Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?

4.1.2011, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme si představili multimediální centrum MythTV, nyní se nabízí porovnání s něčím jiným. A nejlépe s největším protikladem, kterým je bezesporu Windows Media Center z aktuální verze Windows 7.
Microsoft má ve tvorbě multimediálních programů již nějaké zkušenosti. Asi nejslavnější je jeho přehrávač Windows Media Player, který mu nadělal docela dost problémů z právního hlediska. Media Center byl přítomen i v předchozí verzi Windows Vista, ve Windows 7 došlo k jeho dalšímu vylepšení a lze i říci přepsání.

WMC přináší několik prvků, které jsou ve své podstatě revoluční. Je to nástroj, který je zaměřen hlavně na online obsah, když má v sobě přímo obsažen přístup na některé internetové servery s prodejem hudby nebo filmů. Nutno dodat, že placených. Je zde také použita DRM technologie PlayReady, která chrání skladby proti nelegálnímu překopírování. Skoro se pak zdá, že příjem TV nebo přehrávání privátních souborů je na vedlejší koleji. I ty ale fungují velice pěkně, jediná výtka může jít na vypínání a zapínání počítače, možná jsem ale jen nepřišel, jak na to (pokud víte, budu i za ostatní velice rád, pokud to napíšete pod článek do diskuze).



Začali jsme srovnáním s MythTV, zkusme tak i skončit. WMC a MythTV jsou opravdu jako nebe a noc, liší se totiž kompletně přístupem. MythTV nabízí ucelený systém, který je již od základu (několik let před komerčními společnostmi) navržen pro propojení celé domácnosti a sdílení obsahu mezi (nejen) jeho členy, to vše mezi různými instancemi MythTV. Využívá směs otevřených programů a technologií, které znají uživatelé systému Linux (využívá síťové prvky, MySQL, apache, ...), ale i Windows (x264, VLC, mplayer a další). Systém kolem příjmu TV, nahrávání, překódování, vyhledání reklam je velice dobře propracován, lze rozprostřít i mezi více počítačů. Vyzdvihnout musíme i dobrou podporu uživatelů.

WMC jako komerční produkt využívá oproti tomu komerční DLNA. Jde o ucelený produkt, u kterého nenajdeme příliš problémů nebo nedodělky. Lze ho využít i v DLNA síti a splupracovat s jinými přehrávači a televizory, které podporují DLNA. Takových zařízení zatím příliš není, ale určitě se začnou objevovat. Nevýhodou může být omezenost formátů a také jistá závislost na DRM. Právě přístup do online prodejen je jednou z vlastností WMC. Jde v podstatě o ráj, o kterém sní všechny nahrávací společnosti. V dnešní době ale uživatelé spíše DRM odmítají a dávají přednost souborům bez DRM, které si mohou nahrát do libovolného přehrávače a mají jistotu, že po výměně přehrávače nepřijdou o zakoupenou hudbu. V tomto směru je tedy tato vlastnost spíše negativní. Ostatně i na internetu lze najít spoustu stížností právě na PlayReady, které dělá často uživatelům problémy.



I MythTV již podporuje částečně DLNA, zatím pouze jako server pro zprostředkování přístupu k souborům. MythTV tak spoléhá hlavně na vlastní realizaci. Ostatně celé MythTV je neustále ve vývoji a především v poslední době doznalo značných vylepšení a změn. To lze čekat i v blízké budoucnosti. Dalším velkým kladem MythTV je to, že je zdarma. To může hrát roli hlavně ve větší domácnosti, kde bude více uživatelů. S množstvím počítačů bude narůstat rozdíl v ceně mezi řešením s Windows 7 nebo MythTV.

Otázka dále zní, jak moc se chytí DLNA a jak moc se podaří odstranit problémy, se kterými se uživatelé potýkají. Ne vždy totiž vše funguje jak má, existuje určitá nekompatibilita zařízení, ne všechny vlastnosti a formáty různá zařízení podporují. Lze čekat, že situace kolem DLNA se bude zlepšovat, zatím nelze mluvit o bezproblémovém provozu. Ale o již je jiná story...

V našem představení podobných programů budeme samozřejmě pokračovat, protože je z čeho vybírat. Nyní jsme si představili dva extrémy, tak bude zajímavé sledovat dění mezi tím.