Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE48JU7002: revoluční Tizen OS?

11.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Zatímco ovládání mobilu je dnes snadné a intuitivní, u televizorů je to často o nervy. Přepínání kanálů sice funguje na výbornou, ale v oblasti multimédií a internetu je to doslova peklo. Bude pro Samsung řešením Tizen OS?

Menu a webové funkce


Tento televizor se od svých předchůdců liší především v softwaru, neboť nabízí zbrusu nový operační systém Tizen, který chtěl Samsung nasadit do telefonů. Starý software v předchozích generacích nebyl pro 4K obrazovky stavěný a v praxi to bylo dost vidět, především na kvalitě a ostrosti všech nabídek, ikon a animací. Jaký je tedy Tizen?




Pokud chcete 4K videopůjčovny, musíte televizor "přesunout" do USA


Samsung se konečně probral z letargie, přestal ohýbat svůj předchozí prehistorický grafický vzhled a nasadil zbrusu nové textury. Obraz je najednou pěkně ostrý, nic není rozmazané a najít viditelné pixely se podaří snad jen u ikonky e-Manualu. Menu konečně využívá výhod 4K panelu, i když je zde ještě prostor pro zlepšení.




Zároveň tím ale přijdete o české služby jako je stream.cz nebo voyo.cz


Tizen je bohužel poměrně mladý, takže aplikací není úplně tolik, kolik by si tento televizor zasloužil. Nicméně oceňuji celkem rapidní vývoj ze strany Samsungu, neboť během testování dorazila jedna systémová aktualizace a YouTube aplikace se naučila přehrávat 4K video. Tím se výrazně zvýšilo množství UHD obsahu, který si můžete přehrát.




YouTube ve 4K je pastva pro oči


Pokud však prahnete po větším množství filmů a seriálů ve vyšším rozlišení, musíte televizor tak trochu obelhat a změnit region na USA. Tím se vám zpřístupní aplikace Netflix, Hulu či Amazon Video. Bohužel tím přijdete o ryze české aplikace, jako je Stream.cz nebo iDnes a nenašel jsem způsob, jak je nainstalovat dodatečně.




Plex by měl alespoň dočasně zastoupit chybějící aplikace


Samsung má před sebou v tomto ohledu ještě dlouhý kus cesty, aby dosáhl na stejnou nabídku aplikací, jako má např. Android (Google). Částečným řešením pro technicky zdatnější uživatele je instalace multimediálního serveru Plex.tv, který díky komunitě dokáže řadu chybějících aplikací doplnit. Nicméně oficiální řešení od Samsungu bude vždy spolehlivější.


Ladění programů a kvalita zobrazení


Při prvním spuštění televizoru a nastavování jste automaticky vyzváni k vyhledání dostupných TV kanálů a rádií. Dvojice tunerů uvnitř tohoto modelu podporuje všechny současné standardy, a proto není problém ladit jak klasické DVB-T, tak modernější DVB-T2 včetně H.265 (HEVC). V případě vlastnictví satelitu můžete ladit i kanály z družic.




Vyhledání kanálů a rádií je bleskové


Proces vyhledání kanálů DVB-T je zase o kus rychlejší než v minulé generaci a během chvilky tak můžete sledovat dostupné tuzemské kanály. V rámci žižkovského vysílače v Praze jich bylo nalezeno celkem 44 včetně několika rádiových stanic a především testovacího vysílání v UHD. Jaké jsou dojmy ze sledování digitálního vysílání?

Úplně shodné jako při minulé recenzi, kdy bylo sledování běžných televizních stanic v rozlišení 576i utrpení. Po obrazovce doslova poskakují pixely, a pokud se k tomu přidá ještě starší film, velmi rychle se snažíte najít jinou stanici.




Kéž by v 2160p vysílal alespoň jeden normální TV kanál


Testovací UHD kanál, který vysílá v 2160p (HEVC), je oproti tomu naprostou špičkou. Obraz je pěkně ostrý a barevné odstíny věrohodné. Jedinou vadou na kráse je poměrně krátká smyčka. Snad se již brzy objeví 4K trailery nebo i další videa, jež by mohly České Radiokomunikace použít.


Nahrávání programů


Přímo na televizoru je k dispozici USB 3.0 port, avšak ten je určen pro připojení webkamery. Je tedy lepší využít dvojici USB 2.0 vstupů na „externím mozku“, kam zapojíte váš disk a nahrajete si oblíbený pořad. Pozor na to, že vám televizor připojené úložiště pro ukládání záznamu musí naformátovat.




Nahrávání pořadů bohužel nefungovalo, systém nedokončil formátování


Proces přípravy disku se zdál poměrně rychlý, neboť televizor v krátkém čase indikoval formátování a následně test rychlosti. Bohužel celý proces nikdy nebyl dokončen a vždy při kontrole rychlosti došlo k zobrazení chybové hlášky. Původní data zůstala na úložisti netknutá, takže k reálnému formátování by zřejmě došlo až na konci po úspěšné kontrole rychlosti.

Důvod nedokončení celého procesu je nejspíše na straně softwaru, protože stejný disk jsem použil u minulé recenze a byl bez problému naformátován. Zřejmě je tedy nutné počkat na aktualizaci, která tuto chybu odstraní.