Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

SONY 40E4000: další Full HD televize

25.9.2008, Pavel Kovač, recenze
Do našich spárů dorazila LCD televize SONY KDL 40E4000, která má plné HD rozlišení, slušných 40" a velmi povedený design. Podívejme se na televizi podrobněji a podrobme ji našim náročným testům pomocí optických sond.

Celkové hodnocení


Co tedy o televizi říci závěrem? Stále se vnucuje srovnání s modelem KDL 40D3500, ten totiž obsahuje prakticky stejný panel a výrazná změna je tedy na první pohled hlavně v designu. Na pohled druhý je tu režim "Obraz", kdy se tento krasavec promění v obraz, který se po čase klidně může prostým zasunutím USB disku změnit na jiný.

Co se týče obrazových vlastností, musím hodnotit velmi kladně, protože pleťovku dokáže zobrazit až neuvěřitelně věrně. Pokud aktivujete rozšířený barevný prostor, tak se trochu zvýrazní červená barva a u některých programů to může vypadat až nepřirozeně. Pokud však vysílací kanál nepoužívá žádné barevné korekce, je vše v pořádku a klidně si tento režim zapněte.

Zvukový projev patří k těm lepším a bohatě dostačuje pro běžný poslech zpravodajství, televizních seriálů a dokonce i pro akční filmy. Na větší místnost však nestačí a tam je musí zastoupit větší reprosoustava, což je však zcela logické. Kvalitu a citlivost TV tuneru opět SONY nepodcenila a osadila televizi perfektním zařízením, které se v našich končinách neztratí.



V číslech to potom vypadá takto. Odezva sice oproti předchozí testované nepřesahuje 50% hranici, ale to může být způsobeno novou metodikou a kdybychom testovali i předchozí model tou aktuální, tak by možná dopadla stejně. Barevně je v řeči čísel také horší, ale je to dáno tím, že při HDMI vstupu nelze zapnout plný Adobe RGB gamut. Kdyby šel, tak se jistě procenta vyhoupnou výše. Bohužel pokud chceme něco vyjádřit čísly, tak je třeba i měřit a měření ukázalo zkrátka takový gamut.





Dobré barevné podání
V krajích tmavší podsvícení
Plné HD 1080p rozlišení
Oproti KDL 40D3500 menší gamut
Funkce "Obrazu"
Ikona Odkaz na databázi
Povedený design
Ikona Odkaz na databázi
Podpora mpeg4
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 40 000 Kč s DPH


Za zapůjčení SONY KDL-40E4000 děkujeme SONY.

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.