Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65HU8500: zahnutá budoucnost?

27.3.2015, Jakub Doležal, recenze
Výrobci televizorů neustále zkouší prorazit s novými trendy. Aktuálním lákadlem nejsou OLED televizory, ale staré známé LCD, avšak tentokrát s prohnutou obrazovkou. Chystá se revoluce v obývacích pokojích, nebo zde máme jen další slepou vývojovou větev?
Dnešní recenzi jsme pojali především jako technologické okénko do budoucnosti. Představili jsme si televizor, který přináší na trh netradiční řešení, jež budeme pravděpodobně vídat i u dalších modelů tohoto výrobce. Vykročil však Samsung správným směrem, nebo bude jako Jára Cimrman pionýrem slepých vývojových uliček?

O prohnutých obrazovkách se vedou vášnivé diskuze už od prvního ohlášení a rozseknout toto téma definitivním ortelem nebude snadné. Nicméně z několika týdenního testování jsem nabyl názoru, že svůj přínos tato úprava displeje má. Samozřejmě nelze očekávat zcela zásadní změnu zobrazení, ale v řadě případů dostanou především filmy prostorovější nádech, nejvíce pak v 3D režimu. Po řadu uživatelů hledících na design pak zahnuté televizory nabídnou výrazně atraktivnější vzhled.





Podobným krokem vpřed je rozhodnutí Samsungu udělat z televizoru jen „hloupý“ monitor a mozek přesunout do externího balení. Tím se především prodloužila morální životnost díky snadné výměně za novější a Samsung také zapracoval na výkonu a schopnostech, takže dokupovat externí počítač už prakticky není nutné. K dokonalosti zatím chybí lepší podpora přístupu k lokálním diskům.

Pochvala míří i k dálkovému ovladači, avšak pouze k jeho moderní verzi. Jeho používání je konečně intuitivní a pohodlné. Odpadá nutnost přesného míření a reakce na pokyny uživatele jsou bleskové. Při využívání ryze televizních funkcí jsou jeho schopnosti dostatečné, avšak pro moderní internetové aplikace chybí klávesnice. Řada uživatelů by jistě ocenila i podsvícení.

Nasazení 4K rozlišení přináší rozporuplné výsledky, na jednu stranu získáte neuvěřitelně ostrý obraz a opravdu se posunete o několik let vpřed, na druhou stranu je získání takto kvalitního signálu v naší zeměpisné poloze neuvěřitelně komplikované, což dokáže rychle omrzet. Tvůrci obsahu jsou bohužel stejně jako u přechodu na FullHD o několik kroků pozadu.

Vrátíme-li se k Samsungu, musím vytknout především softwarové zpracování. U takto moderního stroje bych očekával grafické rozhraní, které mě usadí svým perfektním vzhledem. Bohužel zatím to vypadá spíše na přesunutí softwaru ze starších generací, což na 4K panelu nevypadá dobře. Zde mají inženýři z Koreje co dohánět.

Podobně nedokončeně působí obrazové podání, zejména výchozí intenzita jasu či barevné odchylky. Je jasné, že se Samsung nebude u televizoru snažit dohnat profesionální monitory. Nicméně i sledování multimediálního obsahu z gauče má své optimální hodnoty a k těm se tento model ve výchozím nastavení nepřibližuje.

Jaký je tedy celkový dojem? Samsung UE65HU8500 je zcela jistě předobrazem budoucnosti a jen těžko budete na trhu hledat podobně funkcemi nabitý televizor. Bude-li však Samsung prohnuté obrazovky vyhrazovat pouze modelům za desítky tisíc, pak se zřejmě dočkáme minimálního rozšíření a cenový nárůst není úměrný získanému zážitku oproti běžným rovným televizorům. Pokud však zahnuté panely zamíří i do levnějších modelů, mohou časem nahradit ty současné. Přínos zde totiž určitě je, ale nesmí být považován za exkluzivní.


Televize je vhodná pro:


1) Nadšence do moderní techniky
2) Ty, kteří mají zaručen přístup k 4K (satelit, netflix)
3) Uživatele hledící na nevšední design
 

Plusy


+ Přínos zahnuté obrazovky
+ Elegantní design
+ Dálkový ovladač s BT
+ Výkon a podpora formátů
+ Nabídka konektorů
+ Podpora 4K rozlišení
 
 

Minusy


- Grafické rozhraní
- Minimum 4K obsahu
- Tovární kalibrace
- Druhý postarší ovladač využívá IR
 

Za zapůjčení televizoru Samsung UE65HU8500 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 100 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: