Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-TG3E: Full HD do kapsy

4.9.2008, Michal Učeň, recenze
Technologie jde neustále kupředu, to je cítit s každým novým výrobkem na trhu. Důkazem toho je i dnes testovaný model Sony HDR-TG3E. Ve své třídě se jedná o opravdový unikát s přívlastky nejmenší a nejlehčí videokamera s Full HD rozlišením na světě.

Popis a zpracování


V případě této kamery je mnohem více než u typických modelů důležitý design. Společnost Sony si u svých prestižních modelů dává hodně záležet a nejinak je tomu i u HDR-TG3E. Povrchová úprava z titanu zajišťuje kameře velmi dobrou odolnost, která se u produktu tohoto zaměření jistě bude hodit. V praxi se nám sice po testování drobné škrábance objevily, rozhodně šlo ale o menší rozsah, než by tomu bylo u plastového provedení.

Rozměry 32 x 119 x 63 mm a hmotnost 240 g potvrzují hlavní marketingový slogan výrobce o nejmenší Full HD kameře na světě. Velikost odpovídá téměř kompaktnímu fotoaparátu, a tak si můžete kameru klidně strčit do kapsy a vyrazit třeba na večírek. Nezvyklé barevné provedení v tmavě hnědé metalíze a stříbrném titanu jistě upoutá pozornost.


- Pro zvětšení klikněte -

Při čelním pohledu nás na první pohled asi zaujme pouze objektiv nesoucí značku Carl Zeiss v provedení Vario-Tessar. I přes malé rozměry nabízí 10x optický zoom (digitální až 120x) odpovídající rozsahu ohniskových vzdáleností 3,2-32 mm (při přepočtu na 35mm kinofilm 41-410 v režimu 16:9 a 38-380 v režimu 4:3). Světelnost je slušných F1,8-2,3, o ochranu optiky ve vypnutém stavu se stará automatická zabudovaná krytka. Pravděpodobně kvůli rozměrům kamery nebyl použit optický stabilizátor obrazu, ale pouze elektronický s označením SteadyShot Super.



Snímač ClearVid typu CMOS má rozměry 1/5,0 a při statických snímcích rozlišení až 4 Mpx. Efektivní počet pixelů je pak u videa 1,43 Mpx a u fotografií 1,49 Mpx v režimu 16:9, respektive 1,99 a 1,08 Mpx v režimu 4:3. Hned nad objektivem si můžete všimnout miniaturního blesku, který zajišťuje nasvětlení scény při zhoršených světelných podmínkách. Dosah udávaný výrobcem je od 0,3 do 1,5 metru, což je vzhledem k rozměrům blesku poměrně slušná hodnota. Koncept miniaturní kamery bohužel znemožňuje využití nástaveb na objektiv a tak zde žádný závit nehledejte.



Na zadní straně naleznete prakticky všechny ovládací prvky. V horní části se jedná o zdvojený kruhový ovladač, kterým jednak přepínáte mezi módy záznamu videa a fotografování a také regulujete zoom. Uprostřed je pak umístěné tlačítko započetí a ukončení záznamu a v kloubu displeje spoušť fotoaparátu. V horní části nechybí ani čtyři diody indikující aktuálně nastavený mód, aktivovaný spánkový režim Quick On a stav nabíjení, případně připravenost blesku. Na spodní hraně zadní části je ještě připraveno ouško pro uchycení koženého poutka na ruku. Pod hnědou částí se skrývá prostor pro baterii a slot pro paměťovou kartu Memory Stick Pro Duo, ke kterým se dostaneme níže.



Na levé straně si můžete prohlédnout titanové provedení. Kamera opravdu na první pohled vypadá velmi dobře a kvalitně zpracovaná a materiály odolné, i když samozřejmě nelze kameru vystavit větším pádům.



Po vyklopení displeje najdeme na těle kamery ještě dvě tlačítka umožňující zobrazení aktuálního stavu baterie ve vypnutém stavu a funkci automatického nastavení Easy. V případě problémů je možné kameru resetovat. Na levém boku je ještě umístěn malý reproduktor s postačujícím výkonem pro kontrolu záznamu.



Pravá strana kamery má hnědé provedení s jemným fialovým nádechem. Kromě tlačítka zapnutí kamery je zde umístěný také HDMI port u přední hrany a zdířky napájení a A/V výstupu pod krytkou u hrany spodní.



Pohled shora nám napoví, že kamera opět zvládá záznam 5.1 zvuku. V podstatě zde nic jiného nenajdeme, oproti klasickým kamerám tak chybí třeba sáňky pro další rozšíření v podobě externího mikrofonu nebo lampy, ovšem u takto malé kamery by to bylo spíše překvapením.



Na sporní hraně je umístěný závit k upevnění na stativ s klasickým průměrem. Dále je zde port pro spojení s kolébkou a případně přes přiloženou redukci na USB i přímo s počítačem.




Ovládání


Co nás hodně zajímá u tohoto modelu je vlastní ovládání a manipulace při záznamu. Přeci jen netradiční tvar neumožňuje tak pohodlné držení, jako je tomu u klasických kamer s popruhem pro ruku. Ovládací prvky jsme si již popsali a je dobré, že výrobce je alespoň soustředil do jednoho místa a lze je všechny ovládat pouze palcem. K dispozici je samozřejmě i dotykový displej pro pokročilejší nastavení v menu.



Držení kamery je trošku méně pohodlné, protože tvar není nijak ergonomický. Materiály jsou však na dotek příjemné a hrany zaoblené, takže z tohoto pohledu jsme byli s kamerou spokojeni. Problémy jsme ovšem měli s manipulací při záznamu. Regulace zoomu a vlastně i započetí a ukončení záznamu si vyžaduje delší palec, a pokud jej nemáte, musíte posunout i prsty pod objektivem. V praxi se nám tak občas stalo, že se část ukazováčku objevila ve spodní části videosnímku. Jde ale pouze o zvyk a po pár záběrech si na to už budete dávat pozor.




LCD displej


Dotykový LCD displej má klasickou úhlopříčku 2,7", je širokoúhlý (poměr stran 16:9) a má rozlišení 211 200 bodů. Čitelnost je i v horších podmínkách na přímém slunci poměrně dobrá, rozsah otáčení je pak klasických 270° s automatickým otočením obrazu.




Baterie


V kameře je použit menší typ baterie s označením NP-FH50, jde tedy o jiný model než u dříve testovaných videokamer od tohoto výrobce s klasickým tvarem. Jedná se o Li-ion akumulátor s napětím 6,8 V a kapacitou 900 mAh. Podle údajů výrobce by měla vydržet 120 minut záznamu v nejvyšší kvalitě HD a 100 minut při standardním SD. Nabíjení úplně vybité baterie by pak mělo zabrat 135 minut. Máme podezření, že výrobce uvádí stále stejné hodnoty u všech modelů, protože naměřená výdrž se většinou hodně odlišuje. Zatímco výdrž při záznamu se zapnutým LCD displejem v plném rozlišení byla celkem odpovídajících 94 minut (1 hodina 34 minut), nabití baterie za 72 minut (1 hodina 12 minut) již údajům vůbec neodpovídalo (naštěstí v pozitivním slova smyslu).



K dispozici je tradiční funkce Battery Info, která po stisknutí tlačítka ve vypnutém stavu zobrazí na displeji aktuální stav baterie a možnou dobu záznamu.



Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
900 mAh
Napětí
6,8 V
Výdrž baterie (kvalita FH, zapnutý LCD)
94 minut
Doba nabíjení baterie
72 minut


Kapacita média


U této videokamery nenajdete integrovanou paměť, ovšem výrobce přikládá paměťovou kartu Memory Stick Pro Duo s kapacitou 4 GB, pro kterou je připraven slot pod krytkou na zadní hraně. To sice při záznamu v plném rozlišení znamená pouze cca 28 minut, ovšem lepší než nic. Pokud mírně snížíte kvalitu na druhý stupeň HD HQ (9 Mbps), bude kapacita už slušných 57 minut. V případě vyšších nároků si pravděpodobně budete muset dokoupit další paměťovou kartu.




Rozhraní


Dvě krytky na pravé straně umožňují propojení s okolím pomocí portu HDMI a univerzální zdířky pro AV, komponentní a S-video výstup. Je zde také možnost spojení přes USB prostřednictvím speciální redukce. Poslední variantou je také vyjmutí paměťové karty Memory Stick a použití čtečky.



Rychlost rozhraní USB jsme otestovali přenosem souboru o velikosti 700 MB. Naměřený celkový čas byl velmi slušných 186 sekund (3 minuty 6 sekund) a průměrná rychlost se tedy pohybovala kolem 3,76 MB za sekundu.


Menu


Menu je v klasické formě a liší se podle zvoleného módu. Dotykové ovládání je pohodlné a přesné, bohužel ale výrobce opět zvolil podobu dvou oddělených nabídek, takže si chvíli budete muset zvykat, kde dané položky jsou. U záznamu videa máte široké možnosti nastavení od úrovně kvality až po expozici, ostření, korekci bílé apod. Nechybí ani populární funkce detekce (až osmi) obličejů.



V menu při přepnutém režimu na fotografování jsou podobné možnosti nastavení jako u videa. Fotit můžete samozřejmě i během videozáznamu a to s rozlišením 2,3 Mpx. Na fotografii níže si můžete prohlédnout zmíněnou druhou variantu menu, která nabízí rozšířenější možnosti, které využijete asi méně často.



U prohlížení záznamů a fotografií je možné využít i indexace záznamů, která nabízí i zajímavou funkci rozpoznání obličeje. Lze si tak zvolit osobu, která se má v daném snímku vyskytovat a kamera ji najde sama. Tato funkce se hodí hlavně při použití větší paměťové karty s větším počtem záznamů. Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Pozorně si tedy projděte možnosti, které menu nabízí, a které byste postrádali.