Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF7710HTCI - pozemní přijímač s HD

1.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme se podívali na řadu základních set-top-boxů pro příjem pozemního digitálního vysílání TV. Dnes zde máme jeden z nejvyšších modelů firmy Topfield, který se může pyšnit digitálním HDMI výstupem a podporou HD rozlišení.
Ovládání přístroje dálkovým ovladačem je naprosto standardní a každý se naučí s přijímačem velmi rychle pracovat. Při přepínání se vždy zobrazí informace o stanici a právě vysílaném pořadu. Během zobrazení tohoto okna lze šipkami zobrazit i pořady následující.



Stejné je to u rozhlasových stanic, kde je ale místo videa trvale zobrazena tematická fotka CD s notami.



Stisknutím tlačítka Info na dálkovém ovladači se zobrazí podrobnější informace o pořadu. Pokud je rozšířený popis delší než na jednu stránku, tak lze listovat. Zde se ale objevila jediná chyba přijímače - při pokusu o listování se nezobrazí další strana, ale celý popis zmizí a pak se objeví pouze první řádka první strany. Zajímavé je, že při zobrazení stejného dialogového okna z elektronického průvodce EPG tento problém nenastává.



Přepínání programů je možné i výběrem přímo ze seznamu. Podobný výběr je u oblíbených programů, pak je v levé části název tematických skupin a stanice jsou v pravém sloupci.



Pro změnu zvukové stopy a režimu zvuku je zde samostatný malý dialog. Ještě menší je zobrazení poměru stran, video formátu, hlasitosti a umlčení zvuku, což jsou funkce, které lze ovládat přímo samostatným tlačítkem na dálkovém ovladači.



Elektronický programový průvodce má dva režimy zobrazení. Jeden je seznam pořadů pro právě sledovanou stanici, v levé části pod obrazem v malém okně se zobrazují bližší informace o pořadu ve výběru. Zde se občas vyskytl problém s diakritikou, když místo českých písmen se zobrazila změť jiných nesmyslných písmen, skoro to vypadá jako by nebylo rozpoznáno UTF-8 kódování. Tento problém ale nastává jen někdy a jen u některých pořadů a jen v tomto způsobu zobrazení.



Zobrazení bližších informací je shodné jako u info okna, ale všimněte si lehce odlišné barvy a také listování i diakritika zde funguje správně.



Druhý režim zobrazení je pro všechny stanice ve formě jakéhosi kalendáře, šipkami se pohybujeme mezi pořady a podrobný popis je v horní části obrazovky. Názvy pořadů jsou ale zkráceny a u některých velmi krátkých pořadů (např. počasí) chybí zcela, což je ale pochopitelné.



Druhým zdrojem informací je teletext. Pokud chceme zobrazit správně české znaky, tak musí být vybráno v nastavení přijímače české menu. I tak ale diakritika u velkých písmen chybí.



Správně funguje zobrazení skrytých titulků, ale průhledný režim písmen také chybí.



Poslední funkcí, kterou jsme ještě nezmínili, je vypnutí přijímače za určitý čas. Tato funkce se nastavuje rovněž jedním tlačítkem na dálkovém ovladači a umožňuje vypnutí za 10-120 minut v kroku po deseti minutách.