Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sapphire HD5570 XtendTV: zpět ke starým časům?

8.4.2011, Radek Jahoda, recenze
Při prvním pohledu na tuto kartu na mne padla nostalgie. Že by návrat ke kořenům? Že by návrat slavných karet All In Wonder? Že by návrat ATI Multimedia Center? No tak horké to snad nebude. Ta doba je pryč.
Grafická karta se téměř nijak neliší od svých kolegyň založených na stejném čipu. Výhodou je, že zabírá jen jeden slot a také nevyžaduje dodatečné napájení, vystačí si s napájením přes konektor PCIe. Maximální odběr karty by měl být 45 W. Čip je chlazen jedním ventilátorem, který nasává vzduch přímo rotující částí a vydechuje jej přes chladič směrem k výstupním konektorům.

Vlastnosti karty po grafické stránce rozebírat nebudeme, na internetu najdete stovky recenzí a testů podobných karet. Tato karta je vybavena 1GB 128bitovou GDDR5 pamětí, čip je vyroben 40nm technologií, proto ta docela dobrá spotřeba. Výhodou je i podpora pro akceleraci dekódování videa (H.264, VC-1, MPEG-2) přes ATI Avivo. A nechybí ani možnost akcelerace enkódování videa přes ATI Stream.


Karta Sapphire Radeon HD5570 XtendTV

Na zadní části najdeme 4 konektory. Kromě klasického DVI rozhraní, kam lze připojit redukci na starší analogový D-SUB, je zde i HDMI konektor s podporou verze 1.3 a Deep Color a samozřejmě i zvukovým výstupem (v systému je nainstalována další zvuková karta). Vedle HDMI konektoru je anténní konektor. Ale proč je na grafické kartě ten mini-USB konektor?


Konektory na zadním panelu karty

Pohled na kartu prozradí umístění grafického čipu a pamětí, čtyři na spodní části a čtyři na horní vrstvě.


Spodní část karty

Zespodu nedaleko anténního konektoru najdeme i dva malé obvody. Jeden je řízení spínaného zdroje (NX2422), nás ale více zajímá obvod MSi2500, který je součástí TV přijímače.


Vlevo NX2422, vpravo MSi2500

Druhým obvodem je MSi001, který je na horní části desky pod plechovým krytem hned vedle anténního konektoru.


TV tuner MSi001 pod plechovým krytem a mini-USB konektor

K čemu ale slouží ten USB konektor, který najdeme u anténního konektoru?