Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE48JU7002: revoluční Tizen OS?

11.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Zatímco ovládání mobilu je dnes snadné a intuitivní, u televizorů je to často o nervy. Přepínání kanálů sice funguje na výbornou, ale v oblasti multimédií a internetu je to doslova peklo. Bude pro Samsung řešením Tizen OS?

Připojení k PC a multimediálním centrům


Propojit UHD televizor s vaším notebookem či stolním počítačem není díky velkému množství vstupů problém. Televizor má k dispozici 4 HDMI 2.0 vstupy s podporou 4K při 60 FPS. Nativní rozlišení panelu je 3840×2160 px, tedy „televizní 4K“ při poměru stran 16:9. Skrze Windows bylo možné vnutit i „kinosálové 4K“ 4096×2160 px, nicméně to vzhledem k pevným rozměrům panelu nedává moc smysl.




Vyšší než nativní rozlišení nemá smysl nastavovat


Byť od poslední recenze 4K televizoru uběhlo několik měsíců, stále se budete potýkat s nedostatkem elektroniky schopné zvládnout takto vysoké rozlišení. V rámci recenzí jsme nedávno vyzkoušeli Evolveo Android Box Q4 4K, každopádně stále se objevuje velké množství nových multimediálních center i počítačů, jejichž maximem bude 1920×1080p.


Připojení k tabletu či telefonu


Televizor v rámci domácí sítě propojíte skrze Wi-Fi direct či zrcadlení obrazu, bohužel zde stále narazíte na nízké rozlišení a podpora 4K se zdá být v nedohlednu. Pokud ale vlastníte telefon s MHL, můžete zkusit připojit telefon přes něj a zde už by mělo být možné přenést až 2160p, byť v 30 FPS.





Příprava na budoucí technologie zde ale je, neboť máte k dispozici integrované Wi-Fi s podporou 802.11ac, kde se rychlosti spojení pohybují ve stovkách Mbps. Je tedy možné, že třeba za rok dorazí aktualizace, která streamování 4K z telefonu dovolí. Na Ethernet se v tomto ohledu zřejmě nebude možné spolehnout, protože se s testovacím routerem spojil rychlostí pouze 100 Mbps.




Integrovaná Wi-Fi má dobrý příjem a podporuje 802.11ac



Sledování 2D/3D obrazu a hraní her


Samsung UE48JU7002 se z hlediska tvaru displeje nevyznačuje žádným speciálním zakřivením a jde tak o „standardní“ chytrou televizi s podporou 3D. Pokud se však cestou z balení nevytratily některé části příslušenství, pak se se stereoskopickým zobrazením příliš nepočítá, neboť brýle byste hledali marně a musíte si je dokoupit.

Zážitek ze sledování tradičního 2D je odvislý od kvality záznamu, který do televizoru pouštíte. Pokud jde o tradiční HD (720p), bude vás obtěžovat viditelná neostrost obrazu. Situace se výrazně zlepší při použití FHD (1080p) a řada uživatelů již může být spokojená. Nicméně teprve se 4K ukáže Samsung svou pravou tvář.

S hraním her neměly televizory problém snad nikdy od nástupu LCD technologie a zřejmě ani mít nebudou, protože odezva je prakticky u všech výrobců velmi nízká. Problém bude spíše uživit takové množství pixelů. Tradiční herní konzole se stále plácají mezi 720p a 1080p, takže nezbývá než si koupit stolní počítač.





Hodnoty černé se drží velmi nízko, byť by to mohlo být ještě lepší. Tmavé odstíny působí dostatečně sytě a nemáte pocit, že by skrze tuto část obrazu prostupovalo příliš mnoho světla. Stejně tak při nočním sledování nedocházelo k žádnému viditelnému prosvítání podsvícení po stranách obrazovky.


Zvuk


Tenké televizory hrají málokdy obstojně a výjimkou jsou pouze vlajkové modely, které výrobci osazují několika reproduktory. Samsung UE48JU7002 bohužel dostal reproduktor pouze jeden, a to umístěný na středu a hrající směrem dolů. Jeho výkon RMS je 20 W a podporuje 3D ozvučení či HD Audio.





V běžném provozu se tento širokopásmový reproduktor projevuje zvukem, který "slyšitelně" vychází ze středu televizoru při jeho spodním okraji. Nenáročný divák absenci více reproduktorů asi řešit nebude, náročnější si raději hned zapojí vlastní reproduktory.

Projev je sice relativně čistý, jednotlivé hlasy jsou slyšet, avšak ona centralizace značně ubírá na prostorovosti zvuku a neměl jsem dojem, že by jakékoliv zapnutí 3D ozvučení situaci výrazně zlepšilo. Bylo by dobré, kdyby se Samsung spoléhal vždy alespoň na dvojici samostatných reproduktorů.