Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sapphire HD5570 XtendTV: zpět ke starým časům?

8.4.2011, Radek Jahoda, recenze
Při prvním pohledu na tuto kartu na mne padla nostalgie. Že by návrat ke kořenům? Že by návrat slavných karet All In Wonder? Že by návrat ATI Multimedia Center? No tak horké to snad nebude. Ta doba je pryč.
Sapphire se pokusil navázat na slávu All In Wonder a vytvořil grafickou kartu, která rovněž obsahuje TV tuner. Oproti tehdejším All In Wonder jde samozřejmě o DVB-T přijímač. Spolu s kartou dodává i dálkový ovladač a teleskopickou anténu, takže nic nechybí pro vytvoření například multimediálního centra.

Teleskopická anténa je vítána, ale zrovna u grafické karty je možná zbytečná, protože u velkého počítače každý raději použije domovskou anténu nebo nějakou směrovou. Ale budiž, možná ji někdo využije.

Realizace DVB-T tuneru je hodně prapodivná. Propojovat interní kartu přes externí USB port je silně nestandardní. Když nic jiného, tak to zabere jeden USB port. Druhý navíc zabere čidlo dálkového ovladače. V době, kdy se přes USB připojuje téměř vše od tiskáren, scannerů až po externí disky je to docela velké plýtvání. Navíc jde o trvalé připojení. Volba byla rozhodně s ohledem na cenu, ale ta ne vždy rozhoduje.

Samotný TV přijímač je zrealizován také nestandardně. Sice jde o zajímavé řešení, ale praktické není. Samotná demodulace je softwarová, a tak sežere značný výkon procesoru počítače.





Praktičtější volba tedy bude klasický USB přijímač přímo s dálkovým ovladačem, který má i čidlo dálkového ovladače přímo v sobě. Jednak to celé zabere jen jeden USB port a také zátěž procesoru bude minimální, nehledě na spotřebu. Druhým řešením je interní DVB-T karta, která bude mít podobné výhody, navíc ušetří jeden USB port za cenu ztráty jednoho PCI nebo PCIe slotu. Koupě karty Radeon HD5570 XtendTV se vyplatí snad jen za specifických podmínek, kdy máme k dispozici jen jeden PCIe x16 slot a použití externího přijímače není vhodné. Jinak lze pořídit v podstatě identickou kartu stejného výrobce, ale bez tuneru.

Spíše to ale vypadá, že oblast kombinovaných grafických karet s TV tunery je v současnosti prázdná. Přitom kdyby se výrobcům povedlo vytvořit nízkoprofilovou grafickou kartu s TV tunerem a akcelerací dekódování, byla by to v současnosti ideální karta do multimediálního centra. Jenže výrobci jdou jinou cestou - kompletním řešením procesoru a grafické karty v jednom. A možná je to do budoucna i správnější cesta.

Bohatá výbava
Nutnost propojení USB kabelem
Grafický čip vhodný pro multimediální aplikace
Vysoká zátěž procesoru
(a tedy vyšší spotřeba a hlučnost)
Cena v době testování: 2 200 Kč s DPH