Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

WD My Book AV TV: data jako v bavlnce

29.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Pokud si pořídíte jakoukoli chytrou televizi, časem začnete řešit problém, kam s nahranými programy. Většina televizí umožňuje nahrávání na USB disky a my vám na jeden takový přinášíme recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Představení a konstrukce
  2. Testy výkonu
  3. Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení


Jak ukázaly testy, tento 5000 otáčkový disk určený pro televize bohatě dostačuje pro zápis a čtení plného 1080p videa v jakémkoli formátu. Pokud by vaše televize z nějakého důvodu nestíhala zapisovat nebo číst, je vina u ní. V disku chybu nehledejte. Přítomnost USB 3.0 je pro disky v dnešní době prakticky nutností, a tak nelze disku prakticky nic vytknout. Snad jen po stránce samostatnosti.

Pokud by šlo o disk určený ke stolním počítačům či k notebooku, žádnou vadu nenajdete. Přesto se neubráním dojmu, že takovýto disk by se měl chovat víc samostatně. Proč např. nejde pomocí tlačítka disk zformátovat a je potřeba pro tyto účely nasadit televizi nebo počítač? Je to sice drobnost, kterou nejspíše většina uživatelů nebude potřebovat a disk zkrátka naformátuje pomocí televize (pokud to vůbec bude nutné), ale mohou se vyskytnout případy, kdy formát resp. reset bez vnějšího zásahu může být užitečný. Například pro vyloučení chyby disku.



Po designové stránce patří mezi takový standard. Do obývacího pokoje se sice moc nehodí a jistě by si zasloužil větší péči, ale nikdo vám nebrání disk schovat za skříň (pozor však na větrání). Konstrukčně jsou plasty celkem slušné, až na jednu výjimku. V horní části mřížka trochu nedoléhala, což je vidět i na fotce. Tato mřížka je sice jen větrací a nedrží disk uvnitř, takže na funkci nemá vliv. Rozhodně by si však zasloužila ještě jedno uchycení uprostřed, aby neodstávala. Inu nic není dokonalé.

Cena dnešního disku je cca 3 000 Kč, což jej řadí mezi lehce dražší modely. Máte však jistotu, že disk bude fungovat u vaší televize. Pokud ne, můžete jej "omlátit výrobci o hlavu", což u většiny dnešních disků nemáte. To, jestli risknete nasazení běžného disku pro počítače i k televizi, je již na vás. Dnešní má velkou výhodu v prakticky nulové hlučnosti i při zapisování a současném čtení. A jistě to znáte. Není nic otravnějšího než chroupání hlaviček při romantické scéně ve filmu.


Plusy


Téměř bezhlučný provoz
+ Dostatečně rychlý pro TV (USB 3.0)
 
 

Minusy


- Postrádáme tlačítko "reset"
- Design se do obýváku moc nehodí
 

Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu: