Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65F9000: 4K v plné kráse?

18.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Fenomén UHD resp. 4K dorazil i do naší kotliny. Přinášíme Vám tak odbornou recenzi 4K televize, a to v podání Samsung UE65F9000. Pozor na to, že po tomto 65" drobečkovi budete toužit nejen letošní Vánoce.

Menu a webové funkce


Po zapnutí menu prakticky zapomenete na to, že jde o 4K televizi. Celé menu je totiž zcela standardní Samsungovské v 1080p, pouze přepočítané do 4K. Písmo je tak při detailním pohledu lehce roztřepené a neostré. To ale neznamená, že by bylo horší než na 1080p televizi. Jen je škoda, že Samsung nevyužil potenciálu panelu s vysokým rozlišením. Z pohodlí gauče to sice téměř nepoznáte, ale vypadá to divně, když ani menu není v plném 4K.


Panasonic TX-L42ET60E menu 01


Ovládání pomocí dotykového ovladače je příjemné a relativně rychlé. Trochu mě vadí menší citlivost touchpadu, ale lze si na to rychle zvyknout. Celé menu je tedy zcela v souladu se standardem Samsungu. Nenajdete zde prakticky nic navíc a celou televizi od ostatních dělí "pouze" ono 4K rozlišení. To si bohužel zatím moc neužijete, a to ani v menu ani v aplikacích. Všechny jsou totiž tvořeny pro maximálně 1080p a následně převzorkovány na 4K. A pokud čekáte, že alespoň YouTube nabídne nějaká ty 4K videa, čekáte marně. Na YouTubu samozřejmě jsou, ale aplikace 4K nepodporuje. A já se tedy ptám: To nemohl Samsung přepsat alespoň tuto aplikaci?


Panasonic TX-L42ET60E menu 02


Spousta ostatních aplikací navíc není ani 1080p, a tak na 65" vypadají hodně kostrbatě. I webový prohlížeč má lehce rozmazané písmo. Suma sumárum v nativních aplikacích Samsung si 4K prostě neužijete. Musíte sáhnout po satelitním vysílání nebo připojit počítač. Jiná možnost, jak do televize dostat 4K, prakticky není.


Panasonic TX-L42ET60E menu 03


Opravdu je škoda, že Samsung nepředělal menu a nedodal takovému atraktivnímu kousku něco navíc. Proč dostáváme do ruky zcela obyčejnou televizi, která má "pouze" 4K rozlišení? Navíc jakmile se stane 4K standardem, bude tato televize zastaralá a vy budete stále koukat na webový obsah maximálně v 1080p.



Ladění programů


Vzhledem k tomu, že televize obsahuje 2 TV tunery, není problém sledovat a nahrávat 2 odlišné pořady současně. Myslím, že 2 TV tunery by měly být zcela standardní v rámci dnešních televizí, a to bez ohledu na cenu. Tuner je lehce slabší a např. takové televize Sony jej mají lepší. Ostatně pokud nasadíte satelit, což je v tomto případě takřka nutností, tolik vás to trápit nebude.


Nahrávání programů


Nahrávání pořadů lze provádět na externí disk, kdy je dobré mít připojený jeden na stálo. Nejlepší je sáhnout po nějakém přímo k tomu určeném, jako je např. WD My Book AV-TV. Pro nahrávání můžete využít standardních funkcí EPG. Zde opět není co řešit. Vše je zcela v souladu se standardem Samsungu.