Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65KS9002T: nejlepší 4K pro 2016?

3.10.2016, Jakub Doležal, recenze
Trendy pro rok 2016 jsou jasné, podpora 4K spolu s HDR, operační systém s aplikacemi a multimediální ovladač. Jak bude tyto parametry splňovat novinka od Samsungu, která patří mezi vlajkové modely výrobce?
Samsung UE65K9002 je jedním z vlajkových modelů pro rok 2016, avšak dokáže obstát v konkurenci a navíc při cenovce 100.000 Kč? Odpověď nebude jednoduchá, neboť nám ji samotný výrobce zkomplikoval. Do redakce totiž dodal na jednu stranu špičkově vybavený televizor, avšak s několika zásadními nedostatky.

Nebuďme však hned skeptičtí a podívejme se nejdříve na to, co se Samsungu povedlo a že je toho hodně. Design televizoru je opět na špičkové úrovni, působí elegantně a rozhodně úměrně cenovce. Prakticky nulové okraje obrazovky, majestátný a možná až příliš velký podstavec i texturována záda přístroje, zkrátka myslelo se na vše.





Panel s rozlišením 4K hýří novými vylepšeními, má velmi dobrou tovární kalibraci a pokud jej podpoříte kvalitním zdrojem UHD signálu, odmění se vám dechberoucím vizuálním zážitkem. Veškerá označení jako Quantum Dot, HDR, Ultra Black, Moth Eye a podobně nejsou protentokrát jen marketingovým lákadlem, ale opravdovým posunem vpřed.

Výkon čipsetu je na dnešní poměry naprosto dostačující a veškeré reakce systému Tizen jsou plynulé. Přehrajete si prakticky cokoliv, na co si jen vzpomenete a nezůstanete ochuzeni ani o 4K YouTube nebo HDR seriály Netflixu. Navíc nebude-li výkon příští rok stačit, jednoduše koupíte výkonnější jednotku.

Generační obměnou si prošel i dálkový ovladač, který nabízí takřka ideální držení i rozmístění ovládacích prvků. K nevýhodám naopak patří nepodsvícené klávesy a absence qwerty klávesnice při používání v online vodách. Částečnou náhradu může poskytnout mobilní telefon nebo tablet.

Kde naopak inženýři nezvolili nejlepší řešení, je podsvícení obrazovky. Okrajové pásky LED patří do střední a nižší třídy, nikoliv do prémiového modelu. Do takto drahého televizoru by zkrátka měl výrobce umístit ledky pod celý panel. Byl by pak panel tlustější? Vám by to snad při 1 cm tlustém těle vadilo?

Druhým nedostatkem je Tizen, který svým chováním tak trochu připomíná produkty Apple. To, co umí, dělá naprosto skvěle, ale běda pokud po něm chcete víc. V porovnání s Android TV je Tizen pozadu a bude muset zabrat, aby alespoň srovnal krok. Pro někoho budou omezení drobností, pro někoho naopak zásadní věcí.

Lze tedy Samsung UE65K9002 doporučit ke koupi? Při takto vysoké cenovce je nutné televizor vidět na vlastní oči a zejména si v potemnělé místnosti vyzkoušet již zmiňovanou homogenitu podsvícení a viditelné fleky při přepínání kanálů, protože pokud nejsou vadou testovaného kusu, je pořizovací cena 100.000 Kč silně nadhodnocená. Stejně tak je dobré si vyzkoušet a zvážit možnosti operačního systému Tizen s konkurencí.


Televizor je vhodný:


1) Pro movité majitele toužící po tom nejnovějším
2) Jako obstojná náhrada multimediálního centra
3) Jako reprezentační obrazovka do firem


Plusy


+ Kvalita 4K obrazu
+ Tovární kalibrace
+ Výkon a odezva systému
+ Podpora multimediálních formátů
+ Nové technologie (Quantum dot, HDR, UltraBlack, ...)


Minusy


- Nerovnoměrná homogenita podsvícení
- Omezená nabídka aplikací
- Jen 100Mbps Ethernet a USB 2.0
- Až příliš velký podstavec
 
 
Za zapůjčení televizoru 55PFT6510 děkujeme Samsungu.
 
 
Cena v době testování: cca 100.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: