Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Ultra: ten nejlepší?

21.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Produkty Xtreamer patřily vždy mezi ty nejlepší na trhu a nový model Ultra nehodlá tuto tradici porušit. Připravte se na dvoujádrový Atom, 4 GB DDR3, ION2, podporu 3D, či QWERTY klávesnici s touchpadem. Máme tu tedy nového šampióna?
Vzhledem k velkému množství operačních systému by standardní test veškerých videoukázek zabral neúměrné množství času, proto jsem se rozhodl otestovat jen ty videa, která často působí problémy klasickým multimediálním centrům.


Video


Jako první jsem se pustil do současných formátů a kontejnerů. Ani nejvyšší rozlišení 1080p neznamenalo pro Xtreamer Ultra problém. Vše bylo plynulé bez sebemenšího náznaku zaseknutí. Zatím to vypadá velmi nadějně.

Nastal tedy čas přikročit k většímu kalibru a do arény vpustit videosoubory s vyšším datovým tokem. Tyto údaje vždy slouží spíše jako ukazatel maximálního výkonu, v reálném prostředí jsem takto „ripnutých“ filmů viděl minimum.


konečně plynulé pohyby hvězdice a čistý obraz

Ani Samsung Oceanic Demo (40 Mbit/s), ani žádné další z videí neznamenalo pro Xtreamer problém. Tedy v situacích, kdy je operační systém schopný využít grafické jádro GeForce. V případě procesoru se totiž z toho našlapaného HTPC stává neskonale pomalý hlemýžď. Atom nemá videosoubory příliš v oblibě.

Ze sady testovacích videí jsou velmi často nepřekonatelným oříškem pokročilé algoritmy GMC a QPel, které jsem zatím v podání většiny přehrávačů viděl spíše v kostičkové podobě. Zde se však znovu prokázala pokročilost komunity a videa jsem přehrál plynule, jak na Openelec, tak na XBMC od Xtreameru.


Zvuk


U hudebních skladeb je situace většinou velmi dobrá a zuby se lámou pouze na podpoře AC3 a WMAPro. V obou případech se však jedná spíš o exotické formáty, a tak je jejich podpora spíše dalším bonusem daného přístroje. Xtreamer Ultra znovu nezaváhal. Jen u Openelec bylo nutné opravit již zmíněné nastavení zvuku.


Titulky


V posledních testech se titulky vždy zobrazovaly správně a ani dnes jsem nebyl svědkem problematického zobrazení. Pouze při ovládání skrze QWERTY ovladač mi absence specializované klávesy značně komplikovala práci. Do ruky tak putoval druhý dálkový ovladač.


Obrázky


Zatím jsou testy za plný počet bodů a zbývá poslední multimediální zkouška. Podpora jednotlivých obrazových formátů se znovu obešla bez jakéhokoliv problému a mně nezbývá než smeknout před tvůrci z obou táborů.


Přehrávání z USB 2.0


Přítomnost x86 platformy již dává tušit, že veškeré přenosy budou rychlostně podobné těm, které známe notebooků či stolních PC. Příjem dat z externí USB flash byl vždy dostatečně rychlý pro přehrávání videa, takže zde problémy nebudou. Navíc jich máte na Xtreameru celkem šest.


Práce na síti


Na druhý test rychlosti jsem byl obzvlášť zvědavý, neboť zde konečně máme Ethernet s podporou 1000 Mbps. Samotný stream videa byl naprosto bez problémů a na řadu tak přišel test stažení testovacího balíku. Již samotný průběh stahování v systému Ultra OS byl plynulý, takže jsem počítal s dobrým výsledkem.


Na Light Peak si musíme u HTPC počkat, ale i tak je Xtreamer Ultra velmi rychlý

Nakonec jsem v systému Ultra OS zaznamenal při přenosu souboru o velikosti 2,2 GB rychlost 127 Mbit/s (16 MB/s). Na HTPC je tato hodnota nadmíru dobrá.