Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Umax IAMM NTR83D: co víc si přát?

14.2.2011, Jakub Doležal, recenze
Multimediální centra jsou si podobné jako vejce vejci a často se liší jen operačním systémem. Malou revoluci přináší až produkty Umax IAMM. Je libo model s podporou HD videa, 1.5 TB diskem, LCD a duálním DVB-T tunerem?
Grafické pojetí menu je u modelu NTR83D již poněkud barevnější. Avšak nejedná se o žádné omalovánky, vše je velmi decentní.



Úvodní menu je přehledné a přístroj reaguje poměrně rychle na veškeré pokyny dálkového ovladače. Také start celého systému je poměrně svižný.



Kopírování souborů z disku na disk je již trochu kostrbaté, ale stále drží myšlenku vybrat nejprve zdroj a poté cíl.



Internetové služby jsou díky české komunitě velmi dobře zpracované. K dispozici jsou pořady z televizních archivů či online služby typu YouTube.




Nastavení přístroje


Před samotným nastavením jsem nejprve stáhl poslední firmware a s obavami spustil recovery mode. Naštěstí jsem zde uspěl na první pokus a přehrávač po několika minutách naskočil k prvotnímu nastavení.



V případě nastavení veškerých parametrů přístroje je připraveno celkem obsáhlé menu, které začíná vlastnostmi digitálního tuneru. Zde je důležité především automatické skenování a následné uložení programů.



Položka audio toho příliš mnoho nenabídne, nicméně možnost přepnutí výstupu by měla většině uživatelů bohatě stačit.



Další v pořadí je video a ani zde se výrobce příliš nepřetrhl. K nastavení jsou připraveny celkem 4 položky a u moderních televizorů je důležitá ta poslední, která simuluje režim kina.



Vzhledem k přítomnosti pevného disku a dvojice HD DVB-T tunerů asi nikoho nepřekvapí, že tento model umí nahrávat vámi označené pořady. V této položce nastavení si můžete upravit několik důležitých parametrů.



Pro komunikaci se zbytkem domácnosti je důležité správně nastavit záložku síť. V případě externího USB adaptéru lze komunikovat bezdrátově.



Aby nebylo funkcí málo, přidal výrobce ještě možnost stahování torrentů. Znovu velmi jednoduché nastavení, které ocení především méně nároční uživatelé.



Položka systém je především o nastavení jazykové mutace a správného kódování. Kromě toho také můžete přístroj zamknout na heslo a v případě problémů obnovit tovární nastavení.



Jako poslední zde máme záložku věnující se zobrazování fotografií. Kladně hodnotím možnost poslechu oblíbené hudby na pozadí.