Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

SONY 40E4000: další Full HD televize

25.9.2008, Pavel Kovač, recenze
Do našich spárů dorazila LCD televize SONY KDL 40E4000, která má plné HD rozlišení, slušných 40" a velmi povedený design. Podívejme se na televizi podrobněji a podrobme ji našim náročným testům pomocí optických sond.

Pod kapotou


Ten, kdo čte recenze LCD monitorů na Světu hardware, jistě ví, že se vždy snažím dostat i pod jejich skořápku. I zde u televizí tomu nebude jinak. Naštěstí televize SONY nijak nebrání vniknutí pod kapotu, a tak se podíváme, co v sobě skrývá. Ihned na první pohled si lze všimnout rozdělení elektroniky do tří částí. První se stará o zpracování obrazu, je zde pasivně chlazený čip, DVB tuner a slot pro PCMCI kartu. V podstatě jde o velmi podobnou elektroniku, jakou má SONY KDL 40D3500, avšak čip dokáže zpracovávat i mpeg4 HD signál.


TV Tuner (Pro zvětšení klikněte)

Napájecí zdroj je celkem monstrózní, na druhou stranu jsem nenalezl žádné volné cívky, a tak nevydává žádné zvuky. Kvalitní kus železa.


Zdroj (Pro zvětšení klikněte)

Poslední částí je napájení podsvětlovacích trubic. Těch v tomto panelu najdete celkem 10 a opět mají rozšířený gamut. Znovu to bude ten obrovský gamut jako v případě již dříve recenzované SONY KDL 40D3500? Uvidíme.


Napájení podsvětlovacích trubic

Samozřejmě se dovíme i o jaký panel se jedná. Ze štítku lze vyčíst výrobce, kterým je S-LCD (Sony-Samsung) a také typ panelu LTY400HA05. A protože Samsung je specialista na S-PVA technologie, tak i zde jde o S-PVA. Oproti předchozímu modelu došlo k drobné změně, ale jde spíše o revizi. Jinak jsou tedy SONY KDL 40E4000 a KDL 40D3500 vybavené stejným panelem.


Fotografie štítku


OSD menu a citlivost tuneru


Velké překvapení se skrývá v OSD menu. To je totiž téměř celé pojato velmi podobně jako Windows MCE, tedy pekně plynulé animace a "dvouosé" menu. Toto ovládání se již za řadu let osvědčilo, a tak asi není třeba jej měnit. Popisovat tento styl je celkem složité a daleko více vám prozradí fotografie, které naleznete pod tímto odstavcem. Nyní se však zaměříme na funkce samotného menu.

Obvykle uvádím kompletní výpis jako graf přímo, tentokrát je však menu natolik rozsáhlé, že se do článku nedá vložit přímo a je zde jen jako odkaz na obrázek o rozměrech cca 600 x 5000 pixelů. V tomto menu naleznete snad vše, o čem se vám jen může snít. Chybí snad jen ruční kalibrace RGB barev, ale to je spíš záležitost monitorů než televizí.
 


OSD menu


OSD menu


Kvalita tuneru


Opět jsem zkoušel citlivost tuneru velmi jednoduchým způsobem. Zapojením velmi nekvalitní pokojové entény, která má navíc vytaženou pouze jednu stranu teleskopické části. Tím je zajištěno, že se televizní signál chytne jen velmi špatně a mám zkušenost, že v mém bytě mají některé tunery skutečně problém chytit signál tak, aby "nekostičkoval", nevypadávaly snímky apod.

Přejděme k naší televizi SONY KDL 40E4000, která chytla signál velmi dobře i v těch místech mé pracovny, kde většina televizí nezobrazí ani info o kanálu. SONY si zde dala na tuneru záležet, ten přítomný je skutečně kvalitní a citlivý. Pokud se tedy nacházíte v místech špatného signálu, nemusíte se ničeho bát. Kvalitní anténa je ale i ve vašem připadě samozřejmě nutností.


Tuner (Pro zvětšení klikněte)

Sice to přímo k tuneru nepatří, ale zmíním to právě zde. Televize dokáže dekódovat i HD signál (NOVA a ČT1 již mají testovací provoz HD) a to jak v mpeg2, tak i v mpeg4. Například NOVA vysílá právě v mpeg4 a s tím si kdejaká televize vůbec neporadí. Ohledně HD signálu si však povíme až v dalších kapitolách.


Zvukový projev


Ve spodní části televize se nacházejí reproduktory, která dokáží zahrát i dost náročný zvuk. Například rokové hudba se i dá poslouchat, samozřejmě pokud dáte větší hlasitost, tak se již zvuk zkresluje. Pro hudbu je lepší mít externí reprosoustavu, ale to platí obecně o všech televizích. Každopádně dnešní kousek opět ukázal, že i malé reproduktory ukryté v plastu dokáží vyloudit ucházející zvuk.


Reproduktor (Pro zvětšení klikněte)