Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Ultra 2: ultimátní v každém ohledu

20.9.2012, Pavel Kovač, recenze
Pokud hledáte multimediální centrum, které umí takřka vše, je právě Xtreamer Ultra 2 horkým kandidátem. Jeho hardwarová výbava je více než nadprůměrná a navíc si můžete dokoupit spoustu příslušenství. Co víc si přát?
Pokud hledáte multimediální centrum, co přehraje všechny formáty, chcete si do něj doinstalovávat spousty pluginů, a přesto je snadné na obsluhu, že jej zvládne i počítačově neznalý člověk, tak je Xtreamer Ultra 2 zcela ideální zařízení. Předinstalovaný OpenElec, resp. XBMC, poskytuje velmi slušný základ a hardware Xtreameru mu perfektně pomáhá. Celkově je totiž zařízení neuvěřitelně svižné a nikdy, podotýkám nikdy na nic nečekáte. Snad jen s výjimkou videa s datovým tokem kolem 80 000 kbps (což je datový tok, který spousta konventerů ani neumožňuje nastavit), zde se setkáte se zhruba půlsekundovou prodlevou (u WiFi signálu i více).

Dálkové ovládání je slušné a padne dobře do ruky. Trochu zmatečné je tlačítko s logem Windows (v základu Windows nejsou nainstalovány). Na druhou stranu nic nebrání právě Windows doinstalovat.



Doteď jsme mluvili pouze o kladech. Jsou zde však nějaké zápory? I přes prakticky extrémní hardware se nějaké najdou. Prvním je lehce nedotažená konstrukce, a to nemyslím ve smyslu kvality. Je to ve smyslu, že žebra, co jsou na kraji, neslouží jako chladič, ale jen jako ozdoba, a to je škoda. Také jako mínus hodnotím použití USB 3.0 portů jen na zadním panelu. Bylo by jistě lepší mít USB 3.0 i vpředu. Ale to jsou opravdu jen drobnosti, které "nemají na funkci rostlináře vliv". Také fakt, že lze osadit pouze 2,5" disk, může někoho odradit. Přecejen 3,5" disky jsou levnější a mají vyšší kapacitu. A právě vysoká kapacita je pro multimediální centrum základ. Ideální je tedy Xtreamer Ultra 2 pro uživatele, co již mají domácí NAS, nebo se nebojí dokoupit dražší 2,5" disk s vysokou kapacitou.

Největší nevýhodou je absence DVB-T tuneru, který je sice obvykle zastoupen již v samotné televizi, ale fakt, že si nemůžete nahrávat z televize jediný pořad, není až tak lákavý.

Také musím upozornit na fakt, že v základu XBMC nelze přehrávat Blu-Ray, které si koupíte. Obsahují totiž ochranu a kvůli licenčním poplatkům a filozofii XBMC to asi ani nikdy umět nebude. Je tedy nutno nainstalovat externí přehrávač, ale zde je nutná znalost příkazové řádky Linuxu, nebo nainstalovat Windows).


Multimediální centrum je vhodné jako:


1) Multimediální centrum pro celou rodinu
2) Náhrada herní konzole pro jednoduché hry (po nainstalování Windows 7 a dokoupení klávesnice)


Plusy


Přehraje vše, co mu naservírujete
Extrémně rychlý chod (na nic nečekáte)
+ Rychlá práce se sítí
+ Možnost nainstalovat Windows
+ Možnost dokoupit Blu-ray a klávesnici
+ Integrované Wi-Fi
 
 

Minusy


- Nemá DVB-T tuner
- Žebra z venku jen jako ozdoba (neslouží k chlazení)
- Aktivní chladič
- Klávesnice podle abecedy
- Slyšitelný ventilátor
 
 
Za zapůjčení modelu Xtreamer Ultra 2 děkujeme UMAXu.


Za poskytnutí NASu TS-259 Pro+ děkujeme QNAP.
Za poskytnutí routeru RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz
 

Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Xtreamer Ultra 2?
V anketě šlo hlasovat od 20.9.2012 do 20.6.2013. Počet hlasujících: 7
Výborný71 %
Průměrný14 %
Špatný14 %