostech, tak to neberu vážně.

U STB je situace o dost jiná, protože tam se používá mnohem více typů tunerů, každý velký výrobce má svůj vlastní ­(LG, Samsung, Philips, Thomson, Sony, atd. všichni mají své vlastní dokonce i čínská SB mají vlastní­), který ale nikomu jinému nedodává. Naopak výrobci TV karet mají menší výrobu a nevyplatí se jim dělat vlastní tuner, takže kupují od výrobců, které je prodávají jako součástku. To platilo dříve u těch ­"krabiček­", dnes je situace podobná s tím rozdílem, že tam místo těch krabiček dávají jednočipový tuner, který je přímo na desce, těch je opět jen pár.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.