Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer SideWinder2: pan rozpačitý

17.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Společnost Xtreamer je známá svými nadmíru vybavenými centry, nicméně SideWinder2 na to zpočátku nevypadá. Tedy do doby, než si přečtete specifikace. Je libo USB 3.0, gigabitový Ethernet, Wi-Fi či interní disk?
Dříve než se pustíme do samotného grafického rozhraní, musím upozornit čtenáře, že test modelu SideWinder2 probíhal na posledním stabilním firmware 3.0.7. K dispozici je již novější verze 3.0.8., avšak ta je stále ve vývojovém stádiu beta a dle prvních reakcí její instalace přináší zhoršení některých vlastností přehrávače. Nicméně nakonec jsem nainstaloval i onu beta verzi, abych mohl porovnat změny. V rámci testů budou jednotlivé změny v beta firmware 3.0.8 napsány do závorky.

Již s prvním spuštěním přehrávače přišly dva problémy. Tím prvním bylo zdlouhavé načítání přístroje, které bylo doprovázeno znělkou a animací s logem Xtreamer. Ta se však z nenadání utne, dojde k přepnutí na černou obrazovku, pár dalších vteřin čekání, probliknutí obrazu a konečně tu máme základní menu. Celá změna trvala dlouhých 50 sekund (62 s pro 3.0.8). Druhým problémem byl rádoby nepřítomný pevný disk, ale o tom později.





Menu přístroje je KONEČNĚ dle mého gusta. Žádná černá plocha se čtyřmi ikonami, ale krásně propracovaná plocha, kde kromě ikonek jednotlivých kategorií nalezneme také indikátory aktivní sítě, připojeného disku či jednotlivých spuštěných služeb. K tomu zde máme aktuální datum, čas a také IP adresu. Nechci navádět ke kopírování, ale doufám, že se zde inspirují i ostatní výrobci MM center.




Pro kopírovaní se nejdříve musíte probojovat k souboru...




... a teprve poté zvolíte cílové místo


Správce souborů je samozřejmě díky pevnému disku přítomný, avšak přímo v menu přístroje byste jeho ikonu hledali těžko. Musíte se nejdříve složkami probít k Vámi požadovanému souboru a poté chvíli bloumat, kterou že klávesou se asi spouští kopírování. Tady by to chtělo dodělat patřičnou nápovědu někde po okrajích obrazovky.




Nabíka multimédií je obrovská a navíc se sama aktualizuje


Xtreamer není v oblasti multimédií žádným nováčkem a to stejné platí i ve vodách internetu. Zde si připravil skoro nekonečnou nabídku možností. Máme zde Youtube, Facebook, Twitter ale také všemožné archivy s tisíci hodinami záznamů. Zde mi trochu chybí naše tuzemské archivy, i když komunita je jistě doplní. Nicméně musím zmínit spekulace a ReadOnly souborovém systému, takže přímá invaze do nastavení bez svolení výrobce, asi nebude z počátku možná.




Kdo mi pomůže najít kurzor?


Kapitolou sám pro sebe měl být internetový prohlížeč a po dlouhé době jsem opravdu čekal něco povedeného. Vzápětí mě však čekala ledově studená sprcha, kdy jsem jaksi nedokázal zadat jinou adresu, než ty které jsou v záložkách. Když jsem tuto skutečnost obešel skrze přítomné vyhledání Google, nedokázal jsem aktivovat kurzor, kterým bych klikl na vyhledané odkazy. Naprosto jsem v tomto směru postrádal jakoukoliv logiku a ergonomii.




Takto si klávesnici opravdu nepředstavuji, špatné rozložení a chybějící klávesy


Podobně špatně jsem dopadl i se softwarovou klávesnicí, která má abecední rozložení a například ve vyhledávacím řádku na stránkách Google se nezobrazí pěkně pod ním, ale hezky přes celou obrazovku 50“ televize. Pro přepínání na velká a malá písmena je nutné naslepo trefit nejhornější řádek a chybí také klávesa Backspace. Takže pokud chcete surfovat po stránkách bez vrásek na čele, raději vezměte do rukou tablet nebo notebook.

Sečteno, podtrženo takto rozhodně nevypadá moderní internetový prohlížeč. Možná ještě hůře vnímám klávesnici, která postrádá různé funkční klávesy (Shift, Delete, Backspace,...) a abecední rozložení snad ani netřeba komentovat. (To stejné platí i pro 3.0.8, stále abecední rozložení, chybějící klávesy apod.).


Nastavení přístroje


Reputaci si tvůrci z Xtreamer částečně napravují v položkách nastavení přístroje. Těch je tu celkem 10 a každá obsahuje slušnou řádku parametrů. Z toho zásadního naštěstí nechybí nic, takže vzhůru k jednotlivým z nich.

První přichází na řadu video, kde se mi při prvním spuštění nastavilo NTSC a tedy rozlišení z doby kamenné. Naštěstí si přehrávač volbu HDMI auto pro příště již pamatoval a korektně zobrazil 1080p. Potěší přítomnost formátu 24p a možnost upravit některé další parametry obrazu.





V oblasti audia si toho příliš mnoho nenastavíte, avšak i takto skromná nabídka by měla drtivé většině z nás stačit.





Výrazně bohatší je to v položce sítě, kde lze upravit nastavení jak pro Ethernetové rozhraní, tak pro bezdrátový adaptér. Je příjemné, že Wi-Fi přibalil výrobce již v základu, ale otázkou zůstává, v jaké kvalitě. To si povíme již v následující kapitole.





Konfigurace systému nabízí také vše podstatné a důležité pro mě bylo především formátování disku, který se i po obnovení továrního nastavení hlásil jako nepřítomný, respektive na něj systém odmítl ukládat data. Spořílky a „zelené“ aktivisty potěší možnost uspání disku v navoleném intervalu.





Ve službách je SW2 nadmíru vybavený a navíc je zvládá spuštěné všechny najednou. Matně vzpomínám na Asus HD2, který zvládl pouze jednu. Trochu mi zde chybí nějaký ten klient pro Torrenty či manager na stahování typu Jdownloader.





Pro přesun na novější verzi firmware zde máme klasickou nabídku a jsem rád, že hned v úvodu funguje vyhledání po internetu. Pokud si však chcete nahrát například již zmíněnou betaverzi 3.0.8, musíte využít ruční metody aktualizace. Se samotným nahráním jsem se docela natrápil, ale nakonec stačilo stažený archiv přejmenovat v rámci Total Commanderu na Xtreamer_SW2_3.0.8.xtr2, poté již systém přehrávače dokázal soubor na Flashdisku najít.





Pro tuzemské spotřebitele je velmi důležitá záložka „Vzhled a chování“, kde si nastavíte správnou jazykovou mutaci menu a zejména kódování titulků. Je trochu škoda, že přehrávač automaticky po přepnutí na češtinu nedokázal také upravit kódování na Central European. Dalším drobným mínusem je nedokončený překlad celého prostředí. (Nedokončený překlad trvá i v 3.0.8)

Zbývající trojice záložek toho dohromady k nastavení příliš mnoho nenabídne, ale i tak je dobré, že výrobce myslí například na ochranu složek před dětmi. Asi by pro vaše ratolesti nebylo příjemné, kdyby se po ukliknutí místo znělky Sezamové ulice ozval protipěchotní kulomet v pažích Ramba.