Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Toshiba Camileo SX900: štíhlá novinka

4.8.2010, Jan Vítek, recenze
Dnešním námětem na recenzi se stala nová videokamera Camileo SX900 od společnosti Toshiba, která nabízí spíše levnější modely pro běžné spotřebitele. Ani tato není výjimkou, a tak se podívejme, co vše dokáže za cca 8000 Kč nabídnout.
Nyní si zhodnotíme kameru Toshiba Camileo SX900, kterou výrobce prezentuje jako štíhlý model a dle ceny jej řadí i výše než Camileo X100. Bohužel ale jeho kvalit dle našich zjištění recenzovaná kamera nedosahuje.



Tělo kamery se skládá především z kombinace lesklých a matných plastů doplněných o stříbrné prvky, přičemž dílenské zpracování nepřesvědčí. Jednotlivé díly k sobě nesedí moc dobře, a to platí zvláště pro kloub displeje. To by však nebyl až takový problém, ovšem ten pravý kámen úrazu se projeví po vyzkoušení ovládacích prvků. Spoušť videa je dobrá, avšak miniaturní fotografická spoušť s neznatelným namáčknutím a tuhým domáčknutím společně s přehnaně tuhým ovladačem zoomu je u této kamery jednoznačné faux pas.

Nabízené funkce na druhou stranu dokáží potěšit a rozhodně nejde pouze o nabídku automatického režimu. Máme zde množství scénických režimu, možností vyvážení bílé, volby citlivosti, detekce obličejů, atd. Nejdůležitější však je, jaké záznamy kamera vůbec pořizuje a v tomto ohledu rovněž nebudeme pět chválu.



Fotografie se vyznačují roztřesenou kresbou, kterou nezachrání ani 8Mpix rozlišení, kamera má problémy dobře zachytit venkovní scénu s jasnější oblohou tak, aby nebyla přesvícená a citelně u ní chybí vyhrazený fotografický režim. V interiérech se k tomu přidá potřeba velmi silného osvětlení, nebo si můžeme rovnou připravit stativ. Hodnota ISO lze sice nastavit až na 1600, avšak už od 200 jsou výsledky silně zašumělé a fotografie kvůli tomu i rozostřené. Na druhou stranu se nesetkáme se silnou chromatickou aberací a vinětací ani při největším optickém zoomu.

Všechny zmíněné problémy se odrážejí i při natáčení videí, která prostě nejsou ostrá a odráží se v nich pomalé reakce kamery na změny světelných podmínek a ostření. V exteriérech jsou však výsledky ještě dobré v porovnání s tím, co natočíme v místnosti, byť velmi dobře osvětlené. Zde se projevila i vada této kamery (a snad ne všech, proto to neuvedu do tabulky) - tenký a nazelenalý horizontální pruh, který hyzdí již tak zašumělé a místy rozostřené video.

Celkově kamera Camileo SX900 podala nepřesvědčivý výkon.


Rozlišení do 1080/60i
Ovládací prvky
Možnosti nastavení
Neostrá videa
Štíhlé tělo
Silný šum v obraze při ISO nad 100
Ikona Odkaz na databázi
Problematické ostření
Cena v době testování: 7 600 Kč s DPH
 

Za zapůjčení videokamery Toshiba Camileo SX900 děkujeme společnosti Toshiba
Videokamery a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz