Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer mxV: plnohodnotné 4K za 1500 Kč?

6.10.2016, Jakub Doležal, recenze
Výrobce Xtreamer vždy tlačil na co nejnižší cenu svých multimediálních center, bohužel ne vždy se povedlo zároveň dodat i funkční kus hardwaru a softwaru. Podaří se to novince mxV s podporou 4K, která stojí včetně DPH jen 1500 Kč?
Xtreamer si vždy software ze značné části vyvíjel sám a tomu bohužel odpovídaly prodlevy mezi jednotlivými verzemi a často nenaplněné sliby uživatelům. Poměrně slušně vybavené stroje tak doplácely na neschopnost či nedostatek vývojářů a celkově to poškozovalo značku jako takovou.





Tyto doby jsou již naštěstí pryč a dnes využívá Xtreamer hotové platformy, které různě přizpůsobí k obrazu svému. Modelová řada mxV díky tomu navíc dorazila s možností spuštění jednoho ze dvou nainstalovaných systémů, což je na takto levné zařízení nevídaná funkce.

Prvním je Android TV postavený na Lollipop 5.1. Snad se konečně Googlu podařilo zaujmout silnější pozici i na trhu multimediálních přehrávačů. Android TV je v porovnání s konkurencí nadmíru vyspělý a vděčí za to svému staršímu sourozenci z mobilních telefonů. Na rozdíl od předchozích generací je již plně odladěn na multimediální využití a pokud mu cokoliv chybí, snadno to doplníte díky takřka bezednému obchodu Google Play.

Druhou variantou je systém Openelec, který na rozdíl od Android TV cílí jen a pouze na přehrávání vaší kolekce. Nejsou zde žádné hry, prohlížeč internetu nebo plnohodnotný YouTube. Jeho prostředí Kodi je mnohem přímočařejší a přehlednější. Na druhou stranu Kodi si lze nahrát přímo do Android TV, takže je volba dvou systémů možná trochu zbytečná funkce navíc.

Vraťme se však k Android TV, kterému se budeme v rámci této recenze věnovat především. Po krátkém startu přehrávače vás uvítá poněkud potemnělá a prázdnější obrazovka. Celý ekosystém je totiž založen na účtu Googlu a vaší historii. Pro plnou funkcionalitu je tedy nutné se přihlásit, začít systém využívat a nabídky či doporučení začnou přicházet samy.








Aplikací je však na druhou stranu ihned po startu nainstalováno dostatek, jen u těch online bude opět nutné vlastnit účet. Zkrátka moderní operační systémy a jejich aplikace už nejsou stavěny na offline používání. Mezi přední aplikace řadí sám Xtreamer již zmiňované Kodi, ale naleznete zde i YouTube nebo Netflix. V případě YouTube budete zatím omezeni na 1080p, což u 4K přehrávače zamrzí. Netflix testován nebyl, ale předpokládám u něj podobné omezení.





Zbytek aplikací je shodný jako z Androidu a pokud vlastníte smartphone na této platformě, pak pro vás bude používání přehrávače velmi snadné, nicméně neztratí se ani naprostí nováčci. Případně jim zkušenější člen rodiny vysvětlí, jak se dostat na Kodi, které je co do ovládání ještě jednodušší a intuitivnější.

Pojďme se podívat i do nastavení, které bylo až donedávna použité z mobilních telefonů a přehrávače se vždy tvářily jako některý z aktuálně oblíbených modelů. Velmi často jste tak vedle televizoru měli umístěný Samsung Galaxy S2, aniž byste o tom věděli.











Musím s potěšením konstatovat, že nastavení v Android TV konečně nabízí podstatné parametry pro multimediální přehrávač, i když některé nabídky jsou podezřele prázdné. Další dobrou zprávou je, že přehrávač i operační systém podporují rozlišení 4K a celé prostředí vypadá i na velké 65“ obrazovce dostatečně ostře.





Jedna z posledních nabídek v nastavení vás opět přenese do starého známého nastavení Androidu, nicméně do těchto míst se budou vracet pouze zkušenější uživatelé, neboť těm běžným plně postačí základní nabídka.





Na malou chvíli se vrátím ještě k Openelec, který z neznámého důvodu fungoval pouze na 25 % obrazovky. Nepomohla ani změna rozlišení a zřejmě se jedná o softwarovou chybu, kterou musí výrobce opravit v další aktualizaci.