Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony XEL-1: OLED poprvé v akci

26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
Vzhledem k tomu, jakým způsobem OLED produkuje světlo a vlastně i barvy, není možné, aby docházelo k degradaci obrazových kvalit se změnou pozorovacích úhlů, jako je tomu u LCD panelů. Přesto všechno jsme se ale rozhodli vyzkoušet alespoň jednu fotografii, kdy jsme pustili naší běžnou fotografii sloužící k prověření pozorovacích úhlů a vyfotili jsme ji z vybočení pohybujícího se kolem 160° ve vertikální rovině.


Pozorovací úhly jsou naprosto v pořádku - barvy zůstávají věrné a živé.
- pro zvětšení klikněte -


Interpolace


Dnes se nebudeme bavit o interpolaci tak, jak jsme zvyklí z recenzí LCD televizorů. Sony XEL-1 má totiž relativně malé rozlišení, a tak se musí obraz pouštěný z počítače, Blu-ray přehrávače atd. přepočítávat směrem dolů a ne nahoru. Tak jako tak se to ale zcela jistě projeví na kvalitách, které bychom chtěli nyní prověřit. Vzhledem k tomu, že přístroj nedisponuje funkčním tunerem, rozhodli jsme se vyfotografovat webové stránky ve dvou různých rozlišeních, které mohou ilustrovat výslednou kvalitu.


Rozlišení 1280 x 768 odpovídá spíše notebookům.
- pro zvětšení klikněte -

Rozlišení 1280 x 768 px je dnes běžné spíše jen pro notebooky nebo jiná přenosná zařízení a na běžných LCD monitorech se s ním nesetkáte. Zato na televizorech představuje HD Ready řešení, které jsme chtěli prověřit jakožto mezi-skok před ověřením Full HD.


Full HD rozlišení není na tento malý panel zrovna ideální.
- pro zvětšení klikněte -

Při plném 1920 x 1080 px rozlišení již na displeji prakticky nic z drobného písma nepřečtete. Pro takto vysoké rozlišení není panel koncipován a pokud bychom jej měli použít pro filmy, raději bychom se dívali na HD Ready řešení, které neskryje tolik detailů.


Spotřeba


Pokud vás prozatím OLED panel od Sony nepřesvědčil, pak nyní jistě ano. Nemohli jsme v testech vynechat měření spotřeby v závislosti na jasu a výsledky jsou následující:



Výsledné hodnoty jsou opravdu výborné. Maximálních 39,4 W je moc pěkná hodnota a je třeba poznamenat, že se nejedná o nejnižší, ale nejvyšší jas. Pokud bychom podělili tuto hodnotu počtem pixelů a provedli přepočet na Full HD, pak bychom se dostali na hodnotu přibližně 154 W, což je při maximálním jasu stále moc pěkný výsledek – v praxi se ale dá očekávat, že bude spotřeba nižší, protože nějakou spotřebu má i samotná řídicí elektronika.