Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF5100PVRt: je libo DVB-T rekordér s HDMI?

8.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Dalším v řadě námi testovaných modelů DVB-T přijímačů je opět z vyšší řady a chlubí se jak nahráváním na pevný disk, tak i podporou vysokého rozlišení a HDMI výstupem pro připojení na novou generaci zobrazovacích panelů.
Pojďme k ovládání přístroje. Jak již bylo řečeno, doba zapnutí je závislá na době startu pevného disku. Poté naběhne poslední sledovaná stanice, při přepínání se vždy (pokud to v menu nezakážeme) zobrazí název stanice včetně síly signálu a kvality a také informací o vysílaném pořadu.



Zobrazit lze i podrobnější informace, pokud jsou k dispozici.



Pokud chceme informace o dalších pořadech, tak využijeme služeb elektronického programového průvodce EPG. Základní způsob zobrazení je seznam pořadů pod sebou pro naladěnou stanici, v kterém se listuje a vpravo pod oknem z obrazem se objeví bližší popis. Ten lze samozřejmě zobrazit stejně jako v předchozím případě.



Druhý typ zobrazení je ve formě jakéhosi kalendáře, kde je pod sebou více stanic a podle délky pořadu se zobrazují za sebou, viz obrázek. Nevýhodou je, že u krátkých pořadů se nezobrazuje jejich název, většina je pak zkrácena. Chtělo by to nějaký zoom, samozřejmě ale po vybrání pořadu se plný název zobrazí v horní části včetně popisu vedle aktuálního obrazu vybrané stanice.



Dalším zdrojem informací je teletext. Ten funguje dobře, je rychlý jak klasický teletext, i paměť teletextu je dostatečná, ale nezobrazuje diakritiku velkých písmen. Posun mezi stránkami se provádí ovládacím křížem, šipky nahoru a dolů mění stránku, šipky doleva a doprava mění podstránku.



Výběr zvukové stopy a režimu je možné provádět ze dvou malých dialogových oken. Rovněž je možné měnit hlasitost výstupů a výstup zcela umlčit.



Když už má přijímač dva tunery, je možné je oba dva využít k současnému příjmu. Kromě simultánního nahrávání a sledování jiného programu je možné také sledovat druhý program v malém okně - tedy klasická funkce Picture-in-Picture. Malé okno má dvě velikosti, jednu vidíte na obrázku s názvem programu, druhé je o něco větší a zabírá přibližně čtvrtinu obrazovky. Pomocí tlačítka SAT na dálkovém ovladači lze přepínat obsah okna a celé obrazovky. Přepínání hlavního programu je normální jako bez PiPu, výběr programu v okně je stisknutím bílého tlačítka, čímž se zobrazí seznam stanic, ze kterých vybíráme.



Další funkcí přijímače je nahrávání a také timeshift. Poskytuje standardní funkce, které můžeme od takového přijímače čekat. Ovládání je také standardní, takže není téměř co popisovat. Nahrané pořady se přidají do seznamu, u každého je k dispozici jak název, tak i čas a délka nahrávky a zdrojová stanice. Pro lepší orientaci v nahrávkách je možné na disku vytvořit adresáře a do nich nahrávky přesouvat. U dnešních velikostí disků to každý brzy ocení.



Při přehrávání je samozřejmě umožněn i posuv v nahrávce. To je možné buď rovnou tlačítky pro zrychlení přehrávání (pouze 2x a 3x, mohlo by být i rychlejší) nebo stiskem žlutého tlačítka, kdy se v horní části obrazovky objeví posuvník, ve kterém lze rychle přejet na požadovanou pozici. Toto je asi nejkomfortnější a funguje to velice dobře.

,

Při ovládání přehrávání se vždy v pravé horní části objeví informace o stisknutém tlačítku a povelu. V kruhu je i číslo zrychlení nebo zpomalení (1/2, 1/4, 1/6 a 1/8)



Přehrávač umožňuje i z nahrávek vystříhat nepodstatné části, například reklamy. K tomu slouží tlačítko na dálkovém ovladači, pomocí něhož se během přehrávání označí část, kterou chceme vymazat a po potvrzení se tato část smaže. Druhou možností je část nahrávky/souboru zkopírovat do nového souboru, provádí se stejně, pouze je jiné potvrzovací tlačítko, jméno souboru zůstane stejné, ale na jeho konec se přidá copy a index.

Upozornit je nutné i na to, že u pořadů nahraných z placených stanic je nutné pro přehrávání mít stále vloženou dekódovací kartu. Nahrává se totiž bez dekódování přímo na pevný disk.

Kromě nahrávek je možné přehrávat i MP3 soubory. Ty se do přijímače nakopírují přes USB pomocí dodávaného programu.