Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer SideWinder2: pan rozpačitý

17.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Společnost Xtreamer je známá svými nadmíru vybavenými centry, nicméně SideWinder2 na to zpočátku nevypadá. Tedy do doby, než si přečtete specifikace. Je libo USB 3.0, gigabitový Ethernet, Wi-Fi či interní disk?
Když jsem četl první zmínky o připravovaném modelu Xtreamer SideWinder2, nabyl jsem představy o novém králi v oblasti levnějších multimediálních center. Bohatá nabídka funkcí, moderní technologie a to celé za pouhých 99 dolarů. Znělo to opravdu jako rajská hudba.





I prvotní dojmy při rozbalování byly velmi pozitivní. Robustní konstrukce, lehké tělo, přítomnost všech důležitých portů včetně moderního USB 3.0 a navíc gigabitový Ethernet doplněný o řádně velkou Wi-Fi anténu. K tomu další trumf v podobě místa pro interní pevný disk a navíc bez aktivního chlazení! Ano žádný ventilátor, tohle prostě musí být ideál všech milovníků filmů a dalších multimédií.

Jenže po pár dnech testování musím s politováním říci, že jakkoliv je SideWinder2 zvenku parádně zpracovaný, jsou jeho vnitřnosti a zejména pak firmware naprostým zklamáním. Vyjmenovávat znovu všechny chyby by zabralo příliš času, a tak to shrnu: surfovat nelze, zdlouhavé načítání videa po LAN, Wi-Fi je neuvěřitelně pomalé a místy je ovládání zkouškou vaší trpělivosti.

Navrch přidám pády přístroje, zdlouhavé zapínání a fakt, že není problém systém zatížit natolik, aby přestal reagovat na povely dálkového ovladače. Ostatně samotný hardware v rukou uživatele rozhodně nedisponuje nějakým supersilným IR přenosem (jak tvrdí výrobce), ale jedná se o stejně špatný infračervený ovladač, jako každý jiný.

Prozatím nepomáhá ani beta verze, která nepřináší žádné výrazně viditelné zlepšení, ba spíše naopak se s její instalací objevilo hned několik problémů, takže tudy cesta rozhodně prozatím nevede. Podobné dojmy mají i uživatelé na našem fóru, alespoň soudě dle příspěvků. Při koupi modelu Xtreamer SideWinder2 vás tak bohužel v současné chvíli čeká poměrně mnoho problémů a jejich řešení je zatím v nedohlednu. Je to velká škoda, protože po hardwarové stránce vypadal SW2 opravdu skvěle.


Zpracování, materiály
Nestabilní firmware
Moderní technologie (USB 3.0, DDR3,…)
(Ne)prohlížení internetu
Podpora kodeků a online služeb
Pomalé načítání filmů
Wi-Fi v základu
Velmi pomalé Wi-Fi
Nízká spotřeba
Dálkový ovladač (zejména signál)
Šachta pro pevný disk
Místy nelogické ovládání
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 4000 Kč s DPH (bez disku: 2700 Kč)


Za zapůjčení Xtreamer SideWinder2 děkujeme UMAXu.




Vývoj ceny testovaného produktu: