Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony XEL-1: OLED poprvé v akci

26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
Vzhledem k tomu, že bylo celé OSD menu výhradně v japonštině, nebyli jsme schopni jej žádnými silami celé přeložit, a proto jsme se snažili vyčíst některé znaky alespoň z obrázků, které ilustrují základní funkce. Celkově se ale jedná o klasické Sony menu, které najdete na PlayStation 3 a především také na všech ostatních televizorech, Blu-ray přehrávačích apod. Dá se tedy očekávat, že struktura bude velmi podobná a bude pouze postrádat některé prvky, které jsou přítomny pouze ve vazbě k běžnému LCD panelu.




Citlivost tuneru


Bohužel námi testovaný před-produkční vzorek byl nastaven pro ladění japonského digitálního vysílání, které využívá odlišné standardy, než jaké máme v Evropě. Z toho důvodu jsme nemohli naladit jedinou stanici a otestovat kvalitu tuneru. Nebudeme zde spekulovat a spokojíme se tedy s názorem, že citlivost bude pravděpodobně slušná – jak jsme u televizorů Sony zvyklí.

Tento drobný nedostatek nás sice trochu mrzí, neboť jsme se chtěli podívat na kvality televizního vysílání, které je svými parametry velmi blízké nativnímu rozlišení displeje, ale Sony nemá k dispozici tolik vzorků, aby mohli všechny naše požadavky plně uspokojit. Pro ověření kvalit OLED jako takového to ale není překážkou – HDMI port nám vše vynahradil.