Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-MX10A

6.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dalším modelem v testu je Samsung VP-MX10A. Na svou velmi nízkou cenu disponuje slušným portfoliem funkcí. Za zmínku stojí technologie redukce šumu, díky které by mělo jít natáčet i v horších podmínkách. Uvidíme, jak dopadne v porovnání s dražší konkurencí.
Kapitoly článku:

Popis a zpracování


Videokamera Samsung VP-MX10A je v testu vlastně takovým černým koněm. Velmi nízká cena jí předurčuje chabé vlastnosti záznamu a samozřejmě i horší kvalitu zpracování a designu. Pojďme se ještě před testy záznamu videa podívat, co vlastně na kameře najdete za prvky, jak se ovládá a jaké má funkce.

Rozměry kamery 60,0 x 62,5 x 121,0 mm a nízká hmotnost 280 g patří v našem testu k nejlepším hodnotám. Tím je zaručená snadná manipulace, ikdyž příliš malá hmotnost zase může někomu dělat problémy s pevným držením při natáčení. I přes povedený design vnějšího krytu LCD displeje z černého lesklého plastu vypadá kamera trochu jako hračka. Má to na svědomí hlavně zbytek těla, které je chráněno stříbrným plastem nevalné kvality. Odolnost kamery asi nebude nijak dobrá. Samotné opracování špatné rozhodně není, hrany jsou hladce zakončeny a nic v kameře nevrže.


- Pro zvětšení klikněte -

Čelní strana patří celá objektivu Schneider-Kreuznach s možností optického zvětšení až 34x, v případě využití digitálního zoomu až 1200x. Rozsah ohniska je pak od 2,3 do 78,2 mm. Krytka objektivu je bohužel obyčejná, takže ji budete muset vždy sundávat a opět nasazovat manuálně. Pod objektivem je ještě umístěný integrovaný mikrofon, externí připojit ke kameře nelze.



Zadní strana patří už tradičně ovládacím prvkům. Velké tlačítko pro započetí a ukončení záznamu je dostatečně dostupné pro palec, kousek níže pod ním je pak posuvné tlačítko určené k zapnutí a vypnutí kamery. Trochu menší a tím pádem hůře dostupná jsou tlačítka pro volbu módu (záznam, přehrávání videa) a funkce automatického nastavení EasyQ. Nechybí ani dvě diody pro kontrolu aktuálně zvoleného módu v horní části zadní strany a naopak dole je umístěna indikace nabíjení baterie. Docela nenápadná krytka výstupů skrývá port USB, AV/S-video výstup a zdířku určenou na nabíjení z elektrické sítě.



Levá strana je, co se týče vzhledu, nejpovedenější. Kamera převzala z dražších modelů černý povrch, který jí opravdu sluší. Displej lze vyklopit do úhlu 90° a následně s ním otáčet v klasickém rozmezí 270°. LCD pod sebou skrývá další ovládací prvky na těle kamery, nicméně jedná se pouze o tlačítko pro zjištění aktuálního stavu baterie a funkci zlepšení viditelnosti displeje na přímém slunci. Vlevo od nich je pak integrovaný reproduktor, jehož výkon je poměrně slabý i pro kontrolu záznamů. U spodní hrany je ještě krytka neznámého portu, který není určen koncovým uživatelům.



Pro Samsung jsou typické dotykové displeje, ovšem neplatí to pro testovaný model VP-MX10C. Vzhledem k ceně je to pochopitelné a v podstatě jsme ani nemohli očekávat, že by tato funkce u tak levné kamery byla. Ovládání je tentokrát na pětisměrném kolečku umístěném hned vedle displeje. Slouží jak pro pohyb v menu, tak i pro volbu rychlých funkcí, jako je změna expozice, nastavení bílé apod. Lze jím také ovládat zoom a v kombinaci s dalším tlačítkem pro započetí a ukončení záznamu tak můžete využít právě ovládacích prvků vedle displeje k ovládání záznamu. Hodí se to zejména při držení kamery oběma rukama.



Na pravé straně kamery je popruh pro lepší držení. Je poměrně tenký, ovšem vzhledem k nízké hmotnosti kamery to příliš nevadí. Výrobce je známý svým variabilním systémem pro uchopení kamery. Z pravé strany tak můžete vyklopit část těla a držení rukou směrem ze spodní strany se změní na držení seshora. Toho lze využít v případě, že chcete natáčet scénu z jiného úhlu, například z úrovně povrchu země.



Při pohledu shora není na kameře nic významného kromě prohlubně pro prsty pravé ruky a páčky zoomu. Ta je bohužel opět z méně kvalitního plastu a s menším rozsahem, čímž trpí i citlivost při regulaci přiblížení u záznamu.



Spodní strana obsahuje krytku baterie a slotu pro paměťové karty typu SDHC nebo MMC+. V balení žádnou kartu nenajdete, ovšem pro začátek vám jistě postačí integrovaná paměť s kapacitou 4 GB. Z dalších zajímavých prvků na spodní straně je závit pro uchycení kamery na stativ, port pro kolébku (která ovšem není součástí balení) a kryt s knoflíkovou baterií určenou k zachování nastavení v paměti.




Ovládání


Popis umístění tlačítek a jejich funkcí byl již zmíněn výše, teď se podíváme na pohodlí při manipulaci s kamerou. Vzhledem k velmi nízké hmotnosti a zaoblenému tvaru se kamera velmi dobře drží i jednou rukou. V praxi je ale lepší si pomáhat i tou druhou, protože elektronická stabilizace nefunguje úplně nejlépe.



Velmi pozitivně hodnotíme výše uvedený systém modifikace úchopu, který v některých situacích značně usnadňuje ovládání. Na kameře není moc co nastavovat, takže je menší počet tlačítek odpovídající a v podstatě je ovládání velmi jednoduché.



Tlačítka na kameře jsou jinak dobře dostupná. Bohužel hůře je na tom páčka zoomu, která má horší citlivost, a tak je krokování docela skokové. Těžko se vám pak povede udělat záběr s pomalým přiblížením. Nelze také rychle kameru vypnout, protože tlačítko Power je umístěné mimo dosah palce.




LCD displej


Displej má úhlopříčku 2,7" se zobrazením snímků v poměru stran 16:9 a s rozlišením 112 000 pixelů. Jeho kvalita je poměrně špatná, už slabší rozlišení napovídá o horším zobrazení. K tomu si přidejte slabší podání barev a špatnou čitelnost z jiného než přímého pohledu. Tomu se sice dá zamezit otáčením displeje, ovšem při natáčení na to většinou není dostatek času a ostatní modely se s touto problematikou vypořádaly podstatně lépe.




Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh a napětím 7,4 V. Uváděná výdrž je podle výrobce až 120 minut. Vyzkoušeli jsme tedy záznam videa v nejvyšší možné kvalitě a dosáhli jsme naprosto totožného času 120 minut. Nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu pak trvalo 100 minut (1 hodina a 40 minut), což je lepší výsledek než výrobcem uváděných 120 minut. Výdrž i dobu nabíjení lze tedy považovat za poměrně dobré a kapacita vydrží i v případě delšího záznamu.



Stejně jako u jiných výrobců i tento model od Samsungu má funkci zobrazení aktuálního stavu baterie i v případě, že je kamera vypnutá. Na displeji se zobrazí jak zbývající kapacita baterie v procentech a minutách záznamu, tak i volný prostor v interní paměti a na paměťové kartě (pokud je vložena).


Typ baterie
Li-Ion
Kapacita baterie
850 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita SF, zapnutý LCD)
120 minut
Doba nabíjení baterie
100 minut



 

Kapacita média


Videokamera podle někde uváděných specifikací neobsahuje žádnou interní paměť, ve skutečnosti však určitě uživatele potěší 4 GB prostoru. Pokud by vám i tak kapacita nestačila, můžete si dokoupit paměťové karty typu SDHC nebo MMC+. Méně náročným uživatelům, kterým je jistě tato kamera určena, by však mohla stačit. Při našem testování měla paměť kapacitu 124 minut (2 hodiny 4 minuty) v nejvyšší možné kvalitě Super Fine (SF) a maximálním rozlišení 720 x 576, což lze považovat za slušný výsledek.


Rozhraní


Levná kamera obvykle znamená i menší možnosti co se týká propojení s okolím. A není tomu jinak ani v případě Samsungu VP-MX10A. Na těle kamery tak najdete pouze USB port a společný výstup pro S-video a A/V kabel. To je poněkud málo, ovšem opět musíme konstatovat, že pro uživatele, kterým je kamera určena, to postačí.



Vyzkoušeli jsme tradičně rychlost rozhraní USB, která se při přenosu 700MB souboru pohybovala v průměru 1,55 MB za sekundu a celková doba kopírování tak činila 7 minut 33 sekund. V podstatě jde o slušnou rychlost, a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače. Opět je ale výsledek odpovídající ceně, jiné kamery to zvládají rychleji.


Menu


Kamera bohužel nepodporuje fotografování, na které jsme si už u jiných modelů zvykli. Na druhou stranu je to možná lepší volba, než zahrnout do kamery funkci, která by díky špatné kvalitě neměla valný význam. Menu se tedy dá rozdělit na část věnovanou záznamu videa a druhou část zaměřenou na prohlížení záznamů. Na displeji je při natáčení zobrazeno zvolené nastavení, aktuální čas záznamu a zbývající kapacita paměti a baterie.



Nastavení videa je i přes slabší schopnosti kamery docela dobré a najdete zde i manuální úpravu expozice či ostření. Nechybí ani typické scény, vyvážení bílé (i manuální), digitální efekty či volba kvality záznamu. Nabídka pokračuje ještě dalšími možnostmi, které se věnují obecnému nastavení kamery (čas, datum, jazyk apod.). Druhá část menu věnovaná přehrávání videí umožňuje nastavení režimu (jedenkrát, opakovaně, všechny snímky opakovaně) a práci se soubory (kopírování, mazání, uzamčení).

Na závěr vám nabízíme strukturu menu videokamery, ve kterém je možné si prohlédnout jednotlivé položky a možnosti nastavení v módu záznamu videa. Upozorňujeme, že funkce nastavení manuální nebo automatické expozice a ostření lze kromě hlavní nabídky nastavit i pomocí tlačítek vedle displeje.