Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65KS9002T: nejlepší 4K pro 2016?

3.10.2016, Jakub Doležal, recenze
Trendy pro rok 2016 jsou jasné, podpora 4K spolu s HDR, operační systém s aplikacemi a multimediální ovladač. Jak bude tyto parametry splňovat novinka od Samsungu, která patří mezi vlajkové modely výrobce?
Nabídka profilů s možností úpravy barevného podaní a jasu patří k zaběhnutému standardu. Zatímco "Dynamický" a "Standardní" se hodí spíše do komerčních a jasných prostor, profily "Přirozené" a "Film" jsou na míru šité domácímu sledování. Jakousi nadstavbou těmto základním profilům jsou režimy "Sport", "Hry" a "HDR+", které dále mění zpracování obrazu.

Název profilu
Jas (Cd/m2)
Spotřeba (W)
Teplota (K)
Dynamický
364,7
177,2
12911
Standardní
271,7
131,6
10404
Přirozené
127,1
99
10380
Film
157,1
91,6
7338
Sport
298,2
176,8
23864
Hry
-
-
-
HDR+
396,2
176,7
7296

Profil "Sport" je určen pro sledování fotbalových či hokejových utkání, nicméně svým nastavením se hodí spíše do klubu či hospody než do potemnělého obývacího pokoje. V průběhu testování jsem profil kolem půlnoci zapnul na přenos fotbalového utkání a poté, co se v pokoji doslova rozednilo, jsem jej velmi rychle vypnul.

Optimální nastavení pro herní konzole by měl nabídnout režim "Hry", avšak vzhledem k absenci PlayStationu nebo Xboxu v redakci jsme jej nemohli vyzkoušet, respektive nešel za normálních podmínek aktivovat. Redakci serveru avforums se však podařilo profil otestovat, a to včetně inputlagu, který naměřili velmi slušných 21 ms, což je pro hry dostatečné.

Režim "HDR" je novinkou a do budoucna velmi zajímavou technologií zpracování obrazu. Netvoří sice tak vizuálně zajímavé efekty jako u fotografií, nicméně větší rozsah jasu mezi jednotlivými částmi scény zlepšuje celkový dojem z filmu či seriálu a navíc tak trochu zakrývá velmi nekompromisní detailnost 4K rozlišení. „Dopočet“ HDR není všespásný a výrazně lépe funguje u videa, které již HDR obsahuje od základu.




Nový povrch Ultra Black značně eliminuje odlesky
(Foto: Samsung)


Televizory s UHD rozlišením či FullHD rozlišením, které jsem měl v posledních letech možnost vidět, čím dál tím častěji připomínaly zrcadlo a odlesky byly občas natolik silné, že sledování přes den bylo možné pouze se zataženými závěsy. Samsung mě proto velmi příjemně překvapil, neboť u tohoto modelu použil filtr moth eye (motýlí oko) nazvaný Ultra Black. S jeho pomocí snižuje odlesky, a to velmi zásadním způsobem. Samozřejmě na matné obrazovky ze stolních monitorů UE65KS9002 nemá, ale i tak se jedná o zásadní pokrok. Zklamány tak budou pouze ženy a dívky, které se již nebudou moci před vypnutým televizorem obdivovat.




Úprava základních stavebních kamenů se jmenuje Quantum dot
(Foto: Samsung)


Samsung se u poslední generace také často ohání technologií Quantum Dot, která nahrazuje tradiční bílé diody modrými a skrze velmi malé částice schopné ovlivňovat vlnovou délku je následně produkováno výrazně svítivější a barevně přesnější světlo. Odpadají totiž filtry, které „čistí“ a tím pádem i tlumí vedlejší složky světla z bílých diod. O tom, jak přesně se tato změna projevila na barevném podání, si povíme později.


Pozorovací úhly


Barevné podání majority televizních panelů je již několik let v naprostém pořádku a hledat nedostatky je spíše otázkou akademických diskuzí. Samsung UE65KS9002 netrpí zkreslováním barev a paradoxně bych řekl, že mírnější zakřivení než u předchozí generace se konečně projevuje převážně v pozitivním smyslu. Lidé na kraji sedačky možná budou mít připomínky, ale vy, majitel s ovladačem v ruce, budete mít veškeré dění krásně na očích.




Zakřivení obrazovky je nyní mírnější (Foto: Samsung)


Homogenita


Je až s podivem, že přede mnou na stole stojí vlajkový model výrobce s cenovkou 100.000 Kč a přesto se za panelem objevují diodové pásky pouze po stranách. Neznám výrobce, který by dokázal při takových úhlopříčkách vykouzlit alespoň částečně rovnoměrné podsvícení a jsem velmi zvědav, jak si Samsung poradil.



Naměřené výsledky jasně ukazují, že podsvícení při okrajích na takto velké panely nepatří. V běžném provozu si toho nemusíte nutně všimnout, ale při statičtějších scénách s jednou převažující barvou je již nehomogenní podsvícení znát. U takto vysoko postaveného modelu je to trochu nečekaná vada na kráse.








Další neplechy v podsvícení si pozornější z nás všimnou při přepínání mezi aplikacemi nebo televizními kanály, kdy obrazovka televizoru na malý moment zčerná a jsou na ní vidět bílé fleky. Zachycení fotoaparátem není úplně snadné, a proto jsem provedl úpravu fotografie, abych místa zviditelnil. Netuším, zda se jedná o vadu jednoho panelu, ale pěkné to rozhodně není.




Při přepínání televizních kanálů jsou vidět bílé "fleky"



Upravená fotografie pro zvýraznění postižených částí



Výsledky odchylky barev v továrních režimech


Testování barevných profilů bylo až doposud možné při prakticky jakémkoliv nastavení, avšak Samsung se v tomto roce rozhodl, že při zapojení přes HDMI nabídne pouze režim "Standardní" a "Dynamický", takže není možné změřit barevné odchylky u všech továrních profilů.





O to větší překvapení však přinesly testy, neboť v nich oba režimy dopadly více než dobře. Zejména televizory ještě donedávna zobrazovaly přepálené barevné odstíny ve snaze omámit zákazníka křiklavými barvami a i samotný Samsung byl často napadán především u mobilních AMOLED displejů, že to s odstíny tak trochu přehání.





Nyní to však vypadá, že se korejský výrobce vydává správným směrem a nabízí ideální hodnoty bílého bodu, správnou úroveň podsvícení pro večerní sledování a jednotlivé barevné odstíny nemají daleko k teoretickému ideálu. Prakticky vše je, jak má být a neplechu dělají pouze šedivé stupně.


Zvukový projev


Stereo reproduktory jsou již dávno pasé a nyní se ke slovu dostávají domácí kina integrovaná do těl televizních přístrojů. K tomu bych osobně nic neměl, kdyby ono tělo nemělo méně jak 1 cm v nejširším místě. Do takto tenkého prostoru zkrátka nemáte šanci umístit reproduktor tak, aby výsledek oslnil.

Hlasitost osazené sestavy reproduktorů je dostatečná, vlastně možná až zbytečně silná, nicméně na prokreslené středy a výšky, nebo snad dokonce basy raději nepomýšlejte. Pokud máte rádi kvalitní poslech, budete muset zapojit externí repro sestavu.