Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-U10: HD "klíčenka"

13.1.2010, Jan Vítek, recenze
Malé je hezké, skladné, ale skrývá v sobě i mnoho potenciálních problémů, alespoň pokud jde o námi zamýšlenou oblast videokamer. Samsung U10 byste si mohli splést s fotoaparátem, ale jde čistě o videokameru, i když v poněkud netradičním hávu. Co tedy nabízí?
Start kamery je poměrně svižný. Za cca 3 sekundy po stisku hlavního tlačítka je připravena a vy můžete fotit či započnout videozáznam. Snímač CMOS s rozměry 1/2,3", jejž Samsung prezentuje jako 10megapixelový, má dokázat pořizovat fotografie v jednom z následujících rozlišení:
  • 3648 x 2736
  • 3648 x 2052
  • 3816 x 2112
  • 2816 x 1584
  • 2048 x 1536
  • 2048 x 1152

Jedná se tedy v podstatě o tři rozlišení, pouze každé pro dva základní poměry stran - 4:3 a 16:9, přičemž to nejvyšší 3648 x 2736 dává dohromady oněch necelých 10 megapixelů. Otázkou je, zda to není stejně interpolované rozlišení, i když ono je to stejně v podstatě jedno, jak poznáme z fotografických testů. Malinkatý objektiv stejně neposkytuje takové kvality, aby se vysoké rozlišení pro fotografie mohlo uplatnit, však připomíná spíše webové kamery a svou daň si také na kvalitě vybere obrazový šum.

Podívejme se tedy v krátkosti na to, jak kamera fotí v exteriéru a interiéru. Fotografie byly pořizovány vždy na nejvyšší možné rozlišení. Nastavení jsou chudá, a tak budou na rozmanitost chudé i naše testy, ale aspoň se podíváme na to, jak pracuje funkce pro kompenzaci protisvětla.

Fotografie v původním rozlišení najdete po kliknutí na miniatury pod velkými náhledy v novém okně. Naleznete zde výhradně snímky bez jakýchkoliv úprav, když nebudeme samozřejmě počítat jejich zmenšení.


Exteriér


První dvě fota budou tedy jako obvykle z exteriéru, přičemž první bylo pořízeno v pravé poledne, kdy bylo venku dostatek světla a druhé již později. Bohužel se v nich kvůli zamrzlé krajině neukazuje dost přírodních barev, avšak s tím nic nenaděláme.

- stiskněte pro zvětšení -
- stiskněte pro zvětšení -

Kamera ukazuje, že velké rozlišení se u ní skutečně vyplatí, protože po jeho snížení (u nás na 1024 x 768) se ztratí jinak silný obrazový šum a také podivná a nesourodá kresba obrazu se spraví. Velké rozlišení zde tedy napravuje chyby objektivu i snímače, takže se dá říci, že výsledné fotografie rozhodně budou použitelné třeba pro umístění na web.


Interiér


První fotografie byla brána v místnosti za denního světla s kamerou drženou v ruce, po čemž byl vybrán nejlepší výsledek. Druhá fotografie již ukazuje pokoj osvícený spíše umělým světlem, ovšem kamera se pohodlně usadila pomocí plastové redukce do stativu.

- stiskněte pro zvětšení -
- stiskněte pro zvětšení -

U první fotografie zaznamenáme jisté rozostření a také problematické prokreslení scény, kde některé části jsou jakoby zahaleny v mlze složené z barevného šumu. Dostatek světla tedy je důležitý k tomu, aby byly pořízeny slušné snímky. Další záležitostí je ostření, které kamera na kratší vzdálenost nezvládá, takže blízké předměty jsou rozostřeny.

Od druhého snímku jsem předem nečekal žádnou kvalitu, ale on i tak dokázal překvapit. Kamera dokázala vhodně zaostřit a nastavit se, a tak je výsledek díky stativu i při velmi problematickém osvětlení scény slušný. Dost se projevil barevný šum, což jsme však mohli a měli očekávat, ale vzhledem k daným podmínkám je výsledek až překvapivě dobrý.


Protisvětlo


Testy kompenzace protisvětla byly také prováděny s kamerou umístěnou ve stativu a namířenou proti trošku zamlženému oknu. Výsledný efekt se skutečně dostaví, ovšem jde v podstatě pouze o zesvětlení celého obrazu tak, aby lépe vynikly jinak velmi tmavé až černé části. Více se tak projeví obrazový šum a rovněž je rám okna tónován více dočervena, za což může lampička patrná v odrazu skla.

protisvětlo vypnuto
- stiskněte pro zvětšení -
protisvětlo zapnuto
- stiskněte pro zvětšení -