Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

SONY 40E4000: další Full HD televize

25.9.2008, Pavel Kovač, recenze
Do našich spárů dorazila LCD televize SONY KDL 40E4000, která má plné HD rozlišení, slušných 40" a velmi povedený design. Podívejme se na televizi podrobněji a podrobme ji našim náročným testům pomocí optických sond.

Odchylka dE


Barevně je na tom televize nejlépe v případě nastavení na režim Standardní. To je celkem logické, protože se neprovádějí barevné korekce a obraz si zachovává reálnou podobu. Ostatní režimy jsou již různým vylepšením pro televizní účely a občas mohou i uškodit. Nejvíce se mně zamlouval režim Kino, kdy jsou barvy sice lehce horší, ale okem mě přišly lepší. Je to možná dáno tím, že jsem citlivější na některou barvu více, než je zvykem, a třeba právě ta je v režimu Standardní horší. To mně zkazí celý zážitek.

Každopádně oba režimy poskytují prakticky stejné výsledky (režim Standardní navíc více doostřuje obraz), což u HD videa vadí. Nejhorší je režim Živý, který je navíc dynamický a mění své nastavení v závislosti na tom, jaká barva převládá. To také ovlivňuje měření, a tak jej berte jen jako orientační.



Barevný gamut


Opět je v letáku u této televize uveden fakt, že televize má široký barevný prostor. V OSD menu také naleznete položku, která mění barevný prostor pro fotografie. Bohužel pouze pro fotografie a při připojení přes HDMI nelze provádět změny. Televize si nastaví takový poloviční Adobe RGB barevný prostor. Oproti naposledy testované televizi má tato lepší zobrazení červené a modré barvy. Naopak zelená nedosahuje Adobe RGB hodnot.




Interpolace


Podíváme se na to, jak si vede v interpolaci. Interpolace je velmi důležitá, aby televize zobrazila kvalitně signál s nižším rozlišením, než je 1080p. Nejnáročnější zkouškou je SD signál zdejší pozemní digitální televize. Ten je se svým rozlišením 720x576 pro televizi s plným HD opravdu oříšek.


Interpolace loga ČT24 (Pro zvětšení klikněte)

Podívejme se na porovnání SD a HD signálu televize NOVA. První fotografie patří běžnému SD digitálnímu pozemnímu vysílání. Logo je hodně rozmazané, avšak interpolace je slušná.


Interpolace loga NOVA v SD (Pro zvětšení klikněte)

A následující fotografie je v HD 1080p. Logo je více kontrastní, ostřejší a daleko zřetelnější. Zkrátka je to hned na první pohled znát. Například pokud sledujete "Televizní noviny", tak se všimnete například i toho, jak špatně nebo dobře namaskovali moderátory. Jednou jsem si všiml, že měla jedna nejmenovaná moderátorka v koutku pusy drobek :-). To je HD signál ve své kráse i nepraktičnosti.
 

Logo NOVA v HD 1080p (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Regulaci podsvícení je možné provádět dvěma způsoby. O tom jsem již psal, nyní se však podíváme na technické řešení regulace jasu pomocí blikání podsvětlovacích trubic. Frekvence blikání je 150 Hz, což je shodné s televizí KDL 40D3500.




Spotřeba


Ve standby režimu má televize odběr celých 14 W. Na následujícím grafu už vyčtete asi vše, co vás zajímá. Maximální spotřeba 209 W a minimální zhruba poloviční. Nutno podotknout, že díky dynamickému kontrastu nikdy nebudete mít spotřebu stále plných 209 W, ale bude lehce kolísat. Vysledoval jsem spotřebu pohybující se kolem 190 W s nastaveným maximálním jasem. V grafu jsou znázorněny hodnoty spotřeby při zobrazení bílé barvy (tzn. dynamický kontrast vypnutý).