Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Prodigy Black: ztělesněná dokonalost?

15.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Celkem oblíbený přehrávač Xtreamer Prodigy dorazil do redakce ve vrcholné verzi Black. Připravte se na vysoký výkon, Android, podporu 3D , Wi-Fi a také duální DVB-T tuner. Má toto řešení vůbec nějaký nedostatek?

Internet


Multimediální centrum bez internetových služeb by dnes mezi konkurenty příliš neobstálo a Xtreamer nám u modelu Prodigy přichystal slušnou dávku všemožných internetových streamů, knihoven a prohlížeče webových stránek. Nicméně i v této oblasti jsem narážel na řadu obtíží, a to jak s nefunkčním připojením po update na beta 3.0.5, tak později kvůli ergonomickým nesmyslům, které mezi sebou výrobci kopírují jako o život.








Začněme například prohlížečem webových stránek, který je shodný s minule testovaným Evolve Infinity. Znovu tu tedy máme nedotažené ovládání a celkově špatnou ergonomii. To platí především pro klasický „televizní“ ovladač. Nicméně o mnoho lépe na tom není ani QWERTY ovladač, který přibalil Xtreamer navíc. Jeho schopnosti jsou prozatím značně omezené a často narazíte na situace, kdy ani jedno z tlačítek nefunguje a musíte sáhnout zpět po klasickém.





V oblasti podpory HTML5 jsem dosáhl na stejný výsledek jako minule a lze říci, že alespoň v oblasti vykreslování došlo ke znatelnému posunu k lepšímu. Musím však upozornit, že ani v nejnovější verzi firmware není prohlížeč žádný rychlík a stránky načítá dlouhou dobu. Rolování stránkou dolu se pak neobejde bez viditelného trhání.











Dalších služeb je v modelu Prodigy Black opravdu požehnaně a na své si přijde opravdu každý. Komu by nestačil tento základní balík aplikací, ten si může na našem fóru najít odkaz na přidání xLiveCZ a tím do zařízení dostat další várku archivů, pořadů a mnoho dalšího.








Celkově si tedy Xtreamer může právem říkat král internetových služeb na poli multimediálních center. Na druhou stranu kvantitou nedocílíte kvality a byl bych vděčnější za lepší ergonomii. Například softwarová klávesnice podle abecedy či mizející kurzor v prohlížeči opravdu dokáží pokazit celý zážitek.


Nastavení přístroje


Většina v současnosti prodávaných multimediálních center si po zapojení do zásuvky a nahrání posledního firmware již dokáže s většinou ostatních nastavení poradit sama, a proto někteří uživatelé do položky nastavení ani vlastně nemusí chodit.





Například hned první položka nastavení jménem Video sice dovoluje nastavit obraz dle potřeby uživatele, ale ruku na srdce, kdo by v této záložce něco měnil. Snad jen zapnutí a vypnutí 24 Hz lze považovat za důležitou položku.





U položky Zvuk je to obdobné, neboť i zde si většinou přehrávač poradí sám. Navíc se nám na trhu množí AV receivery s průchozím HDMI, takže optický výstup na zvuk pomalu přestává být potřebným prvkem audio výbavy.





Xtreamer Prodigy Black je již v základu vybaven jak ethernetem, tak bezdrátovým Wi-Fi rozhraním. V obou případech jsou použity poslední technologie, což by mělo zaručit dostatečné přenosové rychlosti. Nicméně zejména u Wi-Fi jsou výrobci velmi laxní, takže raději počkejme do kapitoly testů.





Xtreamer si s překladem do češtiny příliš hlavu nelámal, a proto se další položka menu jmenuje Systém Configuration. K samotné konfiguraci tady toho však moc není a za důležité řadím především formát pevného disku a možnost obnovení továrního nastavení.




Služby ve verzi 3.0.3




Služby ve verzi 3.0.5


Další nabídka System Service zůstala také ušetřena překladu a ve verzi 3.0.3 nabízí znatelně méně služeb, než kolik jich dostanete v nejnovějším buildu 3.0.5. Po aktualizaci na poslední verzi již Xtreamer Prodigy umí vše podstatné a další služby by už jen zbytečně zatěžovaly celý systém a hlavně dělaly z toho centra náhradu domácí NASu či serveru.





Xtreamer a Evolve se rozhodli jít v oblasti aktualizací firmware nejspíše směrem proti vývoji, a proto jejich přístroje nyní musíte updatovat pouze přes USB flash, což osobně považuji za chybu. Doufejme, že Xtreamer tuto sekci Firmware Upgrade do budoucna počeští a hlavně propojí se svými servery.





Vzhled a chování dovolí upravit jazykovou lokalizaci, kódování textu či upravit font. Potěšila by možnost změnit barvy či celkově grafický vzhled celého rozhraní. Musím také upozornit, že v poslední verzi 3.0.5 ubyla možnost přepnutí na češtinu.





Pro majitele obsáhlejších sbírek multimédií jistě přijde vhod položka Vyhledat a indexovat, neboť pohyb v rozsáhlých adresářích, které si přístroj předtím nemohl dostatečně osahat, může být jednak nepohodlný a také zdlouhavý.





Nyní se dostáváme k závěrečné nabídce celého menu nastavení a tím je DVB. Pozornější čtenáři už jistě zaznamenali přítomnost duálního DVB-T tuneru a právě v této nabídce si můžete nastavit patřičné parametry. Více si povíme již v následující kapitole.