Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung QE65Q8DN: to nejlepší za rozumný peníz?

26.3.2019, Jakub Doležal, recenze
Samsung QE65Q8DN: to nejlepší za rozumný peníz?
Úkol zněl jasně. Vybrat tu nejlépe vybavenou televizi na trhu s podporou posledních technologií, avšak za cenu, která se nebude blížit rozpočtu běžné domácnosti na několik měsíců. Zvládne to Samsung s řadou Q8D?

Design televizoru

 
Řada Q8D působí na první pohled moderně a luxusně. Konstrukci televizoru dominuje obrazovka, kterou po obvodu lemuje tenký hliníkový rámeček. Podstavec tvoří dvojice stylových nožiček a zadní strana je z vroubkovaného plastu. Myslelo se tedy na každý úhel a jen těžko odhadnete, že před sebou nemáte poslední high-end model za 100 000 Kč. 
 

Designu tedy není prakticky co vytknout, snad jen kromě prvotní instalace. Televizor je totiž poměrně těžký a vybalit jej v jednom je prakticky nemožné. Kromě hmotnosti totiž narazíte na problém, že jej skoro není kde chytit. Nakonec se musíte smířit s tím, že část tlaku přenesete i na obrazovku.
 
Dobrou zprávou je, že u těchto prémiových modelů nabízí Samsung často instalaci zdarma a vy se tak z pohodlí gauče můžete dívat, jak technici zápasí s obří kluzkou obrazovkou. Obecně by však nebylo na škodu, kdyby zadní strana obsahovala několik prolisů (úchopů), za které by šel televizor bezpečně přenést a případně je poté zaklopit krytkou.
 
 

Dálkový ovladač


Samsung v několika posledních letech postupně upouští od komplikovaných a prostorově rozměrných ovladačů. Nahrazují je lehké a miniaturní ovladače s několika funkcemi, kterými můžete ovládat celé prostředí televizoru. Nejinak je tomu i u řady Q8D, kde se v balení nachází stylový stříbrný ovladač s pár tlačítky.

 
Po ergonomické stránce je velmi povedený, padne do ruky a palcem dosáhnete na většinu důležitých kláves. Tělo je lehké a baterie je ve spodní části, takže nemá tendenci se v ruce převažovat. Menší prohnutí, nebo vroubky by ale nevadily, neboť povrch je trochu kluzký.

 
Velikostně odpovídá zhruba běžnému 6" telefonu s poloviční šířkou těla. Na takto malé tělo se bohužel nevešla QWERTY klávesnice, a tak je prvotní nastavování, především zadávání hesel, poměrně otravné. Kvituji však upuštění od IR přenosu, takže ovladač funguje prakticky kdekoliv.
 

Konektorová výbava

 
Samsung se před pár lety vydal cestou externích boxů, které obsahovaly veškeré vstupy a výstupy televizoru, to se však bohužel netýká dnes testovaného modelu. Konektory jsou pevnou součástí zadní strany, což s sebou přináší dvě zásadní úskalí.

 
Tou první je kabeláž, kterou lze sice částečně schovat do nožiček, avšak jejich subtilní konstrukce neumožní pojmout maximální možnou výbavu. Za druhé zde máme hardware bez možnosti výměny. Až tedy televizor za pár let zastará, budete jej muset vyměnit celý. Přičemž obrazovka si troufám říci nabízí dostatečné parametry a omezení tak budou vycházet spíše v oblasti výkonu, funkcí a právě zmiňovaných konektorů.
 
Samsung QE65Q8DNA 
Vlastnost Hodnota
Úhlopříčka 65'' / 165 cm (16 : 9)
Typ panelu QLED
Rozlišení panelu 3840 × 2160
Jas panelu Neuvedeno
Podpora HDR Ano (HLG, HDR10+)
Typ podsvícení pod celým panelem
Další technologie Ultra Black Elite, Q Engine
Vestavěné reproduktory Ano (40 W)
Tunery DVB-C/T2/S2
Vstupy 4× HDMI, 2x USB 3.0, 1x Ethernet, 1x CI+ slot, 2x ANT in, 1x Optical out
Výstup pro sluchátka Ne
Internet (prohlížeč) Ano (Ano)
Wi-Fi/Bluetooth Ano / Ano
Světelný senzor Ano
Energetická norma (spotřeba) 162 W
Možnost montáže na stěnu Ano (VESA 400x400 mm)
Rozměry (š × v × h) 1450 x 910 (830) x 296 (59) mm
Hmotnost 27,1 kg (26,5 kg bez stojanu)
EPG Ano
Operační systém Samsung Tizen
Čipset Q Engine
Vnitřní paměť -
Různé variace 55" / 65" / 75"
Speciální vlastnosti Ambient Mode, SmartThings, Steam Link