Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony XEL-1: OLED poprvé v akci

26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
Jelikož tato technologie ze svých fyzikálních vlastností nemůže trpět nedostatky plynoucími z nehomogenního podsvícení, odezvy, slabého kontrastu apod., museli jsme vymyslet individuální testovací metodiku. Nebudeme tedy měřit odezvu a další standardní parametry a podíváme se především na porovnání obrazových kvalit jako takových.

V současnosti již fotoaparát pro posuzování kvality televizorů nebo monitorů nepoužíváme, ale zde se jeho opětovné nasazení přímo nabízelo. Provedeme si totiž jasné posouzení kvality obrazu a barev, které následně srovnáme s běžným LCD panelem, LCD televizorem a postarším CRT monitorem. Vybrali jsme pro tyto účely dva testovací obrazce, kdy jeden ukazuje především na kvality modrých a světlých odstínů a druhý se zaměří na velmi živou zelenou barvu, která je v našem vnímání moc dobře zanesena.

Fotografie si roztřídíme hezky do dílčích pod-kapitol podle jednotlivých typů obrazovek a následně provedeme přímé srovnání na skládaných obrazcích.


OLED


První přijde samozřejmě na řadu OLED panel, který slouží jako referenční a budeme s ním porovnávat LCD a CRT. Na těchto samostatných snímcích to není až tak patrné, ale obrazové kvality jsou prostě úchvatné. Barvy jsou na zcela jiné úrovni, než má jakýkoli jiný současný LCD panel. Zcela věrné podání, které se ani fotoaparátem nedá dobře zachytit, není bohužel možné na běžném panelu věrně simulovat.

Poznámka: Berte v úvahu pouze rozdíly mezi snímky a nezaměřujte se pouze na jednotlivé obrázky – vyfocením došlo ke změně, každý máme monitor zkalibrován trochu jinak a výrobní matrice LCD se na OLED ani zdaleka „nechytají“.


- pro zvětšení klikněte -


Pokud máte rádi moře, pláže, slunečníky a vše co k tomu patří, pak se na fotografii pláže na OLED panelu ani nedívejte. Brzy si uvědomíte, že sedíte stále na stejném místě a vysněné lokality se jen promítají. Je škoda, že běžné LCD displeje, které máme všichni doma nebo v práci, nedokáží nafocené snímky zdaleka zobrazit tak dobře, jak jsme je viděli při testech na OLED panelu.


- pro zvětšení klikněte -

Stejně tak fotografie krásně zelených listů, které na OLED prostě vypadaly tak, že je můžete hned utrhnout. Možná vám již superlativy začínají připadat trochu přehnané, ale věřte, že jsou skutečně na místě. Stačí chvíli pracovat na počítači nebo nedej bože notebooku s danou fotografií, pak si ji promítnout na OLED displeji a nebudete věřit svým očím. Rozdíl je natolik markantní, že jej postřehnou i naprostí laici, kteří si jinak na drobné rozdíly nestěžují.


- pro zvětšení klikněte -

Naše tradiční fotografie sloužící k prověření pozorovacích úhlů vypadá na první pohled opravdu pěkně, ale při rozkliknutí do plné velikosti zjistíte, že celý obrazec dost utrpěl především interpolací. Full HD rozlišení není pro tento panel zrovna ideální a sami se o tom můžete přesvědčit i v následující kapitole. Tak jako tak ale můžete vidět opravdu černou barvu (na fotografii to sice není až tak patrné, ale v reálu jsme byli unešeni).


CRT


Tyto starší obrazovky fungující na principu vystřelování elektronů měly obvykle velmi slušné barevné podání a mnoho profesionálů je stále s oblibou používá. Souvisí s nimi ale další nedostatky, jako je deformace obrazu, rozmazávání či tolik známé blikání, které unavuje oči.


- pro zvětšení klikněte -

Barvy obrázku jsou matné, bez života a celkově tato scéna neuchvátí. Bohužel CRT monitor, na kterém jsme fotografie pořídili, má už své nejlepší roky dávno za sebou a nedá se ani hovořit o příliš významné značce, která by měla uživatele ohromit.


- pro zvětšení klikněte -

Druhá fotografie je na tom podobně. Nic moc věrné barvy, horší ostrost a celkově spíše špatný dojem.


LCD


LCD panely máme doma i v práci pravděpodobně skoro všichni a zcela jistě také víme o jejich nedostatcích. Horší barevné podání, které je tolik typické především pro TN matrice, už se ale natolik zažilo, že si jej většina běžných uživatelů ani nepřipouští.


- pro zvětšení klikněte, snímek byl pořízen na běžném LCD panelu s technologií TN -

Na první pohled zcela jistě slušný obrázek s postačující (běžnou) kvalitou, na který jsme zvyklí. Bohužel kontrast nedosahuje příliš vysokých hodnot a kvalita tím značně trpí. Horší barevné podání se navíc projeví i na absenci některých drobných detailů.


- pro zvětšení klikněte, snímek byl pořízen na běžném LCD panelu s technologií TN -

Díky digitální kvalitě je tento obrázek již opravdu ostrý, ale je zde opět jasně vidět, co dokáže dynamický kontrast. Barvy jsou sice poměrně slušné, ale některá místa jsou zcela tmavá, zatímco jiná jsou přepálená.


LCD – TV


Moderní LCD televize již využívají nespočet inovovaných matric, které slibují velmi široký barevný gamut. Pozitivně se na tom podepisuje také desetibitové zpracování barev a hlavně i LED podsvícení – při plošném LED podsvícení je ale problém, že s klesajícím jasem klesá i celkový barevný gamut. Obecně jsou ale moderní LCD televize na vysoké úrovni a barvy jsou především na LED modelech relativně slušné – o něco lépe jsou na tom plazmové kousky, ale tuto polemiku si necháme na jindy.


- pro zvětšení klikněte -

Opět si všimněte vlivu dynamického kontrastu, který ponechal nohu slunečníku zcela „černou“ a písek na některých místech přepálil. Celkově je ale obraz velmi detailní, za což může i populární Full HD rozlišení – na velkém snímku je jasně patrný i rastr pixelů.


- pro zvětšení klikněte -

Z celé sady testů dopadla tato fotografie asi nejlépe (po OLED). Slušné barvy, kontrast, ostrost a vůbec vše, na co jsme na moderním panelu zvyklí. Mnoho z vás by zcela jistě namítlo, že se dá z dané fotografie ještě mnoho „vycucat“, ale byli jsme nuceni kvůli objektivitě fotit se stejným nastavením všechny panely, a tak se dá tento výsledek LCD televizoru považovat za velmi kvalitní.