Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test MPEG-4 kodeků: 1. část

23.1.2008, Radek Jahoda, recenze
Problematiku testu kodeků jsme si už představili, tak se můžeme podívat na konkrétní výsledky. Začneme s fenoménem dnešní doby - kodeky založené na MPEG-4 technologii. Vybrány byly ty běžně dostupné, které může kdokoliv použít. Který kodek používáte Vy? Je to ten nejlepší?
Je na čase sečíst výsledky. Již teď lze říci, že dva kodeky jsou na tom velmi podobně a lze je označit za vítěze. Nepředbíhejme ale a podívejme se na konkrétní hodnoty.



Nejvíce bodů nasbíral kodek X.264, celkem 17. Pouze o půl bodu méně nasbíral kodek VP7. Za nimi zeje propastná díra, na třetím místě je DivX, který nasbíral celkem 5,82 bodů. O poslední dvě místa se pere XviD a WMV9. Šťastnější byl nakonec XviD s 2,82 bodů, WMV9 je za ním pouze o 0,04 bodu.

Na tomto místě musíme upozornit, že bodové ohodnocení ukazuje, jaký je relativní rozdíl mezi testovanými kodeky. Přestože to vypadá, že rozdíl mezi vedoucí dvojkou a zbylými kodeky je velký, tak absolutní porovnání není tak hrozné, jak to vypadá. Dokonce si troufám tvrdit, že by divák rozdíl při běžném sledování téměř nepoznal.

Zkusme si zanalyzovat, kde které kodeky sbíraly body. Začneme od vítěze.

X.264 vyhrál všechny průměrné rozdílové testy. Nezaváhal ani jednou a i proto se stal zaslouženým vítězem, protože tento test má největší váhu. Stejně tak dobře si vedl i u maximálních hodnot, kde nevyhrál pouze dvakrát u 1500 a 2000kbit/s, ale pouze o chlup s VP7 Ve třetím testu - rozdílu počtu DCT koeficientů - si vedl také dobře, ale nestačilo to na VP7 kodek, který byl lepší hlavně u nižších datových toků. S rostoucím datovým tokem se ale rozdíl snižoval až ke 2500kbit/s, kde byl rozdíl již minimální. V součtu to stačilo na první místo.

VP7 kodek je určitě překvapením, osobně jsem tento velmi dobrý výsledek nečekal. Sice v průměrném rozdílovém testu nedokázal ani jednou vyhrát, ale s malým rozdílem. Stejně tak u maximálního rozdílového testu měl výborné výsledky a dvakrát dokonce celkového vítěze pokořil. Nejlépe si vedl u DCT testu, který ukazuje míru detailů. Zde vyhrál vždy, i když mu u vyšších bitrate šlapal X.264 na paty. Kvůli vyrovnaným výsledkům s X.264 kodekem, který je implementací H.264 resp. MPEG-4 AVC formátu, tak lze předpokládat, že bude technologicky podobný. Je to ale pouze domněnka.

Na třetím místě skončil zaslouženě DivX kodek, který ukázal nejlepší výsledky z MPEG-4 kodeků, kterými jsou ještě XviD a WMV9. Má vyrovnané výsledky ve všech testech, když končil většinou na třetím místě, jen výjimečně hůře.

XviD kodek se pasuje na hlavního konkurenta DivX, ale ve všech testech na něj zaostával. Čekal jsem od něj více, ale taková je realita, DivX je prostě lepší. Nejvíce zklamal v DCT testu, hlavně tím, že průběh je dost kolísavý. Naopak v rozdílových testech si nevedl tak špatně, měl docela vyrovnané výsledky - i v čase.

Microsoft se s Windows Media Video 9 snaží udělat díru do světa, v našem testu se mu to ale příliš nepodařilo. Sice v průměrném rozdílovém testu nebyl až tak špatný, lepší než XviD a srovnatelný s DivX, ale v maximálním rozdílovém testu naprosto propadl. S rostoucím bitrate se vůbec nezlepšuje, takže zde půjde opravdu o vlastnost tohoto kodeku - nepříliš dobrou vlastnost. Ani v DCT testu si nevedl příliš dobře, jeho chování je podobně jako u XviD značně nestabilní.

Jaký kodek si ale vybrat? Záleží totiž i na tom, k čemu video potřebujeme a kde ho budeme přehrávat. Pokud na počítači,tak se můžeme spolehnout na to, že si kodek vždy nainstalujeme a video vždy půjde přehrát. Pak je asi nejlepší volbou použít ten nejlepší kodek. Pokud jsem vázáni například na přehrávání v DVD přehrávači s podporou MPEG-4, tak musíme vybírat ze DivX nebo XviD, pak je určitě lepší volba DivX, v Pro verzi jde ale o placený kodek. I přes nepříznivé výsledky může být i použití WMV smysl. Tento kodek je totiž předinstalován na všech počítačích s Windows, což je určitě výhoda. Trochu nezáviděníhodnou pozici má kodek VP7, který sice ukázal svou kvalitu, nevýhodou je ale to, že není podporován na jiných systémech než Windows, navíc jeho hlavní konkurent je zdarma a jde o široce podporovaný formát.

V tomto testu jsme se zaměřili na kompresi kvalitního videa bez šumu, příště přijde na řadu zdroj z DV videokamery.