Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Panasonic SDR-SW20EP

4.8.2008, Michal Učeň, recenze
Zajímavým modelem je jistě kamera Panasonic SDR-SW20EP. Sice nesplňuje příliš podmínku válcovitého tvaru, ovšem do dlaně sedne díky své malé velikosti velmi dobře. Navíc je tu specialita v možnosti natáčení pod vodou, které je zajištěno voděodolnou konstrukcí.
Máme po kompletním testování a popis kamery Panasonic SDR-SW20EP. V poměru s ostatními modely je tato kamera výjimečná a přestože nás v některých ohledech zklamala, opět musíme kalkulovat s nižší cenou a některými funkcemi, které konkurence nenabízí. Začneme tedy výčtem těch pozitivních vlastností, které nás na kameře zaujaly. Určitě musíme na prvním místě zmínit kompaktní rozměry a slušnou hmotnost, které řadí Panasonic do kategorie mobilních kamer s podobnou velikostí, jakou mají kompaktní fotoaparáty.

Dále je výhodou použití dobrých materiálů a dílenské zpracování, které jsou zejména důsledkem záměru výrobce vyrobit odolnou kameru. Záznam pod vodou má sice své chybičky, ovšem už možnost dává běžným uživatelům možnosti, které ostatní kamery nenabízí. Poslední plusový bodík si tento model odnáší za příznivou cenu, která patří v testu k druhé nejnižší.

Negativní vlastností bude bohužel hodně, ovšem stále musíme mít na paměti nižší cenu, která je překvapivě u kamer ukazatelem kvality. V prvé řadě musíme podobně jako u Canonu FS11 zkritizovat kvalitu fotografií, které už svým rozlišením 640x480 nesplňují aktuální standard. Vedle fotografování je kamera ovšem slabší i v mnohem podstatnější funkci, kterou je záznam videa. Jeho kvalita je poskvrněna hlavně horšími detaily, nepřesnou automatickou expozicí a barevným podáním.

Oproti některým konkurenčním modelům nenajdeme u Panasonicu SDR-SW20EP téměř žádné doplňující vybavení, jako je kolébka nebo ochranný kryt. Také možnosti výstupů jsou omezeny pouze na USB a AV rozhraní, svůj účel to má asi kvůli zjednodušení konstrukce za účelem lepší odolnosti. Trochu nás zklamala výdrž baterie, která by nebyla sama o sobě až tak špatná, ovšem vzhledem k nižší kvalitě záznamu a zejména také dlouhé době nabíjení, ji považujeme za podprůměrnou. Kamera nenabízí dotykový displej, což sice není až takový problém, ovšem ovládání není řešeno zrovna šťastně. Hůře dostupná tlačítka na těle kamery a málo citlivá páčka zoomu neumožňují intuitivní a rychlé ovládání.


- pro zvětšení klikněte -

Kamera Panasonic SDR-SW20EP je tedy spíše průměrnou kamerou s přijatelnou cenou, která může uspokojit méně náročné uživatele se zájmem o využití možnosti záznamu pod vodou. Videokamera je tak vhodným společníkem na dovolenou, kde je postačující pro jednoduché domácí video.


Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Špatná kvalita fotografií
Zpracování kamery
Slabší kvalita videozáznamu
Odolnost
Méně bohaté příslušenství
Záznam pod vodou
Pouze USB a AV výstup
Příznivá cena
Výdrž baterie v poměru s dobou nabíjení
Ikona Odkaz na databázi
Ovládání
Cena v době testování: 9 900 Kč s DPH
 

Za zapůjčení videokamery Panasonic SDR-SW20EP děkujeme firmě Panasonic.