Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony XEL-1: OLED poprvé v akci

26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
Bylo nám opravdu potěšením se podrobně podívat na parametry prakticky úplně první OLED televize pod širým nebem. Fantastická technologie, která v sobě skrývá to nejlepší z plazmových televizorů a LCD současně a přitom nedisponuje ani jednou z negativních vlastností, s kterými se dnes musíme potýkat. U plazmových televizorů se stále setkáváme s vypalováním obrazu (přestože současné 12. generace již značně pokročily) a vysokou spotřebou a u LCD televizorů naopak musíme počítat s odezvou, ne zcela ideální homogenitou podsvícení a různorodými pozorovacími úhly.

OLED všechny tyto nedostatky smazává, avšak přináší jeden zcela nový – modrá barva (respektive subpixel) má výrazně nižší životnost, než dvojice zbývajících, a tak se v průběhu životního cyklu lehce mění barevné spektrum. Zapomeňme na tyto drobné nedostatky, které výrobci mohou vychytat, a podívejme se především na nesporné klady, kterými OLED disponuje.



Již jsme si ukázali, jak perfektně realistické a živé barvy panely tohoto typu poskytují. Skvělá zelená, modrá, bílá a hlavně černá jsou jasnými argumenty hrajícími ve prospěch budoucích OLED televizorů – žádná ze současných i minulých technologií se prostě na organické světlo ani zdaleka nehrabe. Přidejte si k tomu prakticky nulovou odezvu (měřitelná je v rámci mikrosekund, které okem ani nepostřehneme), absenci problému s pozorovacími úhly, víceméně nekonečný kontrast a hlavně velmi příznivou spotřebu a nízké výrobní náklady. Navíc body jako takové se nevypalují, jak to známe u plazmových televizorů, a jakmile výrobci vyřeší problém s kratší životností modrých buněk, nebudeme mít ani co kritizovat.

I když jsme dnes měli v testu teprve jeden z prvních před-produkčních modelů, které postrádaly námi srozumitelný jazyk, běžnou sadu portů a hlavně v Evropě funkční digitální tuner, byli jsme zcela nadšeni. Velmi malá úhlopříčka s krapet netypickým rozlišením sice v testech přinesly drobné potíže s vyladěním fotografií a interpolace, ale ve výsledku jsme byli schopni kvality velmi objektivně porovnat – fotografie srovnávající CRT, LCD a LCD-TV ostatně hovoří samy za sebe a nepotřebovaly ani obsáhlé komentáře.



Jak jste mohli sami vidět, OLED ukazuje konkurenci záda především díky svým barvám. Velmi realistické podání, na které se nedotahují ani nejmodernější výrobní matrice, je prostě o generaci napřed. Troufáme si říci, že zde snad ani není třeba dále rozvádět naše testy – skládané obrazce hovoří samy za sebe a je zbytečné zde dále pronášet oslavné básně.

Zbývá jen doufat, že se tato technologie z doplňkových displejů na mobilních telefonech či MP3 přehrávačích brzy dostane do masivního výrobního procesu a setkáme se tak s displeji i v klasické spotřební elektronice, jako jsou televize apod. Jasně jsme si dokázali, že OLED má na to, aby zcela vytlačila LCD z trhu a to nejen svými parametry, ale také cenou, která se ve srovnání s LCD displeji značně snižuje. Snad se tedy s touto recenzí s OLED zcela neloučíme a budeme si brzy moci otestovat i televizor s výrazně větší úhlopříčkou.


Realistické barvy
Stále velmi drahé
Super tenký profil
Modrá má nižší životnost
Nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Plné pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Homogenní podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Okamžitá odezva
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 75 000 Kč s DPH

 

Kupte televizory výhodně na MALL.cz
reklama


Za zapůjčení televizoru Sony XEL-1 děkujeme společnosti Sony

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.