Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65F9000: 4K v plné kráse?

18.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Fenomén UHD resp. 4K dorazil i do naší kotliny. Přinášíme Vám tak odbornou recenzi 4K televize, a to v podání Samsung UE65F9000. Pozor na to, že po tomto 65" drobečkovi budete toužit nejen letošní Vánoce.

Připojení k PC


Pro připojení k PC musíte využít HDMI kabel. Musíte se však připravit na jedno větší úskalí, které zamezuje použití televize jako monitoru. Maximální rozlišení je totiž "pouze" 3840x2160 při 30 Hz. HDMI 1.4b totiž vyšší rozlišení resp obnovovací frekvenci neumí. Až s příchodem HDMI 2.0 se situace změní. Resp. již se změnila, ale dnešní televize HDMI 2.0 prostě nemají. Bohužel se přijetí nového 2.0 standardu pořád odkládalo a odkládalo, ale 4K televize tu už byly. Kvůli tomu se nacházíme v mezidobí, kdy sice do televize 4K dostanete, ale ne při adekvátní obnovovací frekvenci. A to je škoda. U her je 30 FPS hodně limitujících. Máte ovšem stále možnost se přepnout do 1080p, popř. 2560x1440 a nasadit 60 Hz.



Pokud tedy přemýšlíte vážně o 4K televizi, možná vás trochu odradím. Počkejte, až se na trhu objeví ty s podporou HDMI 2.0. Předejdete tak problémům.


Odezva


Dnešní televize využívají spoustu triků a technologií k vylepšení odezvy. Nejčastěji se objevuje blikání podsvícení, které v podstatě zamezí viditelnosti průběhu odezvy. Princip je jednoduchý. Podsvícení bliká dvojnásobnou frekvencí, než jaká je obnovovací frekvence samotného panelu. Tím se do obrazu v podstatě vkládají černé snímky a v místě, kde by měla být vidět odezva, je jen tma. Něco obdobného využívá i dnešní Samsung, a tak je měření odezvy o něco složitější. Přesto lze s jistou dávkou zkušeností a i odvahy odezvu extrapolovat.

Mějte však na paměti, že nelze porovnávat odezvu televize a monitoru. Monitor těchto technologií tolik nevyužívá a mají je převážně herní kousky. Televize v tomto ohledu má odezvu pro oko podstatně rychlejší.


Panasonic TX-L42ET60E odezva graf


Panasonic TX-L42ET60E odezva 0-175-0

Odezva 0-150-0 (20 ms / dílek)

Inputlag


Hodně důležité je před samotným hraním si zapnout funkci "Hra", aby se eleiminoval co nejvíce inputlag. Do té doby je hodně vysoký a i samotný pohyb kurzoru v systému je doslova peklo. Ovšem po zapnutí je to již zcela jiná liga a inputlag se pohyboval kolem 21 ms. Je to sice více než u profi herních monitorů, ale zase daň za 4K se nezdá až tak vysoká.


Panasonic TX-L42ET60E inputlag

Inputlag 20 ms / dílek


Sledování videa






Ještě před zapojením televize jsem se vybavil 4K videi. Ty jsem uložil na síť a na flash disk. Bohužel mě čekalo nemilé překvapení, kdy televize ani jedno mkv nepřehrála. Vždy bylo nahlášeno nepodporované rozlišení či formát. Ale o tom později. Nyní se podíváme na obraz jako takový.

Osobně nemám rád funkce na potlačení šumu, "vylepšení" barev atd. Na dnešní jsem však nechal zapnutý dynamický kontrast, který hodně filmům pomáhal. Celkově je dynamika obrazu až neuvěřitelně velká a co víc, samotný panel pohyb zvládá natolik dobře, že není třeba funkcí jako je Motion Plus apod.
A proč je dynamika obrazu tak dobrá? Je to dáno hlavně použitým panelem typu VA, konkrétně nejnovější variantou PSA. Kontrast se vyšplhal až k 3000:1 a podání černé je více než dobré. Navíc velmi dobře funguje lokální útlum podsvícení u dynamických scén. U některých televizí Samsung se můžete setkat s funkcí Cinema Black (pro vypnutí podsvícení u filmů s 21:9 resp. 2,35:1). Tu zde sice nenajdete, ale lokální snížení podsvícení funguje natolik dobře, že to vlastně ani není třeba.

Celkově je obraz u filmů jeden z nejlepších. Podání barev je skvělé, dynamika perfektní a jediné, co lehce kazí dojem, jsou nižší pozorovací úhly. Ty ovšem plynou z technologie PSA resp. VA. Povrchová úprava je lesklá, avšak se slušným antireflexem.

Panasonic TX-L42ET60E jas černé barvy


Panasonic TX-L42ET60E průsvity graf



Co potěšilo ovšem nejvíc, je úplná absence průsvitů. Asi bych hodně prskal, pokud by se u televize s takovouto cenovkou vyskytnul byť jeden.


Hraní her






U her budete stát před jediným rozhodnutím. Být 4K, či nebýt 4K? U rozlišení UHD sice hry získají jednoznačně lepší detaily, ale zase je FPS limitováno na 30. Navíc sehnat grafickou kartu, co utáhne takové rozlišení při plných detailech, není zrovna jednoduché. I velmi oblíbený AMD Radeon 7950 má u většiny her dost velké problémy. Největším zabijákem výkonu je v tomto případě vyhlazování. Musím přiznat, že daleko lepších výsledků jsem dosáhl při rozlišení 2560x1440 a zapnutém vyhlazování, než při plném 4K a bez vyhlazování.

Pokud ovšem přece jen zvolíte 4K, zjistíte že hry jsou často až neuvěřitelně nedetailní resp. obsahují chyby v enginu. I na velkém monitoru si nevšimnete toho, že textura je lehce neostrá, modely mají málo polygonů atd. Na 65" televizi a 4K všechny tyto neduhy vylezou a doslova bijí do očí. Také je často vidět, že HUD je tvořen pro 1080p a při vyšším rozlišení je pouze převzorkovaný na vyšší. Vypadá to dost prapodivně, když má hra vyšší rozlišení než ovládací prvky. Na druhou stranu si doslova vychutnáte textury ve vysokém rozlišení, kdy omítky mají praskliny, jsou lehce zašpiněné atd. To vše vidíte daleko jasněji a také to o poznání víc vnímáte.

Celkově se hry na této televizi hrají nádherně. Dynamika obrazu, podání barev a odezva je více než dostatečná. Je vidět, že panel, co je v televizi osazen, je opravdu ten nejnovější.


Zvuk






Samsung do svého špičkového modelu nasadil hned 4 reproduktory. Dva o výkonu 2x 15W pro klasické stereo a 2 jako subwoofer s výkonem 2x 20 W. Díky nim jsou filmy rozhodně dynamičtější, ale při vyšších hlasitostech již dochází k rezonanci. Jde stále o "placatou" televizi, a tak zvuk nebude tak perfektní jako z klasických beden.

Bohužel musím konstatovat, že televize Sony obdobné kategorie mají podstatně lepší zvuk. Zde je jasně vidět, že Samsung je opravdu spotřební elektronika, co se soustředí hlavně na technologickou inovaci. Navíc se zvukem nemá tolik zkušeností jako Sony. Osobně bych klidně reproduktory oželel. Kdo by si pořídil takto drahou televizi a neměl k tomu alespoň desetkrát levnější repro?