Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test DVB-T PCI: 2x Pinnacle PCTV - s jedním a se 2 tunery

24.4.2007, Radek Jahoda, recenze
U Pinnacle si každý prvně vybaví jejich střihové systémy, především Studio, ale tato firma dělá i TV karty pod názvem PCTV. Dva typy v našem testu mají jednoduše přídavek DVB-T PCI. Jedna z karet má navíc dva tunery, jinak jsou téměř identické.
Software je pro oba přijímače stejný - Pinnacle TVCenter Pro 4. Jako vždy jsem použil poslední dostupnou verzi, která je na webu výrobce - 4.70 beta. Jak už je u Pinnacle zvykem, celý instalační balík má 250MB (což je 10x více než u konkurence), po instalaci doslova sežere na disku neuvěřitelných více než 500MB. To se mi zdá na tento typ zařízení opravdu mnoho. Navíc instalátor nainstaluje ovladače pro všechny podporované tunery, tedy cca 15, což je úplně zbytečné. Celý program používá .NET framework 1.1, takže ten je nutné nejprve nainstalovat (což se stane automaticky při instalaci z CD).

Po instalaci se spustí průvodce, který pomůže s nastavením v několika krocích - je kompletně v češtině.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Nejprve nabídne aktualizaci, poté nabídne výběr použitého dálkového ovladače (z pěti dodávaných typů) a poté přijde na řadu naladění stanic - televizních a rádiových. U duálního tuneru se prohledává přes oba najednou, nalezené stanice jsou u obou shodné a zobrazí se u obou tunerů jako seznam.


Klepněte pro zvětšení obrázku

V dalším kroku je možnost setřídit nalezené stanice, zvlášť pro televizní a rádiové.


Klepněte pro zvětšení obrázku

EPG je možné provozovat jak z přijímaného signálu, tak i přes internet - Premium EPG. Tato služba je ale placená, k vyzkoušení je zdarma na 8 týdnů.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Klasický "on air" EPG se aktualizuje ve zvolených intervalech.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Poté už se spustí TVCenter a je možné ho začít používat. Hned při startu systému se spouští malý program pro příjem povelů dálkového ovladače.



Základní prostředí je složeno z video okna, ke kterému jsou připojeny ovládací panýlky, které po krátké chvíli zmizí. Najedete-li na okno myší, tak se zase objeví. Jaké ovládací prvky jsou na nich, vidíte na obrázku. V horní liště se lze přepínat mezi TV, rádiem, teletextem atd., spodní slouží pro přepínání kanálů a ovládání přehrávání resp. nahrávání. Tato tlačítka mají buď základní vzhled, nebo rozšířený s více tlačítky. Program zvládá nahrávání a timeshift, ukládání obrázků, dále přehrávání video souborů, DVD, zvukových souborů a také fotografií a obrázků (JPG, PNG, BMP, GIF).


Klepněte pro zvětšení obrázku

Využít lze i současné přehrávání druhého programu v malém okně (PiP) nebo nahrávání jednoho programu při sledování jiného, u duální karty pro jakýkoliv, u jednoduché pouze pro stejný multiplex. Malému oknu je možné měnit velikost a jeho polohu.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Zobrazit lze i volič stanic.



Klepnete-li na druhé tlačítko v liště s logem Pinnaclu, objeví se základní obrazovka menu. Výhodou tohoto menu je, že ho lze ovládat pohodlně dálkovým ovladačem i myší. Je zde přístup ke všem vlastnostem jako ovládání TV, teletext a EPG. K těmto funkcím je ale přístup i zvlášť.

Výběr programu usnadňuje okno se seznamem stanic.



Při sledování TV Vás možná bude zajímat informace o přijímané stanici a síle signálu.



Teletext funguje bez problémů s češtinou, lze ho ukládat jako obrázek nebo i čistý text.


Klepněte pro zvětšení obrázku

EPG také zvládá češtinu bez problémů, pořady lze jedním tlačítkem naplánovat k nahrání a naplánované úlohy i nahrané pořady jsou přehledně v seznamu v dalších záložkách.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Plánování je možné jednorázově nebo i v pravidelných intervalech denně nebo týdně.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Seznam naplánovaných úloh vidíte na obrázku. Všimněte si shodného času u naplánovaných pořadů, což umožňuje duální karta. U druhé karty to možné není ani z jednoho multiplexu. Po levé straně je seznam nabízených záložek a po klepnutí se mění obsah a funkce zbylého okna. Hned na první stránce je nastavení základních parametrů ze stejného multiplexu.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Při timeshiftu se zobrazuje jako OSD bar přehledný ukazatel časového posunu.


Klepněte pro zvětšení obrázku