Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL 32S2510: ideální 32" LCD televize?

26.11.2007, Pavel Kovač, recenze
Sony KDL 32S2510, tak zní označení LCD televize, která v sobě nese S-IPS obrazovku, dva HDMI vstupy a podle Sony i perfektní barvy. Uvidíme, jak si povede v našich testech. Udávané parametry jsou: odezva 8 ms, pozorovací úhly 178° v obou směrech a kontrast 5000:1.
Kapitoly článku:

Naměřený kontrast


Maximální námi naměřený kontrast dosahuje hodnoty 943:1, což je na LCD televizi velice příjemná hodnota. Maximální jas bílého bodu je 471,5 cd/m2 (specifikace udávají 500 cd/m2) tzn. hodnota odpovídá.


Pozorovací úhly


Nejprve jsem si nebyl až tak jistý o jakou technologii vlastně jde, ale při pohledu na televizi z nějakého extrémního úhlu vše prozradilo. Jde o S-IPS. Díky tomu jsou pozorovací úhly naprosto perfektní. Pokud se tedy budete koukat na televizi ve větší skupině, tak si můžete být jistí, že i ti na kraji uvidí vše důležité.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)


Barevné podání



Odchylka dE režimu Neutrální a Živý

Televize poskytuje tři režimy zobrazení barev. První je režim "Neutrální", který poskytuje vcelku kvalitní barvy, avšak v některých lehce zaostává. Průměrná barevná odchylka dE=4,912. Takováto odhylka pro televizi nepředstavuje sice tak velkou tragédii, ale jistě by mohla být i lepší. Dalším režimem je "Živý" a jak už název napovídá, aplikuje výrazné barevné korekce, které nemusejí znamenat nic dobrého pro reálné barvy. Zkrátka se snaží vylepšit obraz tak, aby se líbil většině uživatelů. S realitou však nemusí mít nic moc společného. Průměrná odchylka dE=8,725 to také dokazuje.


Odchylka dE režimu Personální

Poslední režim je "Personální", který představuje nejlepší možnou variantu. Průměrná odchylka dE=3,057 již pro LCD televizi naprosto dostačuje a myslím, že budete spokojeni.


Barevný gamut v režimu Personální

Barevný gamut se u televize Sony vyšplhal k režimu sRGB. To sice není nějak extrémně velký barevný prostor, ale u LCD TV je naprosto běžný. Samozřejmě pokud by barevný prostor zasahoval více do zelené barvy, tak bych se nezlobil, ale to by se cena televize vyšplhala ještě o nějakou tu tisícovku výše. Červená barva naopak zasahuje trochu hlouběji a někomu tak může připadat moc výrazná, ale není problém si ji v menu televize trochu stáhnout.

V barvách si tedy televize Sony KDL 32S2510 vede velice dobře a pokud si nastavíte režim "Personální", získáte relativně velký gamut i přesné barvy.


Podsvícení


Podsvícení není pro tuto televizi Sony žádný problém a ani v okrajích se jas příliš nesnižuje. U filmů, kde jsou obvykle okraje stejně lehce tmavší, si toho nemáte šanci všimnout. Podsvícení se dokáže vyrovnat i těm lepším monitorům a to pokládám za vynikající výsledek. Plocha s intenzitou 85-100 % zabírá pěkných 48,4 %.






Interpolace


I kvalita interpolace PAL rozlišení digitální televize patří k těm lepším. Číslice jsou dobře čitelné, nemají ani znatelnou konturu po přeostření.


Interpolace PAL rozlišení (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Regulovat jas umí tato Sonka pomocí podsvětlovacích trubic i softwarovým způsobem. Samozřejmě doporučuji nejprve využít regulaci pomocí podsvětlovacích trubic (v OSD menu označeno jako Podsvícení) a teprve pokud nebude dostačovat, tak sáhnout po regulaci jasu softwarovou cestou (tou se totiž snižuje gamut).