Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65F9000: 4K v plné kráse?

18.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Fenomén UHD resp. 4K dorazil i do naší kotliny. Přinášíme Vám tak odbornou recenzi 4K televize, a to v podání Samsung UE65F9000. Pozor na to, že po tomto 65" drobečkovi budete toužit nejen letošní Vánoce.

Struktura displeje


Samsung v poslední době s oblibou nasazuje PSA panely do všech svých televizí. Tato samozřejmě není výjimka a makrofotografie to dokazuje.


Samsung UE65F9000 PSA pixel structure

PSA struktura obrazovky Samsung UE65F9000


Jen připomenu, že PSA struktura vychází z tradiční MVA. Obsahuje dvě oddělené buňky, kdy každá z nich je ovládána samostatně. Spodní obdélníková část (rozdělena do 4 domén) zhasíná jako první. Až po snížení jasu pixelu pod cca 30 % dochází ke zhasínání vrchní čtvercové části.


Teplota bílého bodu


V OSD menu si můžete volit teplotu barev pěkně detailně, a tak není problém si ji nastavit téměř přesně k 6500 K. Výchozí nastavení je samozřejmě o poznání studenější, ale to je již obecná vlastnost snad všech televizí. Potěšující je ovšem fakt, že změna barev při změně jasu je téměř nulová, resp. pro oko neviditelná.


Panasonic TX-L42ET60E závislost teploty bílé na jasu


Velmi příjemně překvapilo rozložení barev po ploše monitoru.


Panasonic TX-L42ET60E rozložení teploty bílé



Testy barev


Nejprve se očekávalo, že gamut 4K televizí bude prakticky shodný s Adobe RGB a tím by konečně posunul barevné spektrum filmového průmyslu do jiných dimenzí. Postupem času se však ukázalo, že 4K nezahrnuje Adobe RGB, ale drží se při zemi s sRGB. A dnešní televize to potvrzuje na celé čáře. Prakticky přesně pokrývá gamut sRGB. Je škoda, že formát 4K nepřinese žádnou změnu. Nejvíce si mnou ruce výrobci, kteří nemusí řešit fakt, že u HD či SD signálu musí zapnout sRGB a u 4K přepnout do Adobe RGB. Elektronika tak nemusí tolik řešit barvy a navíc podsvětlovací diody mohou být podstatně levnější.


Panasonic TX-L42ET60E gamut CIE 1931


Panasonic TX-L42ET60E gamut CIE 1976


Gamut bychom měli za sebou a můžeme se podívat na barevné podání, resp. barevnou odchylku.


Panasonic TX-L42ET60E dE Kino režim

"Kino režim" (vypnuté funkce
dynamického kontrastu a doostření obrazu)


Velmi příjemně překvapila barevná odchylka, která se pohybuje kolem ΔE2000=1,88. A to v režimu Přirozený a s vypnutými funkcemi jako jsou doostření obrazu, odstraňování artefaktů MPEG apod.


Panasonic TX-L42ET60E dE Kino



Panasonic TX-L42ET60E dE v OSD menu

Barvy seřízené v OSD menu televize


Po kalibraci přes ICC profil, což byla asi jediná možnost, jak dosáhnout lepších výsledků, se barvy samozřejmě podstatně zlepší. U televize to však asi málokdo bude vůbec provádět. Průměrná odchylka ΔE2000=1,1 patří k tomu lepšímu.

Celkově lze považovat dnešní televizi Samsung za barevně více než dobrou. Navíc díky 4K rozlišení jsou filtry pro odstranění artefaktů MPEG komprese a doostření obrazu opravdu použitelné. Je to dáno tím, že televize má na odstranění chyb v kompresi daleko více prostoru a může vytvořit hladší gradient. Právě toto pokládám za jednu z podstatných výhod 4K televizí. Obraz vypadá o něco přirozeněji a posunul se zase o kousek blíže k plazmě, která má barvy o něco živější a hladší.