Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Toshiba Camileo SX900: štíhlá novinka

4.8.2010, Jan Vítek, recenze
Dnešním námětem na recenzi se stala nová videokamera Camileo SX900 od společnosti Toshiba, která nabízí spíše levnější modely pro běžné spotřebitele. Ani tato není výjimkou, a tak se podívejme, co vše dokáže za cca 8000 Kč nabídnout.

Zpracování kamery


Fyzické zpracování těla kamery bohužel není předností modelů firmy Toshiba, na což dnes několikrát narazíme. Tělo kamery je vytvořeno z kombinace lesklých i matných černých plastů doplněných o plasty s lesklým stříbrným povrchem. Na fotografiích to působí ještě dobře, ale když si vezmete kameru do ruky a uvidíte, jak její jednotlivé části do sebe příliš nezapadají a jsou mezi nimi široké mezery, moc dobrý pocit z toho mít nebudete.



Displej kamery se dá otevřít, přičemž nabízí klasické možnosti. Rozevřít se tedy dá až do pravého úhlu a pak jej můžeme otáčet v rozsahu 270°, tedy i tak, abychom mohli snadno natáčet i sami sebe, přičemž obraz se pak samozřejmě převrátí dle horizontální osy.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu na levou část kamery se ukáže především víko displeje, na něž výrobci tradičně nalepují štítky s těmi nejdůležitějšími vlastnostmi. Zde to je 9x optický zoom, 8MPix rozlišení, slot pro karty SDXC, atd. Červená část víka s nápisem CAMILEO bývá obvykle opatřena gumovým ochranným potahem, ovšem zde je pouze červeně nabarvena. Nad lesklým nápisem TOSHIBA pak vidíme otvory dvou mikrofonů (reproduktorek je umístěn za dvěma otvory v horní části kamery).



Přední část ukáže pochopitelně objektiv, zde bez nasunuté krytky, nad nímž máme popisky informující o jeho ohniskové vzdálenosti a cloně. Montáž filtrů na takto provedený objektiv není možná a spokojit se budeme muset pouze s vysokosvítivou LED pro přisvícení scény při fotografování i natáčení videa.



Pravá strana videokamery byla vytvořena naštěstí ze změkčeného plastu, aby v dlani příliš neklouzala. To je zvláště důležité, když si uvědomíme, že kamera nemá pevné poutko, které by ji v dlani pořádně ukotvila. Má pouze jednoduché poutko pro zajištění za zápěstí, aby nám nespadla na zem.

V této části je jinak pouze vysouvací panel, za nímž nalezneme místo pro malou baterii (viz níže).



Základní prohlídku Camilea SX900 zakončíme fotografií její zadní části, kde se ve stříbrném panelu ukazuje velká spoušť videa, jejíž okraje jsou podsvícené dle aktuálního stavu kamery. Pod touto spouští je očko pro zmíněné poutko a také schovaný napájecí konektor. Zbývající ovládací prvky, čili ovladač zoomu a spoušť pro fotografie, se nachází nahoře, což je opět klasické provedení.




Ergonomie a ovládací prvky


Nyní přichází kámen úrazu této videokamery. Zatímco ona samotná se drží v ruce ještě celkem příjemně, k čemuž se velmi přičiní změkčený povrch její pravé části, s ovládáním je to již daleko horší. Tlačítka jsou totiž z mého pohledu velmi odfláknutá, a to především zoom. Přiblížení obrazu znamená, že musíte kolébkovým ovladačem doslova páčit. Na druhou stranu to jde již lépe, což ale celkový dojem vůbec nezachrání, stejně jako nemožnost upravovat rychlost zoomování. To už by lepší práci odvedla dvě tlačítka.

Spouště fotografie a videa také nejsou bez chyby. Zvláště ta fotografická je jednak příliš malá a má naprosto nulovou hmatovou odezvu, i když je "namačkávací", a má tedy dvě úrovně stisku, které není možné prstem rozpoznat. Spoušť videa jakous takous odezvu má, ale ta je až příliš jemná na to, aby nebylo možné spoušť stisknout omylem. To vše dokáže velmi pokazit celkový dojem z kamery.



Další ovládací prvky jsou umístěny pod displejem. Jde o běžný čtyřsměrný kruhový ovladač s potvrzujícím tlačítkem OK pro pohyb v menu. Zde je zapotřebí, aby si uživatel zvykl na to, že bude koukat na displej a levou rukou bude sahat na jinak orientovaná tlačítka, což pohyb v menu komplikuje. Nalevo od ovladače pak máme tři další tlačítka - hlavní vypínač, nad ním přepínač režimu nahrávání a přehrávání záznamů/zobrazování fotografií a nakonec tlačítko pro vstup do menu. Aspoň že fyzické provedení těchto ovládacích prvků je dobré.


Displej


Integrovaný displej ve vyklápěcím panelu má úhlopříčku 2,7 palce (6,86 cm), ovšem výrobce již neudává počet obrazových bodů. Na ovládání pomocí dotykové vrstvy zde můžeme zapomenout, i když za cenu kolem 8 tisíc Kč by již kamera takto mohla být vybavena.



Dle pohledu však není rozlišení problém a zobrazení informací (OSD) je také slušné. Zobrazené číslice a znaky se vůbec nechvějí a mají ostré okraje. Při jistých podmínkách však můžeme zhruba uprostřed displeje zaznamenat tenký vertikální pruh a doufejme, že ten nebude hyzdit pořízená videa a fotografie.

Co se týče pozorovacích úhlu, ty jednoznačně odpovídají technologii TN, takže při pohledu seshora se nám barvy invertují a jakékoliv vychýlení z ideálního pozorovacího úhlu přinese také znatelný pokles jasu a kontrastu.


Baterie


Při instalaci dodávané baterie s kapacitou 2,6 Wh (700 mAh při 3,7 V) si musíme dát pozor, abychom ji dovnitř umístili se správnou orientací, protože se může dovnitř dát čtyřmi způsoby. Její kapacita má stačit dle výrobce na jednu hodinu natáčení se zapnutým LCD, což lze v podstatě potvrdit. Nám stačila asi na 55minutové video v nejvyšším rozlišení, což se v případě 720/30p prodloužilo o oněch 5 minut.




Rozhraní


Dostupná rozhraní jsou u této kamery v dostatečné rozmanitosti. Pod spodním panýlkem nám Toshiba nabízí dva konektory s určujícími popisky - jednak to je menší firemní konektor rozhraní USB a AV (kompozitní video), do nějž tedy pasují dva dodávané kabely. Nepasují však do něj standardní konektory rozhraní USB (tedy ani mini, ani micro), takže není radno dodávané kabely ztratit.



Hned vedle je již standardní minikonektor rozhraní HDMI, k němuž rovněž dostaneme kabel a pod oběma konektory se ve tmě skrývá slot pro karty SD/SDHC/SDXC (kapacita až 64 GB dle specifikací). Nakonec se na fotografii ukazuje vyklopený zadní panel s kulatým napájecím konektorem.


Nabídka voleb


V poslední části této dlouhé kapitoly se zaměříme na nabízené volby a nastavení, což nám ukáže, co vše Camileo SX900 dokáže. Do hlavního menu se dostaneme překvapivě po stisknutí tlačítka "Menu" a jeho provedení je na první pohled patrné z fotografie. Podobné zpracování mají také některé digitální fotografie.



Displej je rozdělen v levém sloupci na tři záložky pro nastavení záznamu a tři obrazovky pro obecná nastavení. První záložka obsahuje základní nastavení, tedy rozlišení video záznamu od 1920 x 1080/60i či 30p po 640 x 480, nebo i pouhé nahrávání hlasu bez videa. Pak je tu rozlišení fotografií od 0,3 megapixelu (640 x 480) po plné rozlišení 8 MPix (všechna jsou uvedena v úvodní tabulce se specifikacemi). Pod položkou výběr scény jsou scénické režimy (auto, sport, portrét, krajina, sníh a pláž, ohňostroj, lampa), pak tu jsou tři filtry (kosmetika, černobílý, sépie), aktivace přisvícení scény pomocí LED (pro foto i video) a samospoušt (2 a 10 sekund).

Druhá záložka obsahuje aktivaci elektronické stabilizace, a to zvlášť pro foto a video, pak ostření (normální, manuální, super makro), režim zaostření (9bodové automatické či bodové), úroveň expozice (multi, bod, střed) a nastaveni citlivosti ISO 50/100/200/400/800/1600.



Třetí záložka slouží pro nastavení vyvážení bílé (auto, slunečno, zamračeno, zářivka, žárovka, jedno stisknutí), expozice (program, závěrka, apertura, manuální), pak tu je funkce zacílit objekt (vyhledání obličeje, zacílit barvu, vypnuto), zapnout jde vysoká citlivost HS, digitální zoom a rovněž nám kamera nabídne možnost vytvořit novou složku na kartě pro záznamy.

Další tři záložky se týkají obecných voleb kamery a první z nich slouží pro nastavení hodin, aktivaci OSD informací na displeji, volbu zobrazení loga Toshiba či data a času na displeji při spuštění kamery (popřípadě ničeho), voleb pro zvuk (závěrka, zvuk tlačítek) a zobrazení fotografie na displeji po jejím pořízení (1 a 2 sekundy nebo vypnuto).

V druhé záložce voleb si můžeme nastavit zkratky pro čtyřsměrný ovladač, takže po stisknutí jednoho ze směrů se může ihned aktivovat funkce samospouště, změnit citlivost ISO, upravit expozice, zapnout LED odsvícení, apod. Dále tu je redukce šumu v obraze pro foto a video, kde se však také ukrývá větrný filtr. Pak si můžeme softwarově rozjasnit snímek, provést to samé s LCD obrazovkou a nakonec zvolit jazyk (čeština nechybí).

Třetí a poslední záložka obsahuje možnost zapnout výstup na TV (norma, poměr stran, rozlišení do 1080i), funkce pro úsporu energie (vypnutí po nějaké době nečinnosti), nastavení číslování záznamů, formátování SD karty a reset do továrního nastavení.



Stiskem tlačítka Play se dostaneme do režimu přehrávání záznamů, který ukáže pole až osmi náhledů a k nim také informace - rozlišení a velikost a pokud si nastavíte datum a čas, tak také tyto informace. Po stisku tlačítka menu se objeví dvě další záložky. V první lze spustit prezentaci, zvolit hlasitost přehrávání a pak záznamy chránit, smazat, otočit fotografie a zmenšit jim velikost.

Ve druhé záložce jsou funkce úprav videa (rozdělení a sloučení) a fotografií (redukce efektu červených očí, korekce kontrastu), pak si lze nastavit pokyny k tisku (která fota se budou tisknout), vybrat složku pro zobrazení náhledů z ní a nakonec tu je funkce pro kopírování dat z interní paměti na kartu a opačně.

Celkově nám kamera nabízí slušnou várku různých voleb, ovšem nemůžeme být spokojeni bez výhrad. Hodila by se například funkce pro úpravu citlivosti mikrofonů, časosběrný záznam a rozhodně bych také uvítal samostatné režimy pro nahrávání videa a fotografování. Na to se zaměříme v další kapitole.