Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer SideWinder 4: vyladěný k dokonalosti?

30.9.2014, Jakub Doležal, recenze
Na trhu je již 4. generace tohoto populárního přehrávače. Poučil se však výrobce z minulých chyb a připravil vyladěné zařízení, nebo budeme opět svědky nedodělku jako v případě SideWinder 2? Na to odpoví naše recenze.
SideWinder 4 se úspěšně probil redakční mučírnou a je na čase shrnout výsledky. Povedlo se výrobci vymazat chyby z minulosti a představit použitelný přehrávač pro každodenní situaci? Pokud bych se na to podíval nejpřísnějším metrem, pak nikoliv. V této cenové hladině však nelze očekávat perfektně vypilované stroje a některé nedostatky nejsou zase tak zásadní.

Xtreamer mě mile překvapil rychlostí přístroje, který prakticky nikdy nekapituloval a v případě videa přehrál majoritu formátů. Prostředí je konečně stabilní a nedochází k žádným zdlouhavým zásekům. To je od minula slušný pokrok a výrobce je rozhodně na správné cestě.




Ke zlepšení došlo, ale stále je co opravovat


Zlepšila se také Wi-Fi, kterou jsem v minulosti prakticky nikdy při testech nepoužíval, protože byla pomalá a nestabilní. Doba však pokročila a SideWinder 4 bez obtíží přenese vzduchem i video v rozlišení 1080p, i když je třeba dát pozor na vyšší datové toky.

Zřejmě největšího zlepšení dosáhl Xtreamer u ovladače a konečně je pryč upravená verze TV dálkového ovladače. V ruce máte malé a pohodlné zařízení se slušnou přesností a hlavně Bluetooth přenosem. Nabídka kláves pokrývá nezbytné minimum a nabízí příjemný chod. Doufám, že podobnou vlnu chytí i ostatní výrobci.

Xtreameru se tedy podařilo zlepšit řadu věcí, ale některé stále zůstávají. Instalace nových verzí byla velkým trnem v patě většiny výrobců a ani SideWinder 4 na tom nic nezmění. Přechod na Android byl výhrou alespoň co do podpory formátů, ale je potřeba více zapracovat na úpravě nabídek. Zejména pokročilé nastavení je kompletně převzaté z mobilů, což není dobře.

Stejně tak by bylo dobré zapracovat na lokalizaci, která rozhodně není dotažená do konce. Chápu, že český trh je velmi malý, ale najít lokálního fanouška a spolu s ním doladit těch několik výrazů, zase takový problém není.

Celkové hodnocení záleží na tom, jaký jste typ uživatele. Umíte anglicky a ruční flash firmware vám není cizí? Pak si SideWinder 4 pořiďte a jen se připravte, že některé věci si musíte doladit. Umíte jen česky a neradi si hodiny hrajete s nastavením? Pak zbystřete, neboť SideWinder 4 bude sice po vybalení z krabice fungovat, ale o řadu funkcí a výhod vás připraví.

Xtreamer SideWinder 4 na naše ocenění sice nedosáhl, nicméně k pomyslnému trůnu mnoho nechybí. Stačí lehce doladit software a zejména zprovoznit automatické aktualizace. Aktivnějším uživatelům internetu by mohla chybět klávesnice na ovladači, ale vzhledem k pořizovací ceně je její absence pochopitelná.


Multimediální centrum je vhodné:


1) Zkušenějším uživatelům, kteří chtějí širokou podporu formátů.


Plusy


+ Výkon dostačující do 1080p
+ Nový ovladač a ovládání systému
+ Podpora formátů
+ Stabilita a odezva
+ Nízká spotřeba
 
 

Minusy


- Nefunkční automatická aktualizace
- Jen částečná lokalizace
- Rozhraní potřebuje doladit

 
Za zapůjčení Xtreamer SideWinder 4 děkujeme UMAXu.


Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz.
 

Cena v době testování: cca 2 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: