Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Trojice DVD rekordérů: Orava, Panasonic, Sony

17.9.2007, Jan Dedek, recenze
Po testu DVD přehrávačů se dnes zaměříme na DVD rekordéry, avšak pouze na tři modely značek Orava, Panasonic a Sony, jelikož samotné rekordéry jsou na ústupu a ani výrobci už o jejich výrobu a propagaci nemají moc velký zájem. Běžný uživatel si buď koupí pouze přehrávač a pokud chce i něco nahrávat, pořídí si raději HDD/DVD rekordér, tedy rekordér s pevným diskem (oproti DVD rekordéru poskytuje neporovnatelné pohodlí).

Dálkové ovladače


Následující obrázek ukazuje porovnání velikostí jednotlivých ovladačů. Největší od Sony je dlouhý 22 cm, široký 5 cm a vysoký 2,5 cm. I přes tuto velikost se poměrně dobře drží a ovládá i malou rukou, lepší je ho mít ale někde položený, třeba na opěradle. Nejmenší od Oravy je dlouhý 18,5 cm, široký 4,5 cm a vysoký 2 cm a i díky tomu dobře padne do ruky.

Oba ovladače reagují velmi dobře na stisk tlačítek a obsahují tlačítka (pojmenování tlačítek), které naleznete u převážné většiny současných přístrojů a které se liší jen v drobnostech.



Ovladač Panasonic patří velikostí mezi oba dříve zmíněné ovladače. Tlačítka jsou poměrně velká, ale i přesto jejich stisk není jistý, někdy rekordér na stisk nereaguje. Nejhorší je to u kolečka, které je z tvrdého plastu, a často na stisk vůbec nereaguje a také se stává, že omylem místo šipky stisknete tlačítka "FUNCTIONS", "PROG/CHECK" a "DIRECT NAVIGATOR".


Přístup do nastavení

U rekordéru Orava stačí stisknou tlačítko SETUP a jste tam, u rekoréru Sony je menu nastavení přístupné přes tlačítko SYSTEM MENU. U Panasonicu je to nejsložitější, po stisku tlačítka FUNCTIONS se musíte proklikat několika nabídkami, které jsou navíc nelogicky pojmenovány, než se dostanete k vlastnímu nastavení.


Časové nahrávání

Rekordéry Orava a Sony mají přístup do menu časového nahrávání přes tlačítko TIMER, u Panasonicu je to opět jinak. musíte stisknout tlačítko PROG/CHECK.


- detail ovladače Panasonic -

Pro zobrazení informací na displeji slouží u všech přístrojů tlačítko DISPLAY a většina ostatních tlačítek už je pojmenována stejně pro tu samou funkci. Všechny tři ovladače mají anglické popisky, ale myslím, že to není na závadu, protože čeština většinu výrazů z této oblasti přebírá.

Ovladače se ale liší ještě bateriemi, do Sony a Panasonicu se vkládájí baterie velikosti AA, do ovladače od Oravy velikosti AAA. Poslední věc, kterou musím zmínit, je tlačítko pro vysunutí disku. Ať jsem dělal, co jsem dělal, na ovladači Panasonic jsem ho nenašel.