Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-R10: o 25° lepší zážitek?

9.6.2009, Michal Koláček, recenze
Před pár dny uvedl Samsung na český trh novou kompaktní a ergonomickou kameru HMX-R10. Přináší s sebou řadu zvláštností, zejména umístění objektivu. Výčet všech ostatních včetně několika ukázek praktických testů najdete v dnešní rozsáhlé recenzi.
Je před námi závěrečné zhodnocení dnešní recenze modelu digitální kamery HMX-R10 od společnosti Samsung. Na úvod musíme zopakovat některá fakta týkající se zpracování, použitých materiálů, specifikace apod. Z hlediska designu působí produkt velmi příjemně, a to zejména díky neobvykle posazenému objektivu. Kvalitní hliníkový povrch dodává videokameře nádech elegance. Navíc manipulace s celým kompletem není nijak náročná. Velkou zásluhu na tom mají velmi kompaktní fyzické rozměry a hmotnost. V tomto ohledu jsme vás upozorňovali pouze na menší problém s dlouhodobým držením, kdy se nám nezamlouvalo provedení boční strany bez displeje.

Přístroj umožňuje záznam obsahu na SD / SDHC karty ve Full HD rozlišení a nabízí svým uživatelům několik předností i nedostatků. Samotný objektiv není největší a neumožňuje přílišné zvětšení. K tomu musíme napsat, že v předvedených testech byly znatelné i některé jeho vady. V celkovém pohledu musíme konstatovat, že v režimu fotografování si kamera nejlépe poradila s blízkými objekty. Pro pořízení optimálních snímků vyžaduje dobré světelné podmínky. Při natáčení byla situace o něco lepší, ale znovu musíme zopakovat, že hladina minimálního osvětlení musí být dostatečně velká. Z pořízených záběrů jsme mohli pozorovat nedostatečnou elektronickou stabilizaci obrazu a také občasnou špatnou expozici v automatickém režimu.

Multimediální obsah ve vysokém rozlišení s sebou nese případné problémy s jeho následnou editací (mimo hardwarové náročnosti). V tomto směru nás uvažovaný model velice příjemně překvapil. Integrovaný softwarový nástroj Intelli-Studio se v praxi ukázal jako neocenitelný pomocník. Uživateli odpadá potřeba instalovat doplňující programy pro manipulaci s uloženým záznamem. Jednoduše můžete HMX-R10 propojit s počítačem (nebo televizním přijímačem) a pracovat. Obsluhu a pochopení programu zvládne i naprostý začátečník. Také musíme poznamenat, že u něj nedocházelo k žádným zásekům, tuhnutí apod. Dobré jsou i možnosti úpravy přímo v menu přístroje.


- Samsung HMX-R10 (klikněte pro zvětšení) -

Pokud bychom se měli vyjádřit k důležitému prvku, jakým bezesporu je dotykový LCD panel, musíme vyjádřit určité zklamání nad stále kmitajícím obrazem. Při delším zacházení, sledování uložených sekvencí a ovládání nabídkového menu se dá považovat tento neduh za obtěžující. Také jsme upozorňovali na fakt, že při souvislém videozáznamu ve vysokém rozlišení dochází k citelnému zahřívání těla videokamery. Ohledně výdrže standardní baterie by mohla být situace trochu lepší, ale i tak jsme naměřili slušné hodnoty. Díky umístění akumulátoru jej ovšem nebude možné objemově zvětšit, čímž je uživatel odkázán na případnou výměnu stejných modulů. Nabíjení je možné pouze ve vypnutém stavu, což je trochu omezující faktor.

Co se týká ovládacích prvků a dostupných konektorů, výbava se dá považovat za ucházející. I příslušenství v podobě látkového polstrovaného obalu s hadříkem a potřebné kabeláže je dobré. V praxi oceníte i pozici pro uchycení na stativ. Ostatní drobnosti, jako sáňky pro upevnění externího mikrofonu či svítilny nebo předsádky pro přídavnou čočku, u tohoto modelu nečekejte. Svým zaměřením spadá HMX-R10 spíše do oblasti digitálních kamer pro nenáročné domácí uživatele. Dá se označit za jakýsi hybrid (v dobrém slova smyslu) s 12 Mpx kompaktním fotoaparátem a osminásobným "intellizoomem". Díky opravdu širokému portfoliu produktů Samsung v dané oblasti, jsou pro koncového zákazníka příznivé i náklady spojené s pořízením. A tento model je toho důkazem.


Ukládání obsahu ve Full HD rozlišení
Zahřívání těla kamery při souvislém videozáznamu
Použité materiály, zpracování a design
Kmitající obraz na výklopném LCD
Integrovaný software Intelli-Studio
Funkce elektronické stabilizace obrazu
Dotykový displej
Absence paměťové karty v balení
Kvalita při fotografování bližších objektů
Kvalita fotografií v horších světelných podmínkách
Jednoduchá obsluha zařízení
Rozsah zoomování
Velmi kompaktní rozměry a hmotnost
Funkce nabíjení pouze ve vypnutém stavu
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Samsung HMX-R10 děkujeme firmě Samsung.
Videokameru Samsung HMX-R10 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz