Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-E10: opravdový pokrok?

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Dnešní den si představíme další z řady nové třídy malých videokamer do ruky, a sice Samsung HMX-E10. Její specialitkou je kromě kompaktního designu také otočný modul s objektivem, který můžeme otočit i přímo proti nám. A doufejme, že to nebude vše.
Nyní přichází čas na to, abychom se podrobněji podívali na tělo kamery Samsung HMX-E10. Ze všeho nejvíce nám připomene mobilní telefon, ovšem obrácený vzhůru nohama, neboť tlačítka jsou až nad displejem. Osobně jsem tak měl nutkání kameru držet z opačné strany, ovšem to bych toho moc nenatočil, neboť u tlačítek je také otočný objektiv.

Kamera je vyrobena z vrchního lesklého a černého dílu, který plynule přechází v kryt LCD displeje. Spodní část je pak rovněž lesklá a plastová, ovšem má na sobě jednoduchou texturu a může být oranžová (jako v našem případě), bílá či černá. Na vrchní choulostivé části nebyla ani žádná ochranná fólie, ovšem jde o testovací verzi a u prodejní to může být jinak.

K mobilním telefonům s dotykovým displejem Samsung ostatně fólie standardně dodává. Barevná část pláště jde také snadno nehty od zbytku přístroje odloupnout, abychom se dostali k baterii a slotu pro karty microSD. Ta by se při nárazu mohla uvolnit, ovšem jinak přístroj působí odolným a celistvým dojmem.



Z vrchní strany tedy můžeme vidět velký dotykový displej, pod ním logo firmy a nad ním dvě tlačítka pro vyvolání menu a přepnutí do režimu přehrávání záznamů. Nakonec to je malá kovová "bulva" s objektivem, jenž je v tomto případě nasměrován dolů. Nad ním máme informace o ohniskové vzdálenosti (pevná, tedy bez optického zoomu) a cloně. Ta by měla dovolit natáčení i v nízkém osvětlení, ovšem to teprve uvidíme.



Kameru si obrátíme na bříško, aby nám předvedla svůj zakulaený kryt, který mi tak trochu připomněl první levné tablety typu slate. S nimi však pochopitelně nemá nic společného. Z oranžového krytu s perleťovým efektem se dozvíme o nabízených rozlišeních pro video a foto, kde si nad příslušnými nápisy našel místo otvor s mikrofonem. Ukazuje se také druhá strana objektivu krytého pouze malým sklíčkem, které je naštěstí schováno pod okolní rám. K dolní hnědé části se ještě vrátíme později.



Pravý bok kamery má v sobě pouze malé zapuštěné tlačítko Power a pod malým otvorem ve spodní části se nachází očko pro provlíknutí poutka.



Z druhé strany se pak nachází pouze kontrolka CHG udávající stav nabíjení baterie, a to je vzhledem k tlačítkům a kontrolkám naprosto vše. Celkem tedy máme tři tlačítka a jednu LED, tudíž je jasné, že hlavní tíhu ovládání bude nést dotykový displej.



Spodní hnědá část však obsahuje další nezbytnosti - rozhraní. Pokud zatáhneme za výklenek se šipkou, tato část se odklopí a zpřístupní rozhraní mini HDMI a USB 2.0. To si ukážeme později. Menším překvapením je, že ani tato jednoduchá minikamera do kapsy si neupřela závit pro přimontování ke stativu, což je tedy jedině dobře.



Nakonec se podíváme na detail objektivu. Ten má dvě výchozí polohy - směrem přímo od uživatele a přímo k uživateli, v nichž je aretován, abychom nemuseli ladit přesný směr. Natáčejí je možné pouze ve vertikálním směru a ač se to možná nezdá, s trochou opatrnosti to jde i bez toho, abyste si ochranné sklíčko upatlali prsty. Nakonec si můžete v horní hraně všimnout dvou reproduktorů.


Ergonomie


V tomto ohledu není Samsung HMX-E10 lepší než mobilní telefon s možností natáčení videa, takže se rozhodně nehodí a ani není určena pro dlouhodobou práci. Jistou výhodou však je onen natáčecí objektiv, díky němuž nebudeme muset kameru držet zpříma, ovšem také je třeba si dát pozor, aby nám do zorného pole nevstoupila část jejího těla.

Upozorňují také, že kamera je určena pro svislé držení, ač se to možná z tvaru displeje nezdá. Z toho také bohužel vyplývá jedna nepříjemná skutečnost, ke které teprve přijdeme.