Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF5100PVRt: je libo DVB-T rekordér s HDMI?

8.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Dalším v řadě námi testovaných modelů DVB-T přijímačů je opět z vyšší řady a chlubí se jak nahráváním na pevný disk, tak i podporou vysokého rozlišení a HDMI výstupem pro připojení na novou generaci zobrazovacích panelů.
Pojďme si projít systém menu a možnosti nastavení. Hlavní menu vidíte na obrázku a pokud si vzpomínáte n náš starší test jiného přijímače tohoto výrobce - TF4000 - tak zjistíte, že je téměř stejný. Samozřejmě tento přístroj má v některých ohledech jiné, respektive širší možnosti nastavení.



První položkou je Nastavení systému, tedy funkčnosti. Najdeme zde nastavení času, který se může buď řídit vysíláním, pak se nastaví jen časový posun vůči GMT a letní čas, nebo lze nastavit ručně. Dále je možné povolit rodičovskou kontrolu přijímaných programů nebo lze blokovat i některé části menu. Zvolit lze i jazyk menu a také preferované dva jazyky zvuku a titulků. Nastavit lze i průsvitnost OSD a pozici a dobu zobrazení informačního okna při přepínání programů. Volba Časové zpoždění podle manuálu povoluje nebo zakazuje timeshift, ve skutečnosti ale povoluje nebo zakazuje uspávání pevného disku. Pokud povolíme časové zpoždění, tak disk běží stále, což může být samozřejmě nepříjemné, pokud vložíme nějaký hlučnější disk (reálně je každý disk slyšet, především večer za naprostého ticha). Pokud povolíme uspání disku, tak timeshift funguje stále, pouze zastavení obrazu je provázeno zpožděním. Disk se uspí za přibližně pět minut nečinnosti.

Doba zapnutí přístroje pak závisí na době startu disku. Pokud není žádný disk vložen, tak je start okamžitý (resp. tak 1-2 vteřiny), pokud se čeká na start disku, je to přes deset vteřin. Při povolení uspávání disku se ale situace nezmění, i tehdy musí při zapnutí přístroje nejprve nastartovat i disk.



Pod jednou položkou je i nastavení A/V výstupů. Zde vybereme TV normu výstupu (PAL/NTSC/Multi), formát výstupu na SCARTu může být RGB, YUV, S-video nebo CVBS (kompozitní), nastavení typu SCARTu je pro automatické přepnutí na video rekordér z druhého SCARTu na první SCART při spuštění přehrávání (nastavení Standard). Pokud vybereme External A/V, tak je tato funkce zablokována a k přepnutí TV výstupu na video vstup z rekordéru je nutné použít tlačítko na dálkovém ovladači. Nastavit je dále možné poměr stran TV obrazovky (16:9 a 4:3) a případný ořez na letterbox u poměru 4:3. Pro HDMI můžeme vybrat rozlišení - 576p, 720p nebo 1080i, pak funguje upscale, tedy zvýšení rozlišení z SD na HD. Nastavit lze i zvukový výstup - stereo, mono, levý nebo pravý a výstup na digitálním výstupu - PCM nebo původní bitstream.



Pod systémovými nastaveními najdeme i nastavení časovače resp. plánovače nahrávání. Do něj je možné přidávat programy k nahrávání rovnou z elektronického průvodce EPG.



Nebo je možné přidávat a editovat přidané pořady přímo zde, například přidat na délce nahrávky nebo rozšířit nahrávání na každý den, každý týden, jednou za týden nebo každý víkend.



Přeskočme do menu Instalace. Zde je kromě možného zformátování disku, aktualizace firmware (přes USB nebo RS-232 z počítače nebo přes RS-232 z jiného přijímače) a návratu k továrnímu nastavení nejdůležitější vyhledávání programů.



To je automatické přes celý rozsah kanálů, manuální s nastavením kanálu nebo rozšířené s přímým nastavením PID. Vyhledávání poté začne vybráním položky Vyhledávání...



Průběh hledání je zobrazován společně s prohledávaným kanálem, frekvencí a šířkou pásma. Nalezené TV a rozhlasové stanice jsou zobrazovány již v průběhu hledání v seznamu.



V hlavním menu najdeme hned jako druhou volbu třídění programů. To umožňuje nalezené stanice také smazat nebo uzamknout. Třídění je možné ruční nebo i automatické podle abecedy, provozovatele nebo typu (volné a placené).



Kromě toho lze i změnit název programu. Písmena se zadávají výběrem na virtuální klávesnici.



Programy je možné i roztřídit do oblíbených kategorií. Předdefinovány jsou kategorie Zprávy, Film, Hudba a Sport, přidat lze ale dle libosti své vlastní. Při přepínání se lze pak řídit těmito kategoriemi, výběr je prováděn z jednoduchého menu.



V menu dále najdeme další zajímavosti, například informace o systému, verzi firmware, jednoduchý kalendář.



Nebo také tři jednoduché, ale zajímavé hry. ExBlock je sestřelování kostek pálkou a míčkem.



Bomb Hexa je Tetris a Bug Man je požírání teček, přičemž Vás honí několik příšer.



Zobrazit můžeme i informace o instalovaných CI modulech pro dekódování placených programů.