Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa na Linuxu (téměř) profesionálně: Cinelerra

3.6.2009, Radek Jahoda, recenze
Pokud chceme pokročilý střihový software na video, tak buď musíme sáhnout hodně hluboko do kapsy a vytáhnout desetitisíce, nebo se omezit funkčností použitím nějakého jednoduššího programu pro domácí použití, nebo použít jediný software zdarma - Cinelerra.
Nastavení programu je poměrně jednoduché, má čtyři záložky, pátá je jen informace o programu. Na první záložce je nastavení výstupu zvuku a videa při přehrávání. Pro audio můžeme použít jak ALSA driver,tak i starší OSS, ESound nebo i výstup přes DV zařízení přes Firewire 1394 a přes IEC 61883 (protokol pro připojení zařízení přes Firewire). Pro video máme na výběr X11, X11-XVideo, OpenGL, Iomega Buz (opravdu to někdo používá?), DV přes Firewire a IEC 61883. Můžeme si i vybrat interpolaci při zobrazení v okně při jiném než 100% zobrazení.



Druhá záložka je naopak pro nahrávání, nastavíme formát a opět ovladače pro nahrávání zvuku a videa. Možnosti jsou pak podobné jako u výstupu, pro video je zde kromě Video4Linux i DV a zachytávání obrazovky.



Na třetí záložce jsou systémová nastavení - velikost cache a nastavení renderování na pozadí a Render Farm. Render Farm slouží pro urychlení renderování efektů při náhledu v reálném čase pomocí dalších počítačů v síti. Vyrenderované úseky se zobrazují v záhlaví časové osy.



Předposlední záložka nastavuje vzhled aplikace. Jednak je to způsob zobrazení času a také kam se mají ukládat indexové soubory, tedy soubory s informacemi o klipech a umístění jednotlivých snímků v nich.



V neposlední řadě pak můžeme vybrat barevné schéma programu. Jak vypadá barevně v originále, můžete vidět na dalším obrázku v měřítku 1:1.